Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Ξεκαθάρισμα καραμανλικών-μητσοτακικών…

58

Του Γιάννη Χρηστάκου

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού. Η τράπουλα ανακατεύτηκε πολύ και το μεγάλο ενδιαφέρον των ανθρώπων που συμμετείχαν, με πολύωρη σε αρκετές περιπτώσεις αναμονή, στη διαδικασία δείχνει ότι κυοφορούνται εξελίξεις που μέχρι την προηγούμενη Κυριακή κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επικράτηση, γνωρίζοντας ότι τη διαδικασία θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον το Μέγαρο Μαξίμου για να εκτιμήσει σε πρώτη φάση τις εξελίξεις. Ποιον θέλει για αρχηγό της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας; Και γιατί μπορεί να ενδιαφέρεται γι’ αυτό; Η απάντηση είναι σύνθετη, όπως άλλωστε και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στα χρόνια του μνημονίου. Στην πραγματικότητα, θα ήταν ανόητο να πει κανείς ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει προτίμηση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς και έχει προτίμηση, εάν βέβαια κατανοεί τα βάρη που έχει να σηκώσει το 2016. Και δείχνει να τα κατανοεί. Βαγγέλη ή Κυριάκο;

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η πρώτη απλοϊκή απάντηση θα ήταν ότι οι ένοικοι του Μαξίμου ίσως να ένιωθαν καλύτερα με τον Μεϊμαράκη στο τιμόνι της ΝΔ. Δεν είναι όμως έτσι. Ανάλογα με τα πλάνα που έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να τον βόλευε και το αντίθετο. Απλοϊκή κι εδώ η απάντηση, διότι ο Μεϊμαράκης αισθάνεται ήδη ότι τον κορόιδεψε ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι (το έχει πει και δημόσια), δέχτηκε πλήγμα στις εκλογές πηγαίνοντας με συναινετική διάθεση, ενώ ο Κυριάκος δεν είναι ο πολιτικός που θα πει «όχι» πεισματικά σε έναν Αρμαγεδδών μεταρρυθμίσεων με τις οποίες συμφωνεί. Ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι πολιτικές που στηρίζει απόλυτα η Νέα Δημοκρατία. Με το εύρος και την αυτονομία του δημόσιου τομέα υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες αλλά αυτό είναι ένα μόνο θέμα ανάμεσα στα εκατοντάδες νομοθετήματα που έρχονται με τη μορφή χιονοστιβάδας από το νέο έτος.

Η εξίσωση έχει πια μεγάλο βαθμό δυσκολίας και το «Καρφί» έχει όλο το ρεπορτάζ καθώς και το παρασκήνιο όλων των συζητήσεων που έχουν γίνει πίσω από κλειστές πόρτες για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Στη Συγγρού, παρά την κατήφεια και τη μιζέρια που υπάρχει λόγω των οικονομικών προβλημάτων, υπήρξαν τα πρώτα καθαρά χαμόγελα μετά από πολύ καιρό. Η τεράστια συμμετοχή των νεοδημοκρατών στη διαδικασία έδωσε πνοή, αφού ιδιαίτερα σε αυτό το κτίριο κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια θέληση για ψήφο στις αρχαιρεσίες ανάδειξης του νέου αρχηγού.

ΔΕΝ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ

Όλα αυτά που είχαν συμβεί από τις αλλεπάλληλες ήττες του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου είχαν προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και οι τελευταίες ελπίδες είχαν εναποτεθεί σε ένα νέο ξεκίνημα μετά την εκλογή αρχηγού. Όμως, οι εξελίξεις με το συγκρουσιακό κλίμα, τους τέσσερις υποψηφίους, τις συχνές ανταλλαγές πυρών μεταξύ κορυφαίων στελεχών και, τέλος, η αδυναμία ακόμη και να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, έσβησαν κάθε προσδοκία για ομαλή επανεκκίνηση.

Τα όσα έγιναν τους τελευταίους τρεις μήνες στη ΝΔ έδωσαν σε όλους την εντύπωση ότι το κόμμα οδεύει προς το τέλος του με τα σενάρια διάσπασης πιο ορατά από ποτέ. Ακόμα και τα σενάρια για το τι θα γινόταν με τη νίκη του ενός ή του άλλου υποψηφίου εκεί οδηγούσαν. Τελικά, και για καλή τύχη της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όλοι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο κόσμος της ΝΔ αποφάσισε να βάλει τέλος σε όλα αυτά και να δείξει ότι η παράταξή τους είναι ζωντανή και αρκετά δυνατή ώστε να μπορεί να συγκεντρώσει στις κάλπες 400.000 ψήφους.

Το μήνυμα αυτό δεν μπορεί τώρα να το αγνοήσει κανείς, αφού τόσο η συμμετοχή όσο και τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι τέσσερις υποψήφιοι είναι αρκετά για να μπει φρένο στα σενάρια διάσπασης.

«ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Στην πραγματικότητα, το πιο πιθανό θα ήταν να υπήρχαν κάποιες, λίγες ή και περισσότερες, ανάλογα μα το ποιος θα ήταν νικητής, αποχωρήσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, το τραύμα σε αυτή την ιστορική φάση για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν πολύ βαρύ. Όπως και να ’χει, αυτά είναι τώρα παρελθόν και η Συγγρού έχει πια όχι ένα βαρύ τραύμα, αλλά μια βαριά παρακαταθήκη που της άφησε ο κόσμος της και μια μεγάλη υποχρέωση απέναντί τους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σύμφωνα με στατιστικολόγους και αναλυτές, υπάρχει ένας αριθμός ψηφοφόρων που υπολογίζεται σε πάνω από 50.000 άτομα που εμφανίστηκαν να συμμετέχουν στα δρώμενα της ΝΔ για πρώτη φορά μετά το 2009, όταν είχαν ψηφίσει για τελευταία φορά το κόμμα αυτό.

Η μεγάλη συμμετοχή δίνει το σύνθημα της επανεκκίνησης στη Νέα Δημοκρατία και από τα χαμόγελα γρήγορα τα συναισθήματα εναλλάχθηκαν, με κυρίαρχη τώρα την αγωνία για το ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός και ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Φαίνεται σίγουρο σε αυτή τη φάση ότι κανείς –ούτε από τους ηττημένους αλλά ούτε και από τους δύο διεκδικητές του επόμενου γύρου– δεν πρόκειται να αγνοήσει το ενωτικό αυτό μήνυμα των νεοδημοκρατών και να δημιουργήσει πρόβλημα στη συνοχή της ΝΔ. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το κόμμα αυτό θα έχει το πολιτικό σθένος να αφήσει πίσω όλες αυτές τις πληγές και να είναι έτοιμο πολύ σύντομα να ριχτεί στη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση με σκοπό να αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ δείχνει να έχει αντανακλαστικά, αλλά οι εσωτερικές της πληγές, αυτές που δεν φαίνονται, είναι ύπουλες και πιθανόν να της δημιουργήσουν προβλήματα.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟ

Σε πρώτη φάση, έτσι όπως διαμορφώθηκε τώρα η κατάσταση, οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Άρα, όποιος κι αν είναι ο νικητής, το πρώτο πράγμα που θα βρει μπροστά του είναι η αδυναμία συνεργασίας με τον κ. Παπαμιμίκο. Η αλλαγή του δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο γραμματέας είναι εκλεγμένος από την Πολιτική Επιτροπή και χρειάζεται εκλογή του νέου γραμματέα, σε περίπτωση που ο ίδιος συναισθανθεί την κατάσταση και αποφασίσει να παραιτηθεί. Οργάνωση, γραμματείες, υποδομή, κτιριακές εγκαταστάσεις και κυρίως τα τεράστια οικονομικά προβλήματα με τους απλήρωτους υπαλλήλους είναι λίγα μόνο από τα βουνά που πρέπει να διαβεί ο νέος αρχηγός.

Οι κινήσεις των δύο νικητών

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζουν τη στρατηγική τους για τη μεγάλη μάχη της 10ης Ιανουαρίου. Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έθεσαν τα διλήμματα της αναμέτρησής τους. Συνεργάτες του Β. Μεϊμαράκη τονίζουν ότι η ΝΔ έφτασε ξανά στη μεγάλη στιγμή μιας αναμέτρησης της καραμανλικής πτέρυγας με τους μητσοτακικούς. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το δίλημμα είναι εάν η ΝΔ θα παραμείνει στον κοινωνικό και ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό ή θα κυλήσει ξανά στο νεοφιλελευθερισμό που εκτιμούν ότι πρεσβεύει ο Κ. Μητσοτάκης. Στο παρασκήνιο έχουν γίνει ήδη από το βράδυ της Κυριακής οι πρώτες διερευνητικές κρούσεις ώστε να αποσυρθεί ο κ. Μητσοτάκης υπέρ του Β. Μεϊμαράκη διατηρώντας έναν ισχυρό ρόλο στο κόμμα και τη Βουλή. Ο Β. Μεϊμαράκης επικοινώνησε μάλιστα με τον Κ. Καραμανλή και συζήτησαν για τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, με τον πρώην πρωθυπουργό να μπαίνει ξανά δυνατά στο παιχνίδι. Στο άλλο στρατόπεδο, η πρώτη γραπτή ανακοίνωση μετά τη δήλωση του Κυριάκου ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο, ήταν αυτή με την οποία ευχαρίστησε τον Άδωνι Γεωργιάδη για τη στήριξή του. Εκεί, τέθηκε το δίλημμα «οπισθοδρόμηση ή ανανέωση». Ο Κυριάκος θα επιμείνει στη στρατηγική του που απέδωσε με πολιτικές θέσεις και το σύνθημα «όλα από την αρχή», που είναι δηλωτικό των προθέσεών του. Οι ισορροπίες είναι σημαντικές αυτή τη στιγμή, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη θα συνεχίσει να στηρίζει διακριτικά αλλά καθαρά τον Β. Μεϊμαράκη, χωρίς όμως να προκαλεί προβλήματα στον αδερφό της. Βέβαια, σε αυτή τη φάση είναι πρόβλημα ότι στην Α΄ Αθηνών, όπου εκλέγονται η ίδια και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μεϊμαράκης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Ποιον προτιμάει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει την εκτίμησή του στον Β. Μεϊμαράκη για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με τη… χημεία όσο και με το πολιτικό του μέλλον. Ο πρωθυπουργός δεν ξεχνά ότι ο Μεϊμαράκης ήταν αυτός που έσπασε τον πάγο και αποκατέστησε τη γραμμή επικοινωνίας με τον ίδιο, μετά την παντελή έλλειψη επικοινωνίας που υπήρχε επί των ημερών του Αντώνη Σαμαρά. Ως τώρα, αυτό φάνηκε να κάνει καλό μόνο στον Τσίπρα και, αντιθέτως, να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον Μεϊμαράκη και μάλιστα σε δύο κατευθύνσεις. Μία στο εσωτερικό του κόμματός του, όπου κατηγορήθηκε ότι έδωσε χέρι βοηθείας στον γκρεμισμένο Τσίπρα, ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει και μία προς την ελληνική κοινωνία γενικότερα, που δεν φάνηκε να συγκινείται από τη συναινετική στάση που κράτησε απέναντι στον πολιτικό εχθρό. Ακόμα και τώρα πάντως, ο Μεϊμαράκης δεν δείχνει να φοβάται να στηρίξει πολιτικές που βοηθούν τη χώρα, κινούμενος σε μια γραμμή εθνικής ευθύνης. Επιπρόσθετα, το τρίγωνο Τσίπρας-Καραμανλής-Μεϊμαράκης θα μπορούσε δυνητικά να είναι συνθετικό για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου εθνικού προβλήματος σε περίπτωση που χρειαστεί. Ένα πέπλο μυστηρίου επικρατεί γύρω από τις σχέσεις Καραμανλή-Τσίπρα, η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχει μέσω των γραφείων η επικοινωνία όταν χρειαστεί, ενώ ελάχιστες φορές η γραμμή μεταφέρθηκε και στα μέσα γραφεία για απευθείας επικοινωνία.

Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν τον προβληματισμό τους για αυτή την… ανείπωτη προτίμηση λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας που παρουσιάζει η δυναμική που αναπτύσσει η ΝΔ με τους 400.000 ψηφοφόρους για αρχηγό, τον Καραμανλή να βγαίνει μπροστά και τον έμπειρο Μεϊμαράκη στο τιμόνι του κόμματος. Όταν, λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί μπροστά σε στιγμή αδυναμίας, τότε δεν θα είναι τα πράγματα όσο «συναινετικά» φαίνονται, αλλά η Δεξιά θα δείξει τα δόντια της και θα επιτεθεί με ακαριαίο χτύπημα. Τότε; Θα ήταν καλύτερος ο Κυριάκος; Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο κυβερνητικό ιερατείο που πιστεύουν ότι ο εχθρός, όσο πιο μισητός είναι, τόσο πιο πολύ συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουν μάλιστα το παράδειγμα Σαμαρά, που μόνο με το άκουσμα του ονόματος όλοι τινάζονταν και αντιδρούσαν, κάτι που δημιουργούσε τάσεις συσπείρωσης σε δύσκολες ώρες. Γι’ αυτό και όταν ο κ. Τσίπρας είχε προβλήματα με τις συνιστώσες του έστησε έναν μεγάλο καβγά με τον κ. Σαμαρά και όλοι στοιχίζονταν πίσω του. Το ίδιο λένε οι υποστηρικτές αυτής της άποψης ότι θα συμβεί και με τον άνθρωπο που φέρει το όνομα Μητσοτάκης, ένα όνομα που δεν ηχεί καλά στα αριστερά τους αυτιά. Το σίγουρο είναι ότι όποιος και να βγει, θα πρέπει να βρουν τρόπο να τον αντιμετωπίσουν, διότι αναμένονται γερές μνημονιακές μάχες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.