Ειδησεογραφικό site

Μπλόκο από ΔΝΤ: Οι 4 απαιτήσεις που «καίνε» τη διαπραγμάτευση

25

Με τη διαπραγμάτευση Αθήνας και δανειστών να κινείται σε τεντωμένο σχοινί, καθώς δεν υπάρχει σύγκλιση σε κανένα θέμα -από τα μικρά έως τα μεγάλα- συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στις 10:30 υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ο σκεπτικισμός για τα επόμενα βήματα περισσεύει. Εξ αυτού του λόγου προηγήθηκε ένα Σαββατοκύριακο με πληθώρα κλειστών συσκέψεων, όπου και έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τις τεχνικές συζητήσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού η επίσημη ατζέντα αφορά το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει επιμεληθεί το υπουργείο οικονομίας σε συνεργασία με τα υπουργεία οικονομικών,ενέργειας, υποδομών και αγροτικής ανάπτυξης.
Ωστόσο είναι βέβαιον,μετά και τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών οτι θα συζητηθεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Μπουρλότο από το ΔΝΤ
Στο Χίλτον πάντως δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση τεχνικής συμφωνίας.
Το Ταμείο απαιτεί:

  • Mέτρα 3,6 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά, και συγκεκριμένα «μεταρρυθμίσεις ποιότητας»
  • Nα έχει τον τελικό λόγο στα αντίμετρα (η Αθήνα ζητά να ελαφρυνθούν  τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και το Ταμείο να μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων)
  • Nα νομοθετηθεί η αίρεση οτι τα αντίμετρα θα  εφαρμόζονται μόνο εφόσον έχουμε πιάσει το στόχο του 2018, δεν του αρκεί δηλαδή μια αυξημένης ισχύος πολιτική δέσμευση
  • Eπιμένει σε ομαδικές απολύσεις και στην μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (τουλάχιστον στην παρούσα φάση)

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω σε 4 σημεία:
1. Τα εργασιακά: Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, ισχύει διαφορετικό πλαίσιο από αυτό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, από το οποίο δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι εργασιακές σχέσεις.
2. Δημοσιονομικό κενό για το 2019: Το Ταμείο να επιμένει στις προβλέψεις του για 2% του ΑΕΠ, ζητώντας τα αντίστοιχα μέτρα για την κάλυψή του, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
3. Αφορολόγητο: Το Ταμείο επιμένει ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι μεγάλο το ποσοστό που δεν πληρώνει φόρους και ζητάει τη μείωσή του.
4. Συντάξεις: Το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις, με τους εταίρους να την υπολογίζουν στο 12 — 15 % του ΑΕΠ. Το Ταμείο απαιτεί κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις άμεσα.

Απολύσεις στο Δημόσιο και «μαχαίρι» σε επιδόματα 
Την ίδια ώρα όμως με έμμεσο τρόπο οι Θεσμοί θέτουν και ζήτημα για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Μάλιστα η ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο σε συνδυασμό με την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων ανοίγει παράθυρο για απολύσεις και εκεί. Υπενθυμίζεται δε πως οι δανειστές θέτουν διαρκώς ζήτημα επιδομάτων. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε παρέμβαση αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον καθορισμό των μισθών.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση
Με φόντο τα παραπάνω, κυβερνητική πηγή σχολιάζει στο πως το Ταμείο «θέλει σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα και όχι μείωση των βαρών», ενώ υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός στα υψηλά κλιμάκια για το πού ακριβώς το πάει το ΔΝΤ.
Ορισμένες φωνές της κυβέρνησης μάλιστα, στις κατ’ιδίαν συνομιλίες τους δεν διστάζουν να πουν ότι με τη στάση του δείχνει πως είτε θέλει κυβερνητική κρίση ή τον πολιτικό εξευτελισμό της κυβέρνησης.
Το σίγουρο είναι πάντως, οτι αν το Ταμείο δεν αλλάξει τη στάση του στις μέρες που απομένουν δύσκολα θα οδεύσουμε σε τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου. Για σήμερα πάντως οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστούν από το πρωί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ το απόγευμα θα μεταβούν ξανά στο Χίλτον οι υπουργοί.

Στις 10:30 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
Με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση συνεδριάζει στις 10:30 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Ελλήνων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.