Ειδησεογραφικό site

Moody’s: Παρά τις προκλήσεις των εκλογών, η Ελλάδα τα κατάφερε στα δημοσιονομικά της

101

Θετικά είναι τα μηνύματα που στέλνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε δύο διαφορετικές αναλύσεις που κάνει, για τις προσπάθειες της Ελλάδας να χαλιναγωγήσει τα δημοσιονομικά της.

Στο εβδομαδιαίο report του οίκου, όπως σημειώνει το newmoney.gr, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «credit positive», κάτι που σημαίνει ότι δίνει θετικό πρόσημο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για τις τράπεζες τη μείωση της εξάρτησής του από την ΕΚΤ.

Μια άλλη θετική πτυχή της ανάλυσης είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Moody’s, το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 0,4% έναντι 0% πριν.

Σε ότι αφορά την χώρα, ο οίκος στέκεται στα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α’ πεντάμηνο και το πρωτογενές πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έναντι του στόχου για 208 εκατ. ευρώ.

«Αν και η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτελεί «credit positive» για το αξιόχρεο της χώρας καθώς η προσαρμογή συνετελέσθη παρά το πολιτικό περιβάλλον που έκρυβε πολλές προκλήσεις λόγω των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημειώνει η Moody’s.

Τα στοιχεία που έφεραν τις καλές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της καλύτερης φορολογικής διοίκησης και ελέγχου των δαπανών. Όπως σημειώνει η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία στην φοροδιαφυγή ενώ τα φορολογικά έσοδα ήταν πάντα αναντίστοιχα της κατανάλωσης στην οικονομία. Για παράδειγμα αν και το ονομαστικό ΑΕΠ αυξάνονταν ετησίως κατά μ.ο. 7,3% την περίοδο 2001 – 2007, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν μόλις 5,7%. Επιπλέον, στους μήνες που οδήγησαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 αλλά και τις προηγούμενες, του 2009, η είσπραξη ΦΠΑ είχε «καταποντιστεί».

Σε αντίθεση τώρα, σημειώνει η έκθεση, τα φορολογικά έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1,6%. αποδεικνύοντας ότι παρά το προεκλογικό κλίμα δεν υπήρξαν οι ίδιες αστοχίες. Επιπλέον, τονίζει η Moody’s, στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι δείκτες κλειδί για τη φορολογική μεταρρύθμιση βελτιώθηκαν ξεκάθαρα το 2013 έναντι του 2012, αν και σημείωνε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει πολλά ακόμα βήματα…

Τα σχόλια είναι κλειστά.