Ειδησεογραφικό site

Μπάιντεν: «Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους»!

31

Κυρώσεις κατά της Μόσχας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμά του.

Πρόκειται για τέσσερις βασικές κυρώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση.

Ο πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Τόνισε, δε, ότι αν προχωρήσει η Μόσχα με την εισβολή, θα προχωρήσει και η Δύση με περαιτέρω κυρώσεις.

Ανακοίνωσε τεσσάρων ειδών κυρώσεις που αφορούν:

– Δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, την τράπεζα V.E.B. και την Military Bank.

– Τον οικονομικό αποκλεισμό της Μόσχας τόσο στην ανάληψη χρημάτων από δυτικές τράπεζες όσο στην ανταλλαγή νομίσματος στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

– Το «πάγωμα» του Nord Stream 2, σε συμφωνία με τη Γερμανία.

Ο Μπάιντεν προέβη στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα μεταφέρει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από το Κρεμλίνο των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ.

Στο παρελθόν είχε αναφέρει επανειλημμένως ότι οι ΗΠΑ θα προβούν σε κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι τελευταίες κινήσεις του Πούτιν δείχνουν «εισβολή».

Παράλληλα, στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως ποτέ δεν είναι αργά για τη Ρωσία να εισβάλει. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας. Αποφασίστηκε, επίσης, ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Γερμανία από την πλευρά της ανακοίνωσε την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού αερίου NordStream 2. Επιπλέον, κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Αυτές οι κυρώσεις, είπε ο κ. Τζονσον, είναι η πρώτη δόση, καθώς περαιτέρω διείσδυση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, πέρα από τις επαρχίες του Ντονμπάς, θα συνεπάγονται περαιτέρω κυρώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.