Ειδησεογραφικό site

Μόνο 35 δισ. μας στοίχισε ο Βαρουφάκης. Σιγά τη ζημιά!

47

Του Βασίλη Στεφανακίδη

Δεν ξέρω αν ποτέ, κάποιο θεσμικό όργανο της πολιτείας, ασχοληθεί με τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου του 2015 ώστε, πρώτον να μάθαμε τι μας στοίχισαν οι πειραματισμοί της πρώτης φοράς αριστεράς και δεύτερον αν αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Η επιχειρηματολογία πως ο λαός με την ψήφο του τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, δικαίωσε τις επιλογές της κυβέρνησης και ως φυσικός δικαστής, έδωσε άφεση ,δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Η κάλπη δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ ό,τι κι αν λένε γιατί εκτός από τις πολιτικές ευθύνες που για μένα δεν σημαίνουν τίποτα, υπάρχουν και οι ποινικές.

Ο γνωστος και μη εξαιρετέος κ. Ρέγκλιγκ του ESM, εδώ και πολύ καιρό έκανε την εκτίμηση πως η χώρα  ζημιώθηκε με 100 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και γι αυτό, δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι ακόμα  και ήταν ο κύριος λόγος επιβολής του τρίτου μνημονίου με όλα τα συνακόλουθα.

Την περασμένη εβδομάδα ο τέως επικεφαλής του Euroworking group κ. Βίζερ σε μια συνέντευξη του, ανέβασε τη ζημιά στα 200 δισ.

Δεν ξέρω με ποια μεθοδολογία οι δυο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετρούν τη ζημιά κι αν οι εκτιμήσεις τους είναι ακριβείς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπήρξε σημαντική ζημιά όσο και αν στην κυβέρνηση φωνάζουν πως αυτή η ζημιά δεν αποτυπώνεται στο εξωτερικό χρέος ή σε κάποιο άλλο δείκτη.

Παραβλέπουν όμως γεγονότα όπως η κάθετη εσωτερική υποτίμηση με τις περικοπές συντάξεων – μισθών, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η επίδραση των capital controls  στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη αλλά και την απασχόληση. Αυτά δεν είναι λεφτά;
Η ζημιά είναι δεδομένη και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκεκριμένα στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται ή θα ενδιαφερθεί στο μέλλον όσο κι αν η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης τα αρνείται όλα.

Μια γραμμή όμως που για πρώτη φορά έσπασε χθες από ένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Σάκη Παπαδόπουλο, από τους μετριοπαθείς του κόμματος του ,ο οποίος παραδέχθηκε πως ναι υπήρξε ζημιά αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο λένε. Επικαλέσθηκε μάλιστα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του κ. Τσακαλώτου τα οποία εκτιμούν τη ζημιά της ελληνικής οικονομίας στο εν λόγω διάστημα μόλις …στα 30-35 δισ.!

Σιγά τα ωά δηλαδή. Κάνουμε λόγο και φασαρία για 35 ψωροδισεκατομμύρια; Με άλλα λόγια ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα.

Για όσους όμως έχουν χάσει το μέτρο και την σοβαρότητα, αρκεί να θυμίσουμε πως το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ που αδυνατούν να πληρώσουν  1 στους 4 πολίτες, αποδίδει ετησίως 2,65 δισ. Οι τελευταίες μειώσεις συντάξεων απέδωσαν στα ταμεία 1,2 δισ και άλλα τόσα πάνω- κάτω θα αποδώσουν οι σχεδιαζόμενες νέες μειώσεις με την προσωπική διαφορά από την 1-1-19. Το ΕΚΑΣ που κόπηκε εξοικονόμησε 350 περίπου εκατομμύρια και το bonus που δόθηκε στους οικονομικά ασθενέστερους ήταν ύψους 800-900 εκατ. ευρώ.

Αυτά για να έχουμε μια τάξη μεγέθους και να μη θεωρούν κάποιοι ελαφρά τη καρδία , πως σιγά το πράμα, τι είναι 30-35 δισ. ευρώ.

Κι αν τώρα κανείς δεν μιλά γι αυτή την επονείδιστη περίοδο, δεν σημαίνει πως θα ξεχαστεί για πάντα και δεν θα έρθει η στιγμή για την απόδοση ευθυνών. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση, έχει τινάξει στον αέρα την οιαδήποτε πιθανότητα μιας έστω μερικής συναίνεσης με τα άλλα κόμματα, με το κυνήγι μαγισσών στο οποίο έχει αποδυθεί με σκάνδαλα υπαρκτά  αλλά και ανύπαρκτα με μοναδικό στόχο την εξόντωση των αντιπάλων της, δεν πρέπει να τρέφει κι άλλες αυταπάτες, πως οι αντίπαλοι της θα είναι μεγάθυμοι και πως θα υπογράψουν συγχωροχάρτια.

 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.