Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Ζητά επανεξέταση όλων των συμβάσεων πώλησης οπλικών συστημάτων επί υπουργίας Καμμένου

57

Επανεξέταση όλων των συμβάσεων πώλησης οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που έχουν γίνει επί υπουργίας του Πάνου Καμμένου ζητά η Νέα Δημοκρατία, με νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, καλώντας παράλληλα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντήσει εάν ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, Βασίλης Παπαδόπουλος, διαπραγματεύτηκε πώληση όπλων στην Κένυα ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Η νέα ερώτηση, που υπογράφουν οι κ.κ. Βασίλης Κικίλιας και Αναστάσιος Δημοσχάκης και απευθύνεται στον κ. Καμμένο, αναφέρει: «Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της Χώρας μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικότερα την περίοδο από τον Ιανουάριο του έτους 2015 μέχρι και σήμερα, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχετε φέρει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της ΒτΕ και έχετε εισηγηθεί την θετική γνωμοδότηση από τα Μέλη της Επιτροπής για Εξοπλιστικά Υποπρογράμματα που αφορούν σε αξιοποίηση υλικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό να απαντήσει: «Πόσες και ποιες αναλυτικά πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών με τα παρελκόμενα αυτών πραγματοποιήθηκαν, από τον Ιανουάριο του έτους 2015 έως και σήμερα, σε Αραβικές Χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, την Αίγυπτο κλπ; Πόσες και ποιες συγκεκριμένα εκ των ως άνω πωλήσεων πραγματοποιήθηκαν με Διακρατική Συμφωνία και πόσες με Μη Διακρατική Συμφωνία; Υφίσταται και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία σύναψης Διακρατικής Συμφωνίας πώλησης από την Ελλάδα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, 1000 βομβών ΜΚ-82 και 700 βομβών ΜΚ-83, με τα παρελκόμενα υλικά τους;».

Σε άλλο σημείο ζητούν να μάθουν εάν «υπάρχει σύμβαση των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) με τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος διαπραγματεύεται για λογαριασμό της εταιρείας πώληση  όπλων στην Κένυα;»

Αναλυτικά, η ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ:   Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο

ΘΕΜΑ:  Πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών με τα παρελκόμενα αυτών σε Αραβικές Χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, την Αίγυπτο κλπ.

Κύριε Υπουργέ,

Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της Χώρας μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικότερα την περίοδο από τον Ιανουάριο του έτους 2015 μέχρι και σήμερα, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχετε φέρει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της ΒτΕ και έχετε εισηγηθεί την θετική γνωμοδότηση από τα Μέλη της Επιτροπής για Εξοπλιστικά Υποπρογράμματα που αφορούν σε αξιοποίηση υλικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Η ως άνω αξιοποίηση του υλικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων αφορούσε και σε πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών με τα παρελκόμενα αυτών σε Αραβικές Χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, την Αίγυπτο κλπ.

Επειδή η αξιοποίηση του υλικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων αφορά, μια πολύ ευαίσθητη και σοβαρή διαδικασία με οικονομικές – πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες και επιπτώσεις, απαιτεί την απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα ενεργειών, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1.            Πόσες και ποιές αναλυτικά πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών με τα παρελκόμενα αυτών πραγματοποιήθηκαν, από τον Ιανουάριο του έτους 2015 έως και σήμερα, σε Αραβικές Χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, την Αίγυπτο κλπ;

2.            Πόσες και ποιες συγκεκριμένα εκ των ως άνω πωλήσεων πραγματοποιήθηκαν με Διακρατική Συμφωνία και πόσες με Μη Διακρατική Συμφωνία;

3.            Υφίσταται και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία σύναψης Διακρατικής Συμφωνίας πώλησης από την Ελλάδα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, 1000 βομβών ΜΚ-82 και 700 βομβών ΜΚ-83, με τα παρελκόμενα υλικά τους ;

4.            Υπάρχει σύμβαση των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) με τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος διαπραγματεύεται για λογαριασμό της εταιρείας πώληση  όπλων στην Κένυα;

Σε συνέχεια των παραπάνω, αιτούμαστε όπως μας καταθέσετε:

1.            Όλες, από τον Ιανουάριο του έτους 2015 έως και σήμερα, τις Διακρατικές και Μη Συμβάσεις – Συμφωνίες του ΥΠΕΘΑ με Αραβικές Χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, την Αίγυπτο κλπ και αφορούν αυτές σε πωλήσεις οπλικών συστημάτων και κάθε είδους πυρομαχικών με τα παρελκόμενα αυτών.

2.            Επιπρόσθετα, για όλες τις ανωτέρω Διακρατικές και Μη Συμβάσεις – Συμφωνίες, να μας καταθέσετε τα παρακάτω, ανά Σύμβαση – Συμφωνία, δικαιολογητικά:

α.            Τα Πρακτικά των Επιτροπών των Διαπραγματεύσεων, που ορίστηκαν για τις ως άνω Διακρατικές και Μη Συμβάσεις – Συμφωνίες.

β.            Τα νόμιμα πιστοποιητικά ορισμού εκπροσώπου από την Χώρα – Αγοραστή, εφόσον υφίσταται τέτοιος.

γ.            Τα προβλεπόμενα Πιστοποιητικά Τελικού Χρήστη (End User Certificates).

δ.            Οι προβλεπόμενες Άδειες Εξαγωγής από την Ελλάδα των υλικών, που περιλαμβάνει η κάθε Σύμβαση – Συμφωνία.

ε.            Τα έγραφα Έγκρισης Αλλαγής Τελικού Χρήστη (Third Party Transfer).

στ.          Τα αντίγραφα  όλων των ενέγγυων – ανέγκλητων πιστώσεων ή προκαταβολών, που έχουν καταθέσει οι «Αγοραστές».

ζ.             Τα παραστατικά παράδοσης των υλικών στους «Αγοραστές».

η.            Τα υπηρεσιακά έγραφα, με τα οποία όλα τα υλικά που περιλαμβάνονται στις εν λόγω Συμβάσεις – Συμφωνίες χαρακτηρίζονται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ως Επιχειρησιακά Μη Αναγκαία.

3.            Τη Διακρατική Σύμβαση – Συμφωνία, σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκεται και όποια σχετικά δικαιολογητικά υφίστανται και αφορούν στην πώληση, από την Ελλάδα, στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, 1000 βομβών ΜΚ-82 και 700 βομβών ΜΚ-83, με τα παρελκόμενα υλικά τους.

4.            Τη σύμβαση των ΕΑΣ, εφόσον υπάρχει, με τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την εταιρεία σε υπόθεση πώλησης όπλων στην Κένυα.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές,

Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α’ Αθηνών

Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου

Τα σχόλια είναι κλειστά.