Ειδησεογραφικό site

Μοσκοβισί: Δεν αναμένεται «αρνητική έκπληξη» για τον ελληνικό προϋπολογισμό

117

Ο Μάριο Σεντένο επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup– Η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών στο επίκεντρο

Με την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί τοποθετήθηκε για το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού λέγοντας πως η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για το περιεχόμενο του τη Τετάρτη (όπως και για τους υπόλοιπους προϋπολογισμούς) και δεν αναμένεται “αρνητική έκπληξη” στο ζήτημα.

Με αυτό ο Γάλλος Επίτροπος εννοεί πως η Επιτροπή δεν πρόκειται να εγείρει ενστάσεις στη πρόθεση της κυβέρνησης να άρει την περικοπή συντάξεων που νομοθέτησε το 2017, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες πως στο Euroworking Group, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η πρόταση των ελληνικών Αρχών αφού καλύπτεται ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε πως είναι αισιόδοξος πως η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία της και τα επόμενα έτη και θα καταλήξει σε ένα “success story”.

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες διαλόγου, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ, με δυνατότητα αντιμετώπιση κρίσεων και μηχανισμό εγγυήσεων που θα λειτουργεί σε συνεργασία με την Επιτροπή.

Ο Επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε πως η μετεξέλιξη αυτή γίνεται δυνατή και χάρη της Ελλάδας, καθώς χάρη στα αλλεπάλληλα προγράμματα στήριξης που κλήθηκε να σχεδιάσει ο ΕΜΣ, δημιούργησε την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να αναλάβει περαιτέρω αρμοδιότητες.

Τραπεζική Ένωση

Οι υπουργοί εξέτασαν τη πρόοδο που επετεύχθει στη Τραπεζική Ένωση όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ανάγκες ρευστότητας των επιλυμένων τραπεζών.

Γαλλο-Γερμανική πρόταση

Σε θερμό κλίμα φαίνεται πως συζητήθηκε η Γαλλο-Γερμανική πρόταση για ένα σχέδιο κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης με σκοπό δράσεις όπως να κάνει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ευρωζώνης ευκολότερη και να κάνει επενδύσεις που θα υποστηρίζουν τη μεταρρυθμιστική πορεία των κρατών μελών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.