Ειδησεογραφικό site

Μητσοτάκης προς κυβέρνηση: Δεν καταδικάζετε τον Μαδούρο γιατί φοβάστε τι θα πουν δημόσια

48

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για όσα κάνει στον χώρο της υγείας και της παιδείας εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή επιστρέφοντας το «γάντι» που επιχείρησε να σηκώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν πάτε την χώρα πίσω. Την πάτε στο πουθενά. Εκεί που δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς καλύτερος» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους σημαιοφόρους για να προσθέσει «Η προσπάθεια απαξιώνεται και μάλιστα στα σχολεία. Δεν θα είναι σημαιοφόροι οι αριστούχοι. Ο σημαιοφόρος θα επιλέγεται με κλήρωση. Στην τύχη. Σας ενοχλούν οι καλοί μαθητές. Το ξέραμε από το ξεκίνημα της κυβέρνησή σας όταν ο τότε υπ Παιδείας άνοιξε πόλεμο με την αριστεία. Γιατί; Σας ενοχλεί ότι υπάρχουν νέα παιδιά με όνειρα και στόχους. Η σημαία δίνεται ως επιβράβευση για την προσπάθεια που γίνεται».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε και τους ΑΝΕΛ να πάρουν θέση υπογραμμίζοντας «Οι ΑΝΕΛ τι λένε; Βάζετε την καρέκλα πάνω από το φιλότιμο; Που είναι ο κ. Π Καμμένος να μας πει την γνώμη του;».

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε πως «δεν έχετε όραμα για την χώρα. Δεν έχετε ούτε αναστολές. Το δημοκρατικό αίσθημα ευθύνης. Γιατί δεν καταδικάζετε όλα όσα γίνονται στην Βενεζουέλα; Πραξικόπημα είναι. Αλλά βέβαια ο Μαδούρο είναι πρόσωπο που θέλατε να σας υποστηρίξει να βγούμε από την ευρωζώνη. Μήπως αυτός είναι και ο λόγος που αρνείστε να υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ; Μήπως φοβάστε τι θα πουν δημόσια για τις συμφωνίες που επιχειρήσατε να κάνετε; Μη φοβάστε. Θα το μάθουμε στην εξεταστική που θα κάνει η ΝΔ με τα άλλα κόμματα και θα μάθουμε τι κάνατε όχι μόνο το 2015αλλά και το 2013 και το 2014».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ζητήματα διαφθοράς. «Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι εσείς πολεμάτε το πάρτι διαπλοκής που άλλοι έστησαν με τον ιδιωτικό τομέα. Εχω όμως μια υπουργική απόφαση με ΦΕΚ στις 28.7.2017 που υπογράφει ο κ. Πολάκης. Είναι μια ύποπτη υπουργική απόφαση που προκαλεί τους ασφαλισμένους και ζημιώνει τον ΕΟΠΥΥ και δείχνει πως – στην πράξη – αντιλαμβάνεστε την άσκηση δημόσιας εξουσίας. Πολλές κορώνες για διαφάνεια αλλά στην πράξη κλείνετε τα μάτια στην διαφθορά και κλείνετε το μάτι σε επιχειρηματίες που λειτουργούν εις βάρος ΕΟΠΥΥ. Οι προηγούμενες ηγεσίες του υπ. Υγείας έσπευσαν να προστατέψουν τον ΕΟΠΥΥ από το φαινόμενο που περιγράψατε για υπερτιμολογήσεις και από αυτούς που έκλεβαν το κράτος. Ήταν πολλοί αυτοί και επιβλήθηκαν ποινές που αποδέχθηκαν οι προηγούμενοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ  και ξαφνικά  ο Πολάκης καταργεί αυτές τις ποινές. Γιατι; Γιατί τους καταργείτε και τι γραμμάτια πληρώνετε;».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ύποπτη τροπολογία για το ΚΕΕΛΠΝΟ λέγοντας «Το ίδιο επιχειρήσατε να κάνετε και με τη περιβόητη τροπολογία για το ΚΕΕΛΠΝΟ που νομιμοποιεί δαπάνες. Είπατε ότι δεν αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ όμως είστε ερασιτέχνες. Στην έκθεση του ΓΛΚ  αφήσατε το λογότυπο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ούτε «κόπι πάστε» δεν μπορείτε να κάνετε. Σας πιάσαμε με την γίδα στην πλάτη και φέρατε νομοτεχνική βελτίωση και βγάλατε τα ΝΠΙΔ. Ποιες είναι οι αναθέσεις που έγιναν. Πόσα χρήματα δόθηκαν απευθείας και ποιοι έβαλαν την υπογραφή τους;».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο αρχηγός της ΝΔ είπε πως « οι διατάξεις καθρεπτίζουν τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και τον ιδεολογικό πυρήνα που διέπει όλες τις πρόσφατες επιλογές που κινούνται έξω από τα μνημόνια που εσείς σπεύσατε να υπογράψετε. Ανεδαφικό νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες των πολιτών. Εκφράζει την εμμονή να διχάσετε την κοινωνία φέρνοντας σε αντίθεση δημόσιο – ιδιωτικό τομέα».

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βαφτίσει ως «μεταρρύθμιση» «την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών μέσω ενός φαραωνικού συστήματος».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι με το νόμο του 2014 που καθιέρωσε το ΠΕΔΥ «καθιερώθηκε ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού. Ορίστηκε όμως ότι ο οικογενειακός ιατρός είναι συμβεβλημένος εκτός αν εργάζεται  σε δομή ΠΕΔΥ. Ήταν σύστημα αρμονικής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αυτό σας ενοχλεί βαθειά. Το αντικαθιστάτε με μια μεγάλη φαραωνική δομή που είναι περιττή. Είναι εντυπωσιακό ότι ενεργείτε χωρίς αίσθηση δημοσιονομικής ευθύνης. Χωρίς κοστολόγηση. Βάζετε πρόσθετα βάρη που σήμερα η χώρα μας δεν μπορεί να τα σηκώσει με σκοπιμότητα μοναδική να δημιουργήσετε εκλογική πελατεία. Πολλές νέες προσλήψεις σε αχρείαστες δομές . Ο διχασμός δεν αποτελεί λύση. Οι πελατειακές πολιτικές έχουν πεθάνει. Οι κοινωνικές ομάδες ξέρουν ότι πρέπει να βγούμε από την κρίση και αυτό θα γίνει μόνο αν είμαστε ενωμένοι. Η λογική του νομοσχεδίου σας είναι ξεπερασμένη από την πραγματικότητα.  Σε όλες τις χώρες οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημόσιους υπαλλήλους. Οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν και πρέπει να προσφέρονται και από τον ιδιωτικό τομέα με μια προϋπόθεση: εξοικονόμηση δαπανών και αναβάθμιση προϊόντος με ταυτόχρονο έλεγχο του κόστους. Ολοι το αντιλαμβάνονται αυτό εκτός από εσάς».

Τα σχόλια είναι κλειστά.