Ειδησεογραφικό site

Μόσχα: Συνάντηση Κοτζιάς-Λαβρόφ αύριο – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

3.241

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του θα έχει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών – Θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για την Τουρκία, τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο

Στη Μόσχα θα βρίσκεται αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών.

Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Ρωσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και με τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών Ρωσιών, Κύριλλο.

Επίσης, θα εκφωνήσει ομιλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας στο πλαίσιο τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα, ενώ θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους σημαντικών think tank.

Η ατζέντα της συνάντησης Κοτζιά – Λαβρόφ 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας θα συζητήσουν ζητήματα διμερούς συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουν στην προώθηση των διμερών πολιτικών σχέσεων, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος κυρίως γύρω από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Κοτζιάς θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων και ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Τουρκία, στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, αλλά και στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα από τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θεωρείται η προστασία του χριστιανικού πληθυσμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η συζήτηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, προωθώντας περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών.

Στόχος η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας 

Αντικείμενο των διμερών διαβουλεύσεων θα καταστεί και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική πλευρά εστιάζει στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικονομιών, καθώς και τις ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της τεχνολογίας/καινοτομίας, της ενέργειας, του τουρισμού κ.ά.

Βασικό ρόλο στο συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρεί η ελληνική πλευρά, διαδραματίζει η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον οποίο η χώρα μας διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία, όπως και η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, ιδίως στον απόηχο του «Έτους Τουρισμού Ελλάδος-Ρωσίας» που τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο 2017, παγιώνοντας τη θετική τάση που δόθηκε με την διεξαγωγή του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδας το 2016.

Τα σχόλια είναι κλειστά.