Ειδησεογραφικό site

Μόνο με ψήφιση μέτρων από τη Βουλή θα κλείσει η αξιολόγηση

26

12 Του Βασίλη Γεώργα

Μόνον εφόσον η Αθήνα νομοθετήσει εδώ και τώρα τα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα υπάρξει συνέχεια στη δεύτερη αξιολόγηση και πιθανότητες να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου μια συνολική συμφωνία.

Η  Αθήνα είναι πλέον ενήμερη πως η συμβιβαστική πρότασή να περιοριστεί στη νομοθέτηση μόνο του «διευρυμένου κόφτη» ως μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων για την επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, δεν θα γίνει αποδεκτή παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εντάξει στον κόφτη τόσο τις συντάξεις όσο και το αφορολόγητο όριο.

Τον όρο της προκαταβολικής ψήφισης μέτρων που θα είναι σε «ετοιμότητα» να εφαρμοστούν από το 2018 θέτουν «τελεσίδικα» σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι πηγές των δανειστών ενόψει του  Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. Διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι θέλουν να δουν πρώτα την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί στη Βουλή την περικοπή των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και την σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε στη συνέχεια να επιστρέψουν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά για τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν από τον πρωθυπουργό και σε πολιτικό επίπεδο. Η ψήφιση των μέτρων που καλείται να επωμιστεί η εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών της συγκυβέρνησης δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά δεν θεωρείται ανέφικτη. Το ερώτημα που θα τεθεί τις επόμενες εβδομάδες είναι αν η προοπτική απώλειας τουλάχιστον μιας ή περισσότερων ψήφων από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα αποτελέσει πρόκριμα για προσφυγή στις κάλπες ή θα βρεθεί ένας «λευκός ιππότης» από την αντιπολίτευση που θα σώσει τα προσχήματα.

Διαφορετικές πηγές των δανειστών εξέπεμπαν χθες το μήνυμα «συμμόρφωσης» προς την Ελλάδα στον απόηχο της επιστολής «καλών προθέσεων» που απέστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών και η οποία για λόγους που είναι εύκολα κατανοητοί, ήταν κενή περιεχομένου.  Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πλέον και θεωρούμενες ως φίλα προσκείμενες προς την Ελλάδα πλευρές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και συγκεκριμένων χωρών μελών που έχουν μετακινηθεί στην άποψη ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να πάρει σημαντικές αποφάσεις».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει στο πεδίο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» τη συζήτηση για τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σκόνταψε στο Νταβός. Εκεί κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες επήλθε πλήρης ταύτιση θέσεων μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και του Βόλφγκανγ Σόϊμπλε με άξονα την υποχρέωση της Ελλάδας να σηκώσει το βάρος των μέτρων που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και θα αποτρέψουν αυτό που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών περιέγραψε ως «ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Τα περιθώρια να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση την πρόσκρουση με τον τοίχο της ψήφισης προληπτικών μέτρων είναι πλέον ελάχιστα. Στην πραγματικότητα είναι «ανύπαρκτα» όπως μεταδίδεται από πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις. Και αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 26 Ιανουαρίου όπου θα δοθεί τελεσίγραφο με ημερομηνία την 20ης Φεβρουαρίου.

Το αντάλλαγμα που θα δοθεί για να χρυσωθεί το χάπι των δύσκολων μέτρων που θα κληθεί να ψηφίσει η κυβέρνηση κόντρα στις «κόκκινες γραμμές» της, σχετίζεται με το χρέος και ειδικότερα με την παροχή μιας «ισχυρής δεσμευτικής δήλωσης» από το Eurogroup για την δρομολόγηση των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων διευθέτησης του ελληνικού χρέους μετά το 2018 ως συνέχεια των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων που εγκρίθηκαν χθες από το Δ.Σ του ESM.

Θα πρόκειται για έναν εύσχημο τρόπο ώστε δανειστές και κυβέρνηση να κλωτσήσουν το ντενεκεδάκι των μεσοπρόθεσμων μέτρων μείωσης του χρέους και συνεπώς της απόφασης για τον χρόνο διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο μετά τις γερμανικές εκλογές.

*Αναδημοσίευση από το Liberal.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.