Ειδησεογραφικό site

Μιχάλης Μόσχου: Είναι χαρά να προσφέρεις σε οποίον έχει ανάγκη, μέσω της τέχνης!

552

Μια φιλανθρωπική παράσταση γεμάτη συναίσθημα, ψυχή, αλήθεια που μαρτυρά με τον πιο όμορφο τρόπο τις αληθινές ιστορίες των δώδεκα πιο σημαντικών τραγουδιών της ελληνικής τραγουδοποιίας. Ο ερμηνευτής-εμπνευστής του «Γιατί το τραγούδι» Μιχάλης Μόσχου μιλά αποκλειστικά «στο Καρφί» για την ένωση 24 σπουδαίων γυναικών το βράδυ της Δευτέρας στο «Παλλάς», όπου με οδηγό το τραγούδι και τον λόγο θα ταξιδέψουμε στους μύθους κομματιών που αγαπήσαμε ουσιαστικά ενώ τα έσοδα θα διατεθούν ολοκληρωτικά στον Σύλλογο Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι».

του Μιχάλη Αντωνίου

Αυτή τη Δευτέρα στο Παλλάς θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Γιατί το τραγούδι» που εμπνεύστηκες εξ ολοκλήρου και ουσιαστικά παρουσιάζει τις αληθινές ιστορίες 12 σημαντικότατων τραγουδιών της ελληνικής τραγουδοποιίας. 24 σπουδαίες καλλιτέχνιδες -12 ηθοποιοί και 12 ερμηνεύτριες- θα μοιραστούν τη σκηνή του «Παλλάς» και τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι». Πότε αποφάσισες να δημιουργήσεις αυτή την τόσο ιδιαίτερη παράσταση;
Το καλοκαίρι του 2014. Ήταν θυμάμαι μεσημέρι Κυριακής. Εν μέσω της θερινής ραστώνης, ξεφυλλίζοντας μία εφημερίδα, παρατήρησα ένα άρθρο που αναφερόταν στην ιστορία του Αύγουστου, του Νίκου Παπάζογλου. Ολοκληρώνοντας με ορμή την ανάγνωση, αναρωτήθηκα ποιες ήταν άραγε οι πραγματικές ιστορίες που «αγκάλιαζαν» τα τραγούδια που αγαπούσα. Ξεκίνησα να κάνω μια σχολαστική έρευνα. Μίλησα με φίλους στιχουργούς, συνθέτες, ερμηνευτές, έψαξα μεγάλο αρχειακό υλικό συνεντεύξεων και μουσικών άρθρων και όταν σχεδόν έμαθα τα μικρά και μεγάλα μυστικά των τραγουδιών, όταν άγγιξα τον πόνο, τη θλίψη, τη χαρά τους, σκέφθηκα πόσο ταιριαστό θα ήταν δύο γυναίκες σε μία σκηνή να ξεγυμνώσουν τους μύθους των πιο πολύτιμων κομματιών της ελληνικής μουσικής τραγουδοποιίας. Μία ηθοποιός να αφηγείται το συναίσθημα και μία τραγουδίστρια να το ερμηνεύει. Η ιδέα τελικά έμεινε στο συρτάρι μου.

Και πότε τελικά βγήκε από το συρτάρι;
Τέσσερα χρόνια αργότερα. Πριν από λίγους μήνες, μία αγαπημένη μου φίλη, σχεδόν αδελφή μου, η Αποστολία Ζώη, βιώνοντας με τεράστιο πόνο την απώλεια της μητέρας της και μέσα σε μικρό διάστημα του πατέρα της από καρκίνο, μου εξομολογήθηκε την ανάγκη της να κάνει μια μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία, όπου όλα τα χρήματα θα δίνονταν σε ένα Ίδρυμα για τον καρκίνο. Ήταν σε ένα κομβικό σημείο, κλεισμένη στο σπίτι της, παλεύοντας με την απώλεια και την κατάθλιψη. Στο μυαλό μου η κυρίαρχη ιδέα ήταν να της δώσω ξανά έναν στόχο, έναν λόγο να βγει από το τέλμα το οποίο βίωνε, μία αιτία να αισθανθεί πως τον πόνο της μπορεί να τον κάνει προσφορά.

Τι όμορφο συναίσθημα να επιδιώκεις ουσιαστικά να απαλύνεις τον πόνο του φίλου σου ανοίγοντάς του έναν δρόμο να προχωρήσει μπροστά…
Αυτή ακριβώς ήταν η κυρίαρχη ανάγκη μου. Ήθελα να παλέψει τον πόνο της, να τον μετατρέψει σε δύναμη. Η ίδια άλλωστε είναι ένας άνθρωπος που δίνει με σθένος την εκάστοτε μάχη. Όταν λοιπόν ζήτησε τη γνώμη μου για μία ιδέα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί, της πρότεινα το «Γιατί το τραγούδι» με τις ιστορίες των δώδεκα πιο αγαπημένων μου τραγουδιών. Από το καλοκαίρι ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου προσεγγίζοντας μερικές από τις σημαντικότατες Ελληνίδες ηθοποιούς και ερμηνεύτριες που με πολλή αγάπη, απλόχερα, δέχθηκαν να μπουν στο όνειρό μας και να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη βραδιά. Τέσσερις μήνες μετά, το μικρό μας όνειρο υλοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον μεγαλύτερό μου πυλώνα Γιώργο Ζαχαρίου που ενορχηστρώνει την παράσταση, τον Γιώργο Λύρα που έγραψε σε μορφή μονολόγου τις ιστορίες των δώδεκα διαμαντιών και τις σκηνοθετεί, τον Αντώνη Χαλκιά που σκηνογραφεί, τους Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο που μας χάρισαν το δικό τους «σμαράγδι» για αυτήν την παράσταση, τη χορωδία Λεοντείου και την μαέστρο Κατερίνα Βασιλικού που θα το βγάλουν στον «αφρό» εκείνη τη νύχτα, τον Αντώνη Λάσκαρη που υπό την ομπρέλα του ανέλαβε την παραγωγή και φυσικά όλους τους καλλιτέχνες που με τόση ψυχή και μια τεράστια ενωμένη καρδιά θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς σ’ αυτό το όνειρο.

Αισθάνομαι έντονα τη συγκίνησή σου γι’ αυτήν τη βραδιά…
Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη και συγκίνηση, όχι μόνο γιατί αυτή η ιδέα θα ταξιδέψει με τόση αγάπη σ’ εσάς στις 19 Νοέμβρη αλλά και γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να μπορείς να προσφέρεις, έστω και στο ελάχιστο, σε όποιον έχει ανάγκη μέσω της Τέχνης. Εύχομαι το κοινό να δώσει το «παρών» στο ταξίδι μας!

Τα επόμενα σχέδιά σου;
Σε λίγους μήνες κυκλοφορεί το νέο μου τραγούδι σε στίχους και μουσική της Μάγδας Βαρούχα και ενορχήστρωση του Γιώργου Ζαχαρίου ενώ παράλληλα προετοιμάζω κάποιες παραστάσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

«ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ»
Οι Χριστίνα Αλεξανιάν, Μαρία Καβογιάννη, Νάντια Κοντογεώργη, Κατερίνα Λέχου, Ευαγγελία Μουμούρη, Φαίη Ξυλά, Ιωάννα Παππά, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ελένη Ράντου, Ευγενία Σαμαρά, Μαριάννα Τουμασάτου και Πέγκυ Τρικαλιώτη θα συναντηθούν επί σκηνής με τις Μελίνα Ασλανίδου, Ελένη Βιτάλη, Ευριδίκη, Πέγκυ Ζίνα, Αποστολία Ζώη, Βίκυ Καρατζόγλου, Τζώρτζια Κεφαλά, Αδριάννα Μπάμπαλη, Γιώτα Νέγκα, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μιρέλλα Πάχου και Ελένη Πέτα αποδίδοντας τα αληθινά γεγονότα πίσω από τα 12 σπουδαία αυτά τραγούδια, με απρόσμενες ερμηνείες και συγκινητικούς, θεατρικούς μονολόγους, αντίστοιχα. Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Λύρας ενώ ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος υπογράφουν το πρωτότυπο τραγούδι των τίτλων της παράστασης δίνοντας το προσωπικό τους στίγμα. Τη μουσική διεύθυνση της πρωτότυπης ιδέας του Μιχαλη Μόσχου την κάνει ο Γιώργος Ζαχαρίου. Όλα τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στον Σύλλογο Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι»

Τα σχόλια είναι κλειστά.