Ειδησεογραφικό site

Νέες προσφυγές στο ΣτΕ κατά του Σταθάκη από την «Ελληνικός Χρυσός» και τα εργατοϋπαλληλικά σωματεία

36

Νέες αιτήσεις κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πολυεθνική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», όπως και εργατοϋπαλληλικά Σωματεία για την άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων της στις Σκουριές Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Τόσο η καναδικών συμφερόντων εταιρεία όσο και τα Σωματεία στρέφονται και πάλι κατά του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη.

Πριν από δύο μέρες η επίμαχη εταιρεία είχε καταθέσει την πρώτη αίτηση του νέου κύκλου δικαστικών διεκδικήσεων στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος, να αποφανθεί επί του αιτήματος που είχε υποβάλει τον περασμένο Μάρτιο για χορηγήσει παράτασης ενός έτους της άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων και υποδομών εξυπηρέτησής της στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στις Σκουριές Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Η παλαιά άδεια έληξε 24.3.2017.

Αυτή η άδεια εγκατάστασης, μεταξύ των άλλων, αφορά το παρασκευαστήριο σκυροδέματος, την εγκατάσταση ανεμιστήρων για τον αερισμό της στοάς του υπόγειου μεταλλείου και τις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης. Δηλαδή εγκαταστάσεις αναγκαίες για την λειτουργία του όλου έργου.

Όμως, σήμερα, η εταιρεία κατέθεσε νέες αιτήσεις με τις οποίες ζητεί να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος, να χορηγήσει αφενός διετή παράταση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών και αφετέρου να χορηγήσει για το ίδιο έργο συμπληρωματική-τροποποιητική άδεια εγκατάστασης.
Παράλληλα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν ακόμη : 1) το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) η συνδικαλιστική επαγγελματική οργάνωση των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ Ελληνικός Χρυσός και 3) το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Τα εργατικά Σωματεία προσέφυγαν κατά της άρνησης του υπουργού Περιβάλλοντος, να αποφανθεί για τη χορηγήσει παράτασης ενός έτους της άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων.

 

Νέα φορτούνα με την Ελληνικός Χρυσός: Η Eldorado ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοτάξιο στις Σκουριές

Σε καθεστώς συντήρησης θέτει το υπό ανάπτυξη έργο στις Σκουριές της Χαλκιδικής η καναδική Eldorado Gold, επικαλούμενη την παρατεταμένη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει την σχετική άδεια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών για το έργο στις Σκουριές σε συνδυασμό και με την ύπαρξη μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών.

Η νέα αναστολή εργασιών, η τρίτη κατά σειρά έρχεται την στιγμή που η Eldorado Gold έχει αποδεχτεί την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για διαιτησία προκειμένου να επιλυθούν οι θεμελιώδεις διαφωνίες που έχουν έως επίκεντρο την μέθοδο μεταλλουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η διοίκηση της Καναδικής εταιρείας είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη τύπου την πρόθεσή της να παγώσει το έργο στην Χαλκιδική εάν δεν χορηγούνταν τρεις άδειες. Λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης χορήγησε όλες τις άδειες για την Ολυμπιάδα, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την τελευταία που αφορούσε την άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές.

Το επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι δεν θα δοθεί καμία άδεια σχετική για τις Σκουριές πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαιτησίας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου και ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διεργασίες και πιέσεις, ο επικεφαλής της Eldorado Gold George Burns, δήλωνε ικανοποιημένος από τον εποικοδομητικό διάλογο με το ΥΠΕΝ και ανακοίνωνε την προσωρινή αναβολή της απόφασης, να τεθούν σε καθεστώς συντήρησης τα έργα της Χαλκιδικής. Είχε όμως ξεκαθαρίσει ποια θα ήταν η συνέχεια σε περίπτωση που η κυβέρνηση ακολουθούσε άλλο δρόμο. «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής…».

Χθες έγινε γνωστό ότι η Ελληνικός Χρυσός προσέφυγε για πολλοστή φορά στο ΣτΕ μετά την άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να χορηγήσει παράταση ενός έτους στην άδεια εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων και υποδομών εξυπηρέτησης στις Σκουριές. Η σχετική άδεια έχει εκπνεύσει από την Άνοιξη, με την εταιρεία να δηλώνει την σπουδαιότητά της για την συνέχιση των εργασιών και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του δημοσίου. Η άδεια εγκατάστασης αφορά μεταξύ άλλων το παρασκευαστήριο σκυροδέματος, την εγκατάσταση ανεμιστήρων για τον αερισμό της στοάς του υπόγειου μεταλλείου και την ηλεκτροδότηση.

Η επίσημη ανακοίνωση 

Η Eldorado Gold Corporation («Eldorado» or the «Company») ανακοινώνει ότι πρόκειται να θέσει το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών, σε καθεστώς συντήρησης. Ο διάλογος με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με την εξέλιξη και ανάπτυξη των έργων της θυγατρικής της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε. Ωστόσο, το Υπουργείο δεν προέβη στην έκδοση της άδειας τροποποίησης Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών, καθώς και άλλα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων στο έργο των Σκουριών.

Η εταιρεία προσέφυγε στην άσκηση ενδίκων μέσων, προκειμένου να διασφαλίσει τα έννομα δικαιώματά της στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα μέσα αυτά αφορούν σε τρεις προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ κατά του ΥΠΕΝ, με τα οποία η εταιρεία αιτείται δικαστική προστασία έναντι της άρνησης του Υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση απαιτούμενων αδειών ρουτίνας. Άρνηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας στις Σκουριές. Επίσης, η εταιρεία κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά του ΥΠΕΝ για μη συμμόρφωση με προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών για το έργο στις Σκουριές σε συνδυασμό και με την ύπαρξη μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών.

Η εξέλιξη της πρώτης φάσης του έργου της Ολυμπιάδας με την αποκατάσταση και τον καθαρισμό όλων των αποθέσεων από τις προηγούμενες εκμεταλλεύσεις και η μετάβαση στην εμπορική παραγωγή στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του έργου, εντός τριμήνου, φανερώνουν αφενός την δέσμευσή μας προς τις υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και αφετέρου την μακροχρόνια και ουσιαστική σχέση μας με την ελληνική κοινωνία, όπως και την ικανότητά μας να δημιουργούμε και να διαχειριζόμαστε μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Οι πρώτες ενδείξεις της γεωλογικής έρευνας στο Στρατώνι, για την παράταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, είναι θετικές.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές. Συνεπώς, κινούμε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να θωρακίσουμε τα έννομα δικαιώματά μας, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου».

Τα σχόλια είναι κλειστά.