Ειδησεογραφικό site

Μίνι Eurogroup: Τί συζητούν Τσακαλώτος-Ντάισελμπλουμ-Βίζερ και Τόμσεν

39

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να δεσμευτεί για νέα μέτρα με αντάλλαγμα την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα – Λεπτό προς λεπτό ό,τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες

Πολυμερής συνάντηση για την επίτευξη τεχνικής προόδου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, λίγο πριν την επίσημη έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτή τη στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντά σύσσωμη την ομάδα των δανειστών, με κύριο ερωτηματικό της ημέρας την ανακοίνωση της ημερομηνίας της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών.

Αναλυτικά οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι συναντιώνται αυτή τη στιγμή με τον Γερούν Ντάισσελμπλουμ (Ευρωζώνη) τον Τόμας Βίζερ (EuroWorking Group), τον Μάρκο Μπούτι, Ντέκλαν Κοστέλο, Πιέρ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) , Κλάους Ρέγκλινγκ (ΕΜΣ), Ντέλια Βελκουλέσκου και Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στόχος της πολυμερούς είναι η συγγραφή της ανακοίνωσης του Eurogroup και αναμένεται να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες επιστολές των θεσμών, δηλαδή με την προνονοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων.

Μικρής διάρκειας αναμένεται να είναι το σημερινό Eurogroup όπου οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τη πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα καταγράψουν τη κατάσταση, με το θέμα της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση να αποτελεί το μεγάλο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο ως προς την προοπτική επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διεργασίες με στόχο την τεχνική και πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό διότι παρά την δέσμευση από όλες τις πλευρές για θέληση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η επιστροφή των επικεφαλής προϋποθέτει την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας ενός περιγράμματος της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ευρωζώνης σε σχέση με τις βασικές παραμέτρους.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί επί της αρχής την προνομοθέτηση δημοσιονοικών μέτρων για μετά το 2018 για την επίτευξη πλεονασμάτων ύψους3.5% επί του ΑΕΠ, το ύψος και η χρονική διάρκεια των οποίων αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Γιουύργκ Βάισσγκεμπερ είπε πως «δεν περιμένουμε μια τελική συμφωνία από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά είναι η αξιολόγηση της έκθεσης προόδου, και με αυτό τις προσδοκίες ο υπουργός άφησε στις Βρυξέλλες» και συμπλήρωσε πως «ελπίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα μπορούν να επιστρέψουν σχετικά γρήγορα στην Ελλάδα», ολοκλήρωσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.