Ειδησεογραφικό site

Μπαράζ αποστολής ύποπτων φακέλων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

2.972

Ο έκτος φάκελος εντοπίσθηκε στη ΣΕΛΕΤΕ – Είχαν προηγηθεί οι φάκελοι στα πανεπιστήμια Αιγαίου, Κέρκυρας, Βόλου, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης – Το απόγευμα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τον φάκελο  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στα Πανεπιστήμια της Κέρκυρας και του Βόλου, στην πρυτανεία του Μετσοβίου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου και το Πολυτεχνείο Κρήτης εστάλησαν την Τετάρτη ακόμη τέσσερις φάκελοι με ύποπτη σκόνη, μετά το περιστατικό που καταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ο έκτος κατά σειρά φάκελος, εντοπίσθηκε στη ΣΕΛΕΤΕ, στο Μαρούσι.

Η μαζική αποστολή των πανομοιότυπων κίτρινων φακέλων προκάλεσε συναγερμό στην Αστυνομία και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, αφού ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο αντιμετώπισης χημικών- βιολογικών απειλών. Το απόγευμα μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως τα αποτέλεσματα από την εξέταση της σκόνης που εντοπίσθηκε στον πρώτο φάκελο, ο οποίος είχε φτάσει χθες το μεσημέρι στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Ο φάκελος στο Πολυτεχνείο Κρήτης περιείχε μόνο φυλλάδια ισλαμιστικού περιεχομένου, δεν είχε σκόνη και ο συναγερμός έληξε. Αντίστοιχα, στο Μετσόβιο, στου Ζωγράφου, όπως δήλωσε ο πρύτανης Γιάννης Γκόλιας  ο φάκελος  «ήταν από την Ινδία, χωρίς όνομα. Είχε παραλήπτη τον αντιπρύτανη. Λαμβάνουμε τέτοια υλικά πολύ συχνά. Αν δεν είχε προηγηθεί αυτό με το πανεπιστήμιο Αιγαίου, απλώς θα το είχαμε πετάξει γιατί πολύ συχνά φτάνουν εδώ προπαγανδιστικά φυλλάδια».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας πάντως, η μαζική αποστολή των φακέλων είχε στόχο να προκαλέσει θόρυβο και δεν εκτιμάται ότι κρύβουν σοβαρό κίνδυνο. Σημειώνεται ότι στο φάκελο προς το πανεπιστήμιο Αιγαίου υπήρχε μια χειρόγραφη επιστολή στα αγγλικά που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η νίκη του ισλάμ θα επέλθει χωρίς τους μουσουλμάνους. Στους άλλους φακέλους υπήρχαν φυλλάδια ισλαμιστικού περιεχομένου.

Στην Κέρκυρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής στα ΕΛ.ΤΑ. στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, όπου εντοπίστηκε ο ένας εκ των τεσσάρων ύποπτων φακέλων με φερόμενο αποστολέα από την Ινδία και παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όμοιο με αυτόν που εστάλη την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Με ιδιωτικό λεωφορείο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κέρκυρας για να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο τέσσερις εργαζόμενοι των ΕΛ.ΤΑ. που φέρονται να ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο, ενώ οι συναλλασσόμενοι που βρίσκονταν στα ΕΛ.ΤΑ. την ώρα που εντοπίστηκε ο φάκελος επέστρεψαν στα σπίτια τους, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι υπάλληλοι δεν τον είχαν ανοίξει.

Ο φάκελος παρελήφθη από ειδικούς της Αστυνομίας για να εξεταστεί με ασφάλεια στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.. Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει το ταχυδρομείο και διενεργεί έρευνες, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή ώσπου να λήξει ο συναγερμός που σήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ένας φάκελος με ύποπτη σκόνη είχε αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, προκαλώντας συναγερμό στις αστυνομικές αρχές στην Μυτιλήνη.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχουν μεταφερθεί τα επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον φάκελο: πέντε εργαζόμενοι, ο νομικός σύμβουλος του πανεπιστημίου και αστυνομικός που μετέβη και έπιασε το φάκελο. Όπως έγινε γνωστό, είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ τα συμπτώματα ευαισθητοποίησης του βλεννογόνου, που είχαν αναφερθεί από κάποια από αυτά, έχουν υποχωρήσει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.