Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Απαντήσεις για τις ζημιές της ΔΕΗ από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες Σκουρλέτη – Σταθάκη

138

Ερώτηση στη Βουλή – Οι σαφείς αιχμές που άφησε ο διοικητής της ΔΕΗ εναντίον των δύο υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις καταγγελίες του προέδρου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη σύμφωνα με τις οποίες συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες ζημίωσαν την ΔΕΗ με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ζητά η Νέα Δημοκρατία με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Το κείμενο κατατέθηκε στο κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του τομεάρχη ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Σκρέκα και συνολικά από 19 βουλευτές ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη οι έκτακτες δαπάνες της ΔΕΗ το 2015-2018 ανήλθαν σε  1.200 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα κυριότερα κονδύλια ήταν:

· Κάλυψη ελλείμματος ΑΠΕ: € 574 εκατ. (απόφαση του νυν υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη)

· Δημοπρασίες ΝΟΜΕ: € 315 εκατ. (που είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη)

· Υπόθεση ENERGA -HELLAS POWER: € 128 εκατ.

· ΑΔΙ: € 73 εκ., που επίσης είναι απόφαση του Δεκεμβρίου του 2015 επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη.

«Με αυτόν τον τρόπο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κατηγορεί εμμέσως τους κ. Σταθάκη και Σκουρλέτη ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάντια της ΔΕΗ, που έχει φθάσει μέσα σε τρία χρόνια, από το 2015 έως το 2018, από μια ισχυρή, κερδοφόρα και βιώσιμη εταιρεία, να μετατραπεί σε εταιρεία “φάντασμα” με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αβέβαιο μέλλον» τονίζουν οι βουλευτές και επισημαίνουν «Ο κ. Σταθάκης οφείλει σε κάθε περίπτωση να απαντήσει εάν συμφωνεί με τον Πρόεδρο της εταιρείας ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν στη ΔΕΗ πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, οδηγώντας την εταιρεία σε ζημιές. Ακόμη περισσότερο -και επειδή τυχόν μια κατάρρευση της ΔΕΗ θα παρασύρει μαζί της και το σύνολο της οικονομίας- οφείλει άμεσα να εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των πολιτών και του δημόσιου και να μπει επιτέλους φρένο στη διαρκή απαξίωση της ΔΕΗ».

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Αιχμές Παναγιωτάκη κατά Σκουρλέτη-Σταθάκη για τις ζημιές στη ΔΕΗ

Εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του διορισμένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ σε κυριακάτικη εφημερίδα, που αφήνει σοβαρές αιχμές κατά των ίδιων των υπουργών της κυβέρνησης για τις ζημιές της ΔΕΗ.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ σε συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ αναφέρει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη και κ. Σταθάκη που ζημίωσαν κατά σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ τη ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη οι έκτακτες δαπάνες της ΔΕΗ το 2015-2018 ανήλθαν σε € 1.200 εκατ. περίπου

Κυριότερα κονδύλια ήταν:

• Κάλυψη ελλείμματος ΑΠΕ : € 574 εκατ. (απόφαση του νυν υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη)

• Δημοπρασίες ΝΟΜΕ : € 315 εκατ. (που είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη)

• Υπόθεση ENERGA -HELLAS POWER : € 128 εκατ.

• ΑΔΙ: € 73 εκατ. επίσης (είναι απόφαση του Δεκεμβρίου του 2015 επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη)

Με αυτόν τον τρόπο τους κατηγορεί εμμέσως ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάντια της ΔΕΗ που έχει φθάσει μέσα σε τρία χρόνια, από το 2015 έως το 2018, από μια ισχυρή κερδοφόρα και βιώσιμη εταιρεία να μετατραπεί σε εταιρεία «φάντασμα» με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αβέβαιο μέλλον.

Και βέβαια σε όλα αυτά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ δεν αναφέρει τις τραγικές επιπτώσεις στα οικονομικά της εταιρείας από το κίνημα «δεν πληρώνω» του κ. Τσίπρα, αλλά και την απόφαση της διοίκησης να μην εισπράττει τους λογαριασμούς με υπόλοιπα μέχρι 1000 ευρώ, από καταναλωτές υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων και ακινήτων, με δυσμενείς φυσικά συνέπειες στην εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων.

Επειδή η Διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί εμμέσως να ρίξει το φταίξιμο για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία στις αποφάσεις τις κυβέρνησης.

Επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Διοίκηση της εταιρείας συνεχίζουν να παρακολουθούν μοιρολατρικά την καταστροφή της ΔΕΗ χωρίς να παραθέτουν κάποιο σχέδιο διάσωσης, παρά μόνο κλείνουν τα μάτια στην σκληρή πραγματικότητα και προσπαθούν να πείσουν ότι όλα είναι καλά και ανθηρά

Επειδή αν η ΔΕΗ καταρρεύσει θα παρασύρει μαζί της και το σύνολο της οικονομίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Συμφωνείτε με τη συνέντευξη του Προέδρου της εταιρείας ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν στη ΔΕΗ πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, οδηγώντας την εταιρεία σε ζημιές;

2. Τι προτίθεστε να κάνετε για τη διάσωση της ΔΕΗ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Κώστας Σκρέκας

2. Κώστας Τσιάρας

3. Μπακογιάννη Ντόρα

4. Ελευθέριος Αυγενάκης

5. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος

6. Αναστάσιος Δημοσχάκης

7. Σοφία Βούλτεψη

8. Γεώργιος Κουμουτσάκος

9. Άννα Καραμανλή

10. Αντωνιάδης Ιωάννης

11. Γεώργιος Βλάχος

12. Μαρία Αντωνίου

13. Βασίλης Κικίλιας

14. Νίκος Παναγιωτόπουλος

15. Ιωάννης Κεφαλογιάννης

16. Χρήστος Μπουκώρος

17. Χρήστος Κέλλας

18. Γιώργος Στύλιος

19. Άδωνις Γεωργιάδης

Τα σχόλια είναι κλειστά.