Ειδησεογραφικό site

«Μητέρα των μαχών» το ασφαλιστικό

63

Της Κατερίνας Καραδήμα

Με τα μάτια στραμμένα στη «μητέρα όλων των μαχών», όπως χαρακτηρίζουν τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού κυβερνητικά στελέχη, κινείται τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι στενοί συνεργάτες του. Με δεδομένο ότι το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που αποτελούσε αγκάθι στις συνομιλίες Αθήνας-δανειστών ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, το Μαξίμου φουλάρει τις μηχανές για τις επαφές με το εξωτερικό αναζητώντας συμμάχους, για πρώτη φορά έστω και ανεπίσημα ζητά κομματική πειθαρχία, ενώ αναφορικά με το ΔΝΤ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να… απασφαλίσει!

Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το 2016 επισήμανε ότι θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση.

Και ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τους βουλευτές της Κουμουνδούρου έχει καταστήσει σαφές ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ και κυρίως πως η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων και το ασφαλιστικό, το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα τόσο στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και στις πιέσεις που θα ασκήσουν οι δανειστές.

ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΚΟ

Το τελευταίο που θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου είναι η πίεση και οι απαιτήσεις των δανειστών να προκαλέσουν ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο κλιμακωτά θα μεταφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινοβουλευτική ομάδα της συγκυβέρνησης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή τόσο στον Γιάννη Δραγασάκη όσο και τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να είναι σε ανοικτή γραμμή προκειμένου, αν ζητηθεί, να υπάρχει 24ωρη ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει περίπτωση και σύγκλησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει προσωπικά –εκ νέου– τους βουλευτές του αλλά κυρίως να τους επισημάνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση με δεδομένη τη μέχρι τώρα στάση της αντιπολίτευσης θα είναι μόνη της στη μάχη του ασφαλιστικού.

Και μπορεί στην πλατεία Κουμουνδούρου μέχρι σήμερα να μην έχει… παραστεί ανάγκη για κομματική πειθαρχία, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρείται το μήνυμα που θέλησε να περάσει στο εσωτερικό του κόμματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ξεκαθάρισε πως περιθώρια διαρροών στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό δεν υπάρχουν.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος, όταν διαφώνησε με τις κυβερνητικές επιλογές, παρέδωσε την έδρα του…

ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΤΟΥ

Θέλοντας να υπογραμμίσει την ευθύνη του κόμματος αλλά και της ΚΟ στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση τόσο από τα αρμόδια όργανα όσο και από τον ίδιο προσωπικά, σε όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που δίνει ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό του κόμματος.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζεται για την επίθεση που θα δεχτεί από το ΔΝΤ έχοντας βασικό στόχο την αποτροπή της μείωσης των συντάξεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως οι κοινωνικές αντιδράσεις θα προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και το ενδεχόμενο κυβερνητικής αστάθειας θα είναι και η βάση της διαπραγματευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, έχοντας στόχο την προστασία και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, με τις πρώτες όμως να αποτελούν την απόλυτη κόκκινη γραμμή.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ

Ενδεικτικά της στάσης που θέλει να κρατήσει η κυβέρνηση είναι τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε τόνο ότι «δεν δεχτεί να σκύψει το κεφάλι στις πιέσεις των δανειστών και να ρίξει τσεκούρι στις κύριες συντάξεις».

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να βρεθούν «ισοδύναμα» που θα καλύψουν την «τρύπα» των περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές.

Τα χρήματα αυτά αναμένεται να βρεθούν από την αξιοποίηση μέρους της περιουσίας των Ταμείων –περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ– και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1% για τους εργοδότες και περίπου 0,5% για τους ασφαλισμένους – περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στους σχεδιασμούς υπάρχει πάντα η σκέψη για περικοπή των επικουρικών κλιμακωτά από τα 170 ευρώ και πάνω, ενώ, σε περίπτωση που οι προτάσεις αυτές κριθούν ανεπαρκείς από τους Θεσμούς, η κυβέρνηση θα εξετάσει και το σενάριο της επιβολής τέλους στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές για ποσά άνω των 1.000 ευρώ που δεν θα αφορούν πάντως μισθούς και συντάξεις.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

Η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου με την τελική πρόταση να κατατίθεται στη Βουλή, εκτός απροόπτου, πριν από το τέλος Ιανουαρίου. Μάλιστα η κυβέρνηση θέλει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με κανονικές διαδικασίες και όχι με τη μορφή του κατεπείγοντος.

«Η κυβέρνηση δίνει μάχη διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης Δίνεται πραγματικά μια μάχη για να μπορέσουν και οι σημερινοί εργαζόμενοι να πάρουν σύνταξη, αλλά και να διατηρηθούν τα επίπεδα των συντάξεων μετά από 12 συνεχείς περικοπές» διαμηνύει το Μαξίμου.

Και παρά τις ανά καιρούς δηλώσεις περί του αντιθέτου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το Μέγαρο Μαξίμου ανεπίσημα αναζητά συμμάχους τόσο στο εσωτερικό –με τη συστράτευση βουλευτών της αντιπολίτευσης– έχοντας στόχο να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό αλλά και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 15 Φεβρουαρίου, και το φορολογικό– όσο και στο εξωτερικό, με κύριο μέλημα να ζητήσει να τεθεί το θέμα της απομείωσης του χρέους με κυρίαρχο επιχείρημα την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Στην κατεύθυνση αυτή ενδεικτικές είναι οι επαφές που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με ηγέτες της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων (βλέπε Ισπανία και Πορτογαλία) με στόχο τη διεύρυνση των συμμαχιών στην Ευρώπη, προκειμένου να δημιουργηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέες ισορροπίες με στόχο «τον τερματισμό της λιτότητας».

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών ενδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας να συμμετάσχει, ως παρατηρητής, στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος που θα δώσει δημοσιονομική ανάσα και θα ανοίξει την πόρτα για την έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Αφετηρία αυτής της συζήτησης είναι και η παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στις 21-22 Ιανουαρίου, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει όχι μόνο στους ομολόγους του αλλά και στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το χρέος και την αξιολόγηση του προγράμματος αλλά και την «επόμενη ημέρα του μνημονίου», έχοντας στην τσέπη του για ώρα… ανάγκης και μια γραβάτα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.