Ειδησεογραφικό site

Ανδρουλάκης: Κάναμε ένα γενναίο ξεκίνημα, πλέον βάζω ψηλά τον πήχη

47

Στόχος μας είναι η παράταξη να είναι ισχυρή, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επέστρεψε τη διερευνητική εντολή καθώς όπως είπε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου «Δεν υπάρχουν περιθώρια προγραμματικών συγκλήσεων».

«Κάναμε ένα γενναίο ξεκίνημα και βάζω πλέον ψηλά τον πήχη», δήλωσε στους δημοσιογράφους σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών και πρόσθεσε αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:

«Αυτή η παράταξη πρέπει να αναγεννηθεί και στόχος μας είναι η παράταξη να είναι ισχυρή. Οι πολίτες κουράστηκαν από την τοξικότητα και χρειάζεται μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαιξε τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε: «Αν τα καταφέρουμε θα καταφέρει και η χώρα».

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Τρίτης (23/5), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μετέβη στο προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως ο αρχηγός του τρίτου κόμματος μετά τα αποτελέσματα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο διάλογος Ανδρουλάκη-Σακελλαροπούλου

ΠτΔ: Σας κάλεσα γιατί κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει σύμβαση για σχηματισμό παρέδωσαν εντολή. Είναι πλέον η δική σας σειρά.

Ανδρουλάκης: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. Σύμφωνα με την λαϊκή ετυμηγορία πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων γι’ αυτό επιστρέφω άμεσα τη διερευνητική εντολή. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει στον τόπο μας μια αξιόπιστη προοδευτική δύναμη που να είναι φρουρός κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά από όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια, να διασφαλίσει ένα κοινωνικό κράτος Δημόσιας Υγείας και Δημόσιας Παιδείας που να μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότηττες που έχουν κλιμακωθεί και βέβαια να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πόλους και όχι μόνο για λίγους. Σ’ αυτή την ανάγκη θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ανταποκριθώ, γιατί είναι πραγματικά εθνικό καθήκον να υπάρχει αυτή η ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη.

ΠτΔ: Θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τόπο.

Νωρίτερα, σήμερα, ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή, καθώς, όπως είπε, «δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε τη διερευνητική εντολή που πήρε, επικοινώνησε τηλεφωνικά μετά τις εκλογές με τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη και πλέον επισπεύδονται οι διαδικασίες για να γίνουν δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουλίου. Δηλαδή, μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Τα επόμενα βήματα

Τα βήματα μετά και την επιστροφή της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής είναι συνταγματικώς προδιαγεγραμμένα: η ΠτΔ θα έχει επικοινωνία με τους αρχηγούς και θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Βουλής.

Ένας εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.