Ειδησεογραφικό site

Νέα παρέμβαση Τραμπ για το Κόσοβο: Εφικτή μια συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου

193

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτρέπει τον Σέρβο ομόλογό του να προχωρήσει σε μια «ιστορική συμφωνία» με το Κόσοβο – Είναι έτοιμος να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο

Μια συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου για να βάλουν τέλος στην μεταξύ τους κρίση είναι «εφικτή», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας έτοιμος, σε μια τέτοια περίπτωση, να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο χωρών στην Ουάσινγκτον για μια «ιστορική συμφωνία».

«Μια συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου είναι εφικτή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος σε επιστολή του που απευθύνεται στον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η επιστολή αυτή δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη σερβική προεδρία στο Βελιγράδι.

Μια παρόμοια επιστολή είχε σταλεί στον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος την ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόταση αυτή του Τραμπ σημειώνεται σε μια περίοδο που οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν φαίνονται να αποδίδουν απτά αποτελέσματα και οι εντάσεις οξύνονται. Πρόσφατα, Σερβία και Κόσοβο συγκρούστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την απόφαση της Πρίστινας να δημιουργήσει δικό της στρατό, γεγονός που προκάλεσε την οργή των Σέρβων.

Την Τρίτη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζοντας ότι η επιθυμία τους να ενταχθούν στην ΕΕ εξαρτάται από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους.

Ο Βούτσιτς έχει δηλώσει ότι δεν θα ξαναρχίσει συνομιλίες με τους Κοσοβάρους όσο δεν αίρονται οι τελωνειακοί δασμοί που έχουν επιβληθεί από την Πρίστινα στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.