Ειδησεογραφικό site

Νέα δημοσκόπηση: Οι παροχές του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν την ψαλίδα… υπέρ της ΝΔ!

3.035

Στη δημοσκόπηση της Pulse μετά τη νομοθέτηση της κυβερνητικής λίστας παροχών η ΝΔ προηγείται με 10,5% (επί των εγκύρων) έναντι 9,5 μονάδων τον Νοέμβριο – Οι ψηφοφόροι κατανοούν πως η κυβέρνηση επιχειρεί παραμονές των εκλογών να τους επιστρέψει ελάχιστα από όσα τους πήρε προκειμένου να κερδίσει την ψήφο τους

Κάλπικη απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων ή επιστροφή στην κανονικότητα; Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται ανεπηρέαστη από το μπαράζ παροχών και προεκλογικών εξαγγελιών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση.

Νέα σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και άρα μετά την νομοθέτηση της κυβερνητικής λίστας παροχών δείχνει πως η ψαλίδα άνοιξε στις 10,5 μονάδες (επι των έγκυρων) υπερ της ΝΔ έναντι 9,5 μονάδων τον περασμένο μήνα.

Κατ’ επέκταση αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως είτε έχει δημιουργηθεί μια τάση που δεν αντιστρέφεται, είτε οι ψηφοφόροι κατανοούν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους έχει αφαιμάξει φορολογικά και ασφαλιστικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και επιχειρεί παραμονές των εκλογών να τους επιστρέψει ελάχιστα από όσα τους πήρε προκειμένου να κερδίσει την ψήφο τους.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 15ήμερο η κυβέρνηση έχει φέρει στην Βουλή την διανομή κοινωνικού μερίσματος, την καταβολή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, την μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρου επιχειρήσεων ενώ στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο.

Παρά ταύτα σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 31,5% (31% στη μέτρηση του Νοέμβρη) έναντι 22% (21%) του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% αντίστοιχα (7,5% και 7% το Νοέμβρη), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Ελληνική Λύση με 2% αντίστοιχα (1,5% και 1,5%), το Ποτάμι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (χωρίς καταγραφή στην προηγούμενη μέτρηση). Άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4%, στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος [αναποφάσιστοι και λευκό/άκυρο – στο 18,5% το Νοέμβρη). Παράλληλα, καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων καθορίζονται ως εξής: ΝΔ 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23% (10,5% διαφορά), Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 6%. Κανένα άλλο κόμμα δεν πιάνει το όριο εισόδου στη Βουλή: Η πεντακομματική βουλή αποτελεί σταθερό εύρημα των δημοσκοπήσεων τους τελευταίους μήνες και «δείχνει» αυτοδυναμία της ΝΔ. Στο 11,5% οι αναποφάσιστοι.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν πιθανή νέα οικονομική κρίση ή προβλήματα το 2019, ενώ το 63% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε στη λάθος κατεύθυνση. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν αφού προηγουμένως πάει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

poll2012201833
poll2012201844
poll2012201822

Τα σχόλια είναι κλειστά.