Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Ψεύδεται ο Κοντονής, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έδωσαν άδεια στον Κουφοντίνα

23

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ψεύδεται συνειδητά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, υποστήριξε σήμερα στην Βουλή ότι ο δολοφόνος Κουφοντίνας πήρε άδεια με νόμο που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Ουδέν ψευδέστερον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, με αφορμή τη διήμερη άδεια στον αρχιτρομοκράτη της «17 Νοέμβρη»

Η Πειραιώς σημειώνει πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νόμο 4274/14 όρισε ρητά ότι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη, δεν μπορούν να πάρουν άδεια εξόδου πριν παρέλθουν 18 έτη πραγματικής κράτησης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το που κατέλαβε την εξουσία, κατήργησε αυτή τη διάταξη και επανάφερε τα 8 έτη κράτησης ως χρονική προϋπόθεση άδειας ακόμη και των τρομοκρατών», προσθέτει η ΝΔ.

«Θα είχε ενδιαφέρον οι κατά τα άλλα λαλίστατοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, να μας πουν πώς σχολιάζουν ότι ο γιος του Νίκου Βούτση, ο καταδικασθείς για συμμετοχή του στους Πυρήνες της Φωτιάς Χρήστος Πολίτης και ο συνιδρυτής του Ρουβίκωνα Λάμπρος Γούλας βρέθηκαν σήμερα στον Κορυδαλλό για να πανηγυρίσουν την έξοδο του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη», συμπληρώνει σε υστερόγραφο η Νέα Δημοκρατία.


«Αν η κυβέρνηση δεν καταργούσε τις φυλακές τύπου Γ ο Δ. Κουφοντίνας δεν θα έπαιρνε άδεια»

Για σκόπιμη παραπλάνηση του κοινοβουλίου και της κοινής γνώμης κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την 48ωρη άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στην σφοδρή κριτική του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστήριξε πως η άδεια στον ισοβίτη τρομοκράτη δόθηκε με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ωστόσο, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγήθηκε πως ο Δ. Κουφοντίνας θα κρατούταν σε φυλακές υψίστης ασφάλειας (Τύπου Γ’) και δεν θα είχε δικαίωμα άδειας εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν τις καταργούσε.

«Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο που ψηφίσατε εσείς, χωρίς καμία αλλαγή από τη δική μας Κυβέρνηση, επελήφθη το Συμβούλιο και αποφάσισε ομόφωνα.

Συμφωνεί κάποιος με την απόφασή του; Μπορεί κάποιος να πει «συμφωνώ» και κάποιος άλλος να πει «διαφωνώ»» είπε ο κ. Κοντονής για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής ειπώθηκαν τα εξής:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: Λέτε ψέματα!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Εσείς καταργήσατε τις φυλακές τύπου Γ΄.
(Διαμαρτυρίες – Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Γιατί γίνεται αυτό τώρα; Διακόπτω τον χρόνο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Γιατί δεν αντέχετε να ακούτε!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: Όχι, γιατί αυτό που λέτε είναι ανακριβές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Αγαπητοί συνάδελφοι, να σας ενημερώσω ότι η κυρία Μπακογιάννη έχει ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού. Θα πάρει τον λόγο μετά να απαντήσει. Παρακαλώ, ησυχία.

(Διαμαρτυρίες – Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Σας παρακαλώ. Ας αποφύγουμε χαρακτηρισμούς. Λίγη ησυχία.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Σας λέμε, λοιπόν, ότι  για να δοθεί αυτή η άδεια…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: Οι φυλακές τύπου Γ΄ από ποιον καταργήθηκαν; Από εσάς δεν καταργήθηκαν;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κύριε Φορτσάκη, διευκολύνετε, σας παρακαλώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Δεν μπορώ, κύριε Πρόεδρε, να καταλάβω γιατί αυτή η αντίδραση.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: Πού ήταν οι τρομοκράτες πριν; Εκεί δεν ήταν;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Τι λέτε τώρα, κύριε Φορτσάκη; Λυπάμαι για λογαριασμό σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος):  Κύριε Φορτσάκη, παρακαλώ! Ο χρόνος δεν τρέχει. Δεν κερδίσουμε κάτι. Κύριε Φορτσάκη, ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος μπορεί να παρέμβει. Συνεννοηθείτε μαζί του. Σας παρακαλώ, διευκολύνετε.
Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε παρακαλώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δέχτηκε πιέσεις και διαμαρτυρίες -στο σπίτι μου έχουν έρθει δύο φορές για να διαμαρτυρηθούν να αρθεί το βέτο του Εισαγγελέα, το ίδιο και στο σπίτι του κ. Παρασκευόπουλου- η Κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία αλλαγή της ρύθμισης και παρέμεινε εν ισχύ αυτό που εσείς είχατε εισηγηθεί και εσείς είχατε ψηφίσει, ότι μόνο με ομόφωνη απόφαση κάποιος κρατούμενος μπορεί να αποφυλακιστεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του συγκεκριμένου κρατούμενου έπρεπε να είχε εκτίσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια φυλακή και να μην έχει υποπέσει σε οποιαδήποτε παράβαση του πειθαρχικού δικαίου του καταστήματος κράτησης.

Το Συμβούλιο, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποφάσισε ομόφωνα με πρώτον και καλύτερο τον Αντιεισαγγελέα των Εφετών, που προΐστατο του Συμβουλίου. Διότι μέχρι τώρα ο Αντιεισαγγελέας δεν συμφωνούσε και με αυτόν τον τρόπο δεν έπαιρνε άδεια ένας οποιοσδήποτε κρατούμενος και ο συγκεκριμένος, παρά το γεγονός ότι  είχε τις τυπικές προϋποθέσεις εξέτασης του αιτήματός του.

Θα πρέπει, λοιπόν, να συνεννοηθούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και να πούμε όλοι ότι στοιχείο ενός κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Διαφορετικά δεν έχουμε κράτος δικαίου. Δεν έχουμε ευνομούμενη πολιτεία. Ο καθένας ανάλογα με τις ιδεολογίες του, αυτό που έχει περάσει και που μπορεί να είναι σοβαρό, μπορεί να βάλλει κατά ενός οποιουδήποτε και να λέει «εσύ θα εξαιρεθείς». Μα πώς θα εξαιρεθεί κάποιος, όταν δεν το προβλέπει ο νόμος;

Αν ο νόμος είναι κακός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούμε απόψεις, αλλά εσείς που κυβερνήσατε τόσα χρόνια δεν τον αλλάξατε. Η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας τροποποίηση, του κ. Δένδια. Εάν θέλατε κάτι άλλο, ας το λέγατε τότε. Ας το πείτε και τώρα. Αλλά η λογική ότι  ο νόμος το προβλέπει, αλλά ο νόμος δεν θα ισχύσει για κάποιους, των οποίων η δράση, η παρουσία, τα έργα δεν τα εγκρίνουμε, αυτό δεν μπορεί να μπει στη συζήτηση.

Το επόμενο που ήθελα να σας πω είναι το εξής. Πρώτον, ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται. Δεύτερον, δεν επανακρίνεται η καταδίκη του. Το Συμβούλιο ούτε τον αποφυλακίζει ούτε επανακρίνει τις πράξεις του. Οι πράξεις του κρίθηκαν και καταδικάστηκε. Και βεβαίως η χορήγηση αδείας για οποιονδήποτε κρατούμενο δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων που τέλεσε και για τις οποίες καταδικάστηκε, ούτε είναι ανοχή για οτιδήποτε. Για αυτά πρέπει να συνεννοούμεθα.

Και σε τελευταία ανάλυση, ζητούνται εξηγήσεις από την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση, κυρίες και κύριοι Βουλευτές; Πήρε η Κυβέρνηση αυτή την απόφαση, για να δώσει εξηγήσεις; Γιατί αν την έπαιρνε η Κυβέρνηση, εδώ θα ήμασταν να δώσουμε ό,τι εξηγήσεις θέλετε.

Να ζητάτε, όμως, εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για ένα όργανο, το οποίο εσείς νομοθετήσατε για να αποδίδει «δικαιοσύνη» -οιονεί δικαιοσύνη στο συγκεκριμένο ζήτημα- αυτό ξεπερνάει τα όρια.

Και άκουσα και κάτι άλλο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από τον αξιότιμο Προέδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε σε κάτι το οποίο εγώ τουλάχιστον μπορώ να το χαρακτηρίσω επικίνδυνο. Είπε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν θα έπρεπε να λάβει άδεια, διότι δεν έχει μετανοήσει για τις πράξεις του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.