Ειδησεογραφικό site

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν: Μην πάρετε πίσω τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί

126

Η συζήτηση για τις συντάξεις δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και θα γίνει «μάλλον μόλις επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα», αναφέρει ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης

Να μην πάρει πίσω οποιαδήποτε μεταρρύθμιση έχει συμφωνηθεί προειδοποιεί ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης και συμπληρώνει πως η συζήτηση για τις συντάξεις δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και θα γίνει «μάλλον μόλις επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα».

Μιλώντας πριν το Eurogroup στη Βιέννη την επόμενη Παρασκευή, ο ανώτερος αξιωματούχος υποστήριξε πως η Ελληνική κυβέρνηση περνώντας στη μεταπρογραμματική περίοδο θα πρέπει να προσέξει αρκετά να μην πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις και να μην καταργήσει τα συμφωνηθέντα.

Ερωτηθείς ευθέως αν υπάρχει συζήτηση για τη χρονική παράταση της περικοπής των συντάξεων ύψους 1% επί του ΑΕΠ στη 1/1/2019, ο ανώτερος αξιωματούχος απάντησε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η συζητήση αλλά πως είναι πιθανό να γίνει στην Αθήνα όταν έρθουν οι θεσμοί για τη μεταπρογραμματική επιτήρηση.

Απαντώντας αν θα είναι διαφορετική η αποστολή στην Αθήνα από τις προηγούμενες ο αξιωματούχος απάντησε πως το σημαντικό είναι πως δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, αλλά “ενισχυμένη παρακολούθηση προγράμματος”, με τους αξιωματούχος να πηγαίνουν στην Αθήνα 4 φορές αντί για 2.

«Υπάρχει ένα καρότο εδώ» παραδέχθηκε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs και SMPs, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως δέλεαρ από τα κλιμάκια των θεσμών.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν συνάδει η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις ο αξιωματούχος απάντησε πως και άλλες χώρες έχουν συλλογικές συμβάσεις, αλλά υπενθύμισε, πως δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των συμφωνηθέντων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.