Ειδησεογραφικό site

MRB: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ με 9,8%

257

Προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία καταγράφουν και οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB δείχνοντας αύξηση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που είχε δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2017.

Συγκεκριμένα, στη νέα δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό της τάξης του 31% από 30,7% (άνοδος 0,3%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2% από 21,3% (πτώση 0,1%).

Εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα που εμφανίζει η δημοσκόπηση στην εκτίμησή ψήφου όπου και αυτή τη φορά δείχνει την τάση της Ν.Δ. για κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Ειδικότερα στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 36,8% ως μέση τιμή με ανώτατο όριο που δύναται να φθάσει το 39,1% ενώ τον Δεκέμβριο το ποσοστό ήταν 35,7 με ανώτατο όριο το 37,4%

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει ποσοστό 32,6% έναντι 22,8% του Αλέξη Τσίπρα ενώ ως προς την παράσταση νίκης η Ν.Δ. εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλη διαφορά παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστό 55,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6%. Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο  η στην παράσταση νίκης η Ν.Δ συγκέντρωνε 55,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,4.

Στο πλαίσιο αυτό αποτυπώνεται πως οι επιθέσεις κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν βρίσκουν ανταπόκριση σημαντική στους πολίτες. Είναι ενδεικτική άλλωστε η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που αν και σημειώνει μικρή αύξηση εν τούτοις συνεχίζει να καταγράφει σημαντική διαρροή ειδικά προς τη Ν.Δ.. Μάλιστα στη δημοσκόπηση αυτή η μετακίνηση των ψηφοφόρων προς τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 10,7%

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης:

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 21,2%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 8,9%, Χρυσή Αυγή 7,1%, ΚΚΕ 5,8%, Ένωση Κεντρώων 2,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,8%, Ελληνική Λύση 1,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 55,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,6%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 15,9%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,1% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 3,9%.

 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης 

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 22,8% των ερωτηθέντων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 32,6%.

Στη ΝΔ το 10% του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 10,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται στη Νέα Δημοκρατία.

Υπέρ των εκλογών το 48% 

Στο ερώτημα πότε θα θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 48% απαντά να προκηρυχθούν πρόωρα, το 43,4% να προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019), ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 36,6% απαντά ότι θα προκηρυχθούν πρόωρα, ενώ το 53,6% εκτιμά ότι θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019).

Κακή η συμφωνία των Πρεσπών

Στο ερώτημα «με βάση αυτά που γνωρίζετε, έχετε ακούσει, έχετε διαβάσει, πώς κρίνετε συνολικά τη Συμφωνία», το 68,3 απαντά «μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά», ενώ το 12,8% «σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά».

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο μνημόνιο 

Στο ερώτημα εάν «μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος η χώρα θα χρειαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο», το 49,9% απαντά «σίγουρα θα χρειαστεί/ μάλλον θα χρειαστεί», ενώ το 34,6% εκτιμά «μάλλον δεν θα χρειαστεί/σίγουρα δεν θα χρειαστεί».

Σημειώνεται πως η μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 22 έως 29 Ιουνίου 2018).

Τα σχόλια είναι κλειστά.