Ειδησεογραφικό site

Μοσκοβισί μετά την συνάντηση με Τσίπρα: Θα υπάρξει εποπτεία για την Ελλάδα -Δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα

47

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την αποχώρησή του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε ότι πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα την τρίτη αξιολόγηση και να προετοιμαστεί για την τέταρτη. Αν αυτό γίνει σωστά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, προσέθεσε ακόμη ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Αν όλα πάνε καλά, στο eurogroup 21 Ιουνίου θα υπάρξει συνολική συμφωνία για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα, για το post programme surveillance, για τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, θα είναι μια ιστορική στιγμή», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στη μετά το Μνημόνιο εποχή, είπε ότι ο ίδιος δεν θέλει κανενός είδους πρόγραμμα, αναφέροντας ότι δεν θα ισχύσουν ειδικοί κανόνες για την Ελλάδα, ωστόσο, είπε ότι πρέπει να διασφαιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να διευκρινίσουμε τους όρους για post programme surveillance, να διασφαλίσουμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (όπως κάνουν Ιρλανδία, Πορτογαλία), στηριγμένοι σε σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, ευχαρίστησε ακόμη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Tι είπαν στη συνάντησή τους Τσίπρας-Μοσκοβισί

«Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό όροσημο για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πιέρ Μοσκοβισί, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να δηλώνει το ίδιο αμέσως μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τα στοιχεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Σημείωσε δε, πως «όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός», ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, «αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση».

Υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές, διότι οι συναλλαγές πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά στη ζήτηση από τους επενδυτές και τούτο καταδεικνύει ότι είμαστε σε πολύ καλή τροχιά». Εξέφρασε την πεποπίθηση ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, διότι το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα». «Μετά από οκτώ έτη, νομίζω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Τούτο, με πιο θετικό τρόπο, με πιο αισιόδοξο τρόπο για τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα έτη».

«Έρχομαι εδώ, όντας αισιόδοξος και πεπεισμένος. Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Έχω δει στους αριθμούς, ανάπτυξη 1,6% και 1,5% για τα επόμενα έτη. Βλέπω ότι η ανεργία μειώνεται. Βλέπω ότι η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί, παρά τις αμφιβολίες, παρά τις αναταράξεις που υπάρχουν στις αγορές», είπε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί. Για να σημειώσει ότι «αυτό είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι». Είπε ότι το μέλλον θα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. «Για μένα είναι σαφές. Όταν είσαι στο πρόγραμμα, είσαι σε πρόγραμμα. Όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις. Αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση», τόνισε.

«Ναι», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «είναι πολύ φυσικό να εννοούμε τα ίδια πράγματα, να μιλάμε την ίδια γλώσσα, χωρίς διερμηνείς. Όχι, εδώ δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς. Όχι επειδή μιλάμε αγγλικά, αλλά επειδή κατανοούμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά».

Πηγή: Μοσκοβισί: Θα υπάρξει εποπτεία για την Ελλάδα -Δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα | iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.