Ειδησεογραφικό site

Μόνο το 20% των δανειοληπτών ρυθμίζει τις οφειλές του

34

Όσοι δεν ανταποκριθούν και στην τρίτη πρόκλησης ρύθμισης τότε μπορεί να βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο πλειστηριασμού ακόμα και της πρώτης τους κατοικίας

Απρόθυμοι εμφανίζονται οι δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες μολονότι αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να βγει σε πλειστηριασμό ακόμα και η πρώτη τους κατοικία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής το ποσοστό ανταπόκρισης στη δεύτερη επιστολή που στέλνουν οι τράπεζες υπήρξε ανησυχητικά χαμηλό και δεν ξεπέρασε το 15% ή το 20% και εφόσον στο δείγμα συνυπολογιστούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να ρυθμίσουν. Αντίθετα, το ποσοστό πέφτει κάτω από το 15% ή το 10% για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεργαστούν με την τράπεζα για την αναζήτηση μιας λύσης.

Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, οι τράπεζες σύμφωνα με το δημοσίευμα ετοιμάζονται να στείλουν και τις τρίτες και καθοριστικές επιστολές καθώς μετά από αυτές – σε περίπτωση μη συμμόρφωσης – ενεργοποιούντα τα αναγκαστικά μέτρα στα οποία περιλαμβάνεται και ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μέχρι σήμερα έχουν σταλεί πάνω από 1 εκατομμύριο επιστολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί είναι αυτοί που αρνούνται να παραλάβουν τη συστημένη επιστολή που αποστέλλεται από την τράπεζα, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που έχουν αλλάξει διεύθυνση και δεν έχουν ενημερώσει την τράπεζα για τη νέα, με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια να είναι «στον αέρα».

Οι τράπεζες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τύχη της διαδικασίας ενόψει και του καλοκαιριού, που ματαιώνει κάθε διάθεση ή πρωτοβουλία διευθέτησης. Μεγαλύτερη ακόμη ανησυχία προκαλεί η αντίδραση των νοικοκυριών μπροστά στις φορολογικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους μήνες, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν τα πρώτα εκκαθαριστικά προκειμένου να ιεραρχήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τραπεζικά στελέχη αποδίδουν την «απροθυμία» που εκδηλώνεται και στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για το εύρος της προστασίας που έχουν οι δανειολήπτες, μετά και τις δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών περί προστασίας του 75% της πρώτης κατοικίας. Η προστασία, όπως εξηγούν, ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και σε καμιά περίπτωση για το σύνολο των δανειοληπτών, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία της πρώτης τους κατοικία είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.