Ειδησεογραφικό site

Κίνημα Αλλαγής: Νέα πορεία από 6.000 συνέδρους – Πώς κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του Ανδρουλάκη

147

 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το «Κίνημα Αλλαγής» για το ιδρυτικό τoυ συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 16-18 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

του Χρήστου Δ. Δρούζια

Το συνέδριο αποτελεί την ολοκλήρωση της προσπάθειας που ξεκίνησε το καλοκαίρι για τη δημιουργία του νέου φορέα στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά μάλιστα την εξέλιξη των προσυνεδριακών διαδικασιών, στο Κίνημα Αλλαγής επικρατεί ικανοποίηση, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τα στελέχη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς για ένα πετυχημένο από κάθε άποψη συνέδριο.

Ηγετικά στελέχη του μάλιστα αποτιμούν θετικά το γεγονός ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με δεδομένη τη δυνατότητα μόνο ηλεκτρονικής εγγραφής, ο αριθμός των μελών του νέου φορέα αυξήθηκε από 96.000, που γράφτηκαν μέλη κατά τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής, σε περίπου 130.000», αύξηση κατά 35%.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 6.000 σύνεδροι. Οι 3.400 θα οριστούν από τα κόμματα και τις πολιτικές κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα (διορισμένοι, αριστίνδην, πρώην βουλευτές, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ανεξάρτητες προσωπικότητες) ενώ, λόγω ματαίωσης της εκλογικής διαδικασίας που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, θα οριστούν τελικά «αριστίνδην» σύνεδροι και όσοι είχαν θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή των 2.000 συνέδρων.

Στην απόφαση να μην προηγηθούν οι προγραμματισθείσες αρχαιρεσίες, κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα μετά από εισήγηση της Φώφης Γεννηματά. Την απόφαση ανακοίνωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, δηλώνοντας «ότι όλοι όσοι ήταν υποψήφιοι, θα είναι σύνεδροι καθώς διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων συνέδρων αντιστοιχεί πλέον απολύτως αναλογικά στη μεγάλη αύξηση των μελών». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας και Διαδικασιών και το δίκτυο των εθελοντών για την προετοιμασία και πλήρη ετοιμότητά τους για τις εκλογές της Κυριακής, ανεξάρτητα από την απόφαση που τελικά ελήφθη.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ

Με την πρόταση για ματαίωση των εκλογών συμφώνησαν οι Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είχε διαφωνήσει εξαρχής με την εκλογή συνέδρων και είχε προτείνει τον διορισμό τους από τρεις δεξαμενές: Από τους εκπροσώπους των κομμάτων και των κινήσεων που στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής, κλήρωση ανάμεσα στα μέλη που ψήφισαν τον Νοέμβριο για την ανάδειξη της ηγεσίας και συμμετοχή προσωπικοτήτων που στηρίζουν το εγχείρημα, προκειμένου, όπως υποστήριζε η Σεβαστουπόλεως, η τελική σύνθεση του συνεδρίου και οι εκλογικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για την ανάδειξη των οργάνων να μην είναι ελεγχόμενη από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα, η ματαίωση της εκλογής συνέδρων βρίσκει αντίθετο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επιθυμούσε την εκλογή όλων των συνέδρων από τη βάση της Παράταξης. Στην επικοινωνία του με τη Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αντιδράσει δημόσια, προκειμένου να μη διαταράξει την ενότητα και το κλίμα εν όψει συνεδρίου ωστόσο επισήμανε ότι επιλογές σαν και αυτές ψαλιδίζουν το εγχείρημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση της ματαίωσης επιλέχθηκε εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που παρουσίαζε τόσο το μητρώο μελών όσο και οι κατάλογοι, που εμπεριείχαν πολλά λάθη, ενώ υπήρξε και θέμα με 500 εκπρόθεσμες υποψηφιότητες, το οποίο προκάλεσε τριβές και εντάσεις στη συνεδρίαση της επιτροπής Βγόντζα το βράδυ της Τετάρτης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη πάντως έχει ήδη προκαλέσει έντονες και ποικίλες αντιδράσεις, ειδικά σε μεσαία στελέχη του χώρου, που κάνουν λόγο για συνέδρους «κατ’ απονομή», επισημαίνοντας ότι η ματαίωση των εκλογών αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία του νέου φορέα.

Στο μεταξύ, ασαφής παραμένει ο τρόπος που θα αναδειχθούν από το συνέδριο τα μέλη των νέων καθοδηγητικών οργάνων μετά το αίτημα του Σταύρου Θεοδωράκη να είναι και αυτός προϊόν συμφωνίας των κομμάτων, θέση ωστόσο με την οποία επίσης διαφωνεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η πρόταση που φαίνεται να προκρίνεται περισσότερο αφορά ένα μεικτό σύστημα εκλογής, σύμφωνα με το οποίο από τα 251 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι 126 θα είναι εκλεγμένοι από το συνέδριο και 125 θα υποδειχθούν από τα κόμματα και τις κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αναζητηθεί κοινός τόπος, εν όψει μάλιστα και της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, όπου τα μέλη τους καλούνται να αποφασίσουν για μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα που προκαλούν τριβές και εντάσεις.

Παρά τις διαφωνίες, πάντως, ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να σταματήσει η πορεία για τη συγκρότηση του νέου φορέα. Δίνουν ραντεβού στο συνέδριο που καλείται να πάρει τις τελικές αποφάσεις και να επιτύχει πολιτική ομοιογένεια ανάμεσα στους κομματικούς σχηματισμούς προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον ανάλογες αρρυθμίες.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

Να σημειωθεί ότι το ιδρυτικό συνέδριο θα είναι προγραμματικό – οργανωτικό και εκεί θα παρθούν όλες οι σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του χώρου. Αναμένεται να διατυπώσει τη Διακήρυξη του Κινήματος Αλλαγής, να αποφανθεί για την προγραμματική πρόταση του νέου φορέα, το Σχέδιο «Ελλάδα» και τις πολιτικές θέσεις σε όλους τους τομείς, να καταλήξει στη δομή και τη φύση του, αν δηλαδή θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός, να εγκρίνει το σύμβολο της παράταξης και το καταστατικό για τη σύγχρονη δομή και λειτουργία του Κινήματος αλλά και των οργανώσεων, ενώ στο τέλος θα εκλέξει τα κεντρικά όργανα του νέου φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ήδη έτοιμη η Διακήρυξη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς που θα τεθεί προς έγκριση από τους 5.000 συνέδρους, η οποία χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Σύμφωνα με το νέο πολιτικό μανιφέστο, ο νέος υπό σύσταση φορέας απευθύνεται και συντάσσεται με τους παραγωγούς του πλούτου αυτής της χώρας, τους Έλληνες του μόχθου και της εργασίας, τους αγρότες και τις δυναμικές ομάδες του ελεύθερου πνεύματος, του νέου επιχειρείν, τους εξωστρεφείς και καινοτόμους παραγωγικούς επιχειρηματίες», ενώ ως στρατηγικοί αντίπαλοι περιγράφονται οι πελατειακές αντιλήψεις, «σχέσεις και πρακτικές που είχαν και έχουν την ανοχή του πολιτικού συστήματος.

Όσον αφορά τα προσυνεδριακά κείμενα-προτάσεις έχουν ήδη αναρτηθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση για τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής και όπως σημειώνεται είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και επεξεργασίας από τις αντίστοιχες επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες στελέχη, κοινωνικοί φορείς, τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες αλλά και προσωπικότητες από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Την ίδια στιγμή με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις τόσο στην επιτροπή Επικοινωνίας υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη όσο και μεταξύ όλων των κεντρικών πρωταγωνιστών του εγχειρήματος για το κεντρικό σύνθημα και το μότο του συνεδρίου, το νέο σύμβολο και τα χρώματα που θα το συνοδεύουν.

Όσον αφορά το σύμβολο, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί διάφορες προτάσεις και τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών επιλογών που έχουν προκριθεί ενώ ως προς το χρώμα που θα συνοδεύει το νέο σύμβολο, επικρατέστερο είναι το κόκκινο που είναι συνδεδεμένο με ποικίλους συμβολισμούς και είναι το επίσημο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις καινοτομίες του νέου καταστατικού που θα τεθεί προς έγκριση των συνέδρων συγκαταλέγονται οι προτάσεις για δημοψηφίσματα σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων ενώ προβλέπονται σχετικά ασυμβίβαστα αλλά και περιοριστικός αριθμός στις κομματικές και κοινοβουλευτικές θητείες που διασφαλίζουν την εναλλαγή των προσώπων και την ανανέωση του κομματικού και πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Σχετικά με τη δομή του νέου φορέα, υπέρ της ενοποίησης τάσσονται αναφανδόν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που με δημόσιες παρεμβάσεις τους έχουν ζητήσει ενιαίο κόμμα. Στον αντίποδα, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Παπανδρέου προτιμούν τη δημιουργία ενός πολυκομματικού φορέα με ταυτόχρονη διατήρηση των κομμάτων.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ

Στο μεταξύ, στους κόλπους όλων των εμπλεκόμενων μερών στο εγχείρημα επικρατεί οργανωτικός οργασμός με φόντο την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Στο παρασκήνιο μαίνεται η μάχη των συσχετισμών ανάμεσα στα κόμματα, τις κινήσεις και τις εσωτερικές τάσεις που στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς θεωρούνται κρίσιμοι για την μετέπειτα πορεία του νεογέννητου φορέα.

Γι’ αυτό και τα κεντρικά του στελέχη βρίσκονται σε θέση μάχης ώστε να εξασφαλίσουν τον ευνοϊκότερο δυνατό συσχετισμό στο νέο καθοδηγητικό όργανο. Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες του παρασκηνίου, τη μερίδα του λέοντος στην εκλογή των νέων οργάνων αναμένεται να λάβουν τόσο η πλευρά της Φώφης Γεννηματά όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη, που ελέγχουν μεγάλο αριθμό συνέδρων και θεωρούνται από τα «στρατόπεδα» που θα κρίνουν το αποτέλεσμα και θα διαμορφώσουν τους νέους συσχετισμούς. Τα υπόλοιπα κόμματα και οι συλλογικότητες αναμένεται εκπροσωπηθούν στο νέο όργανο με βάση τον μεικτό τρόπο ανάδειξης του νέου οργάνου, ήτοι 50% ex officio. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από τα περίπου 2.700 στελέχη που είχαν θέσει υποψηφιότητα για σύνεδροι, οι οποίοι θα μετέχουν πλέον ως αριστίνδην, οι 2.000 περίπου βρίσκονται υπό την επιρροή της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη ενώ οι υπόλοιποι 600 θεωρούνται ως φίλα προσκείμενοι σε ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και Γιώργο Καμίνη.

Εν όψει του συνεδρίου μίλησε στο «Κ» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ και συντονιστής του Συνεδρίου Βασίλης Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί το δεύτερο μεγάλο βήμα, μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά, στην πορεία για την αναγέννηση της παράταξης». Χαρακτηρίζει ως εντυπωσιακό το γεγονός ότι μετά την εκλογή επικεφαλής και εν όψει συνεδρίου γράφτηκαν επιπλέον 30.000 μέλη», προσθέτοντας ότι «ο προσυνεδριακός διάλογος έχει σημαντικό ενδιαφέρον, αφού στις εκατό και πλέον εκδηλώσεις, εκατοντάδες πολίτες πήραν μέρος στη συζήτηση για το Πρόγραμμα, τις πολιτικές προτεραιότητες, τις προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αλλά και τα επιμέρους θέματα όπως την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, τον αγροδιατροφικό τομέα κλπ.». «Στοχεύουμε στις 19 Μαρτίου να είμαστε έτοιμοι με το “Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ” και το πολιτικό σχέδιο που θα μας οδηγήσει σε πρωταγωνιστικό ρόλο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου

Τα σχόλια είναι κλειστά.