Ειδησεογραφικό site

Μετάλλαξη Δέλτα: Πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά σε μια εβδομάδα – Εφιαλτικές προβλέψεις μετά το πρώτο κουδούνι

56

Η ανησυχία των ειδικών μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τώρα που άνοιξαν τα σχολεία καθώς μέσα σε μια εβδομάδα σημειώθηκαν πάνω από 3000 κρούσματα σε παιδιά ενώ μόνο χθες ήταν 387 σε ανήλικους και τα περισσότερα με τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Το στέλεχος Δέλτα από την μια μέρα στην άλλη από τον έναν μήνα στον άλλον βλέπετε ότι ένα στα 4 κρούσματα τώρα είναι στα παιδιά εκεί που έχει πιάσει το Δέλτα» σημείωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Η αγωνία των ειδικών για τον αντίκτυπο του ανοίγματος των σχολείων στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι έκδηλη, καθώς τα χειρότερα φαίνεται να είναι μπροστά μας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 25% των μαθητών θα μολυνθούν και έως 500 θα χρειαστούν νοσηλεία.

«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν… Το 20 με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Στη Θεσσαλονίκη, μια νηπιαγωγός και ένα παιδί στο βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» βρέθηκαν θετικά στον ιό. «Όλα ξεκίνησαν από μια δασκάλα που βρέθηκε θετική και έκλεισε το τμήμα» τόνισε ο αντιπρόεδρος δημ. Βρεφοκομείου «Αγ. Στυλιανός» Κωνσταντίνος Τσιαμπακίδης.

«Να θωρακιστούν τα σχολεία»

Να θωρακιστούν τα σχολεία για να μην υπάρξει διασπορά του ιου συνέστησε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης. «Ένα πράγμα που δεν έχει γίνει συνείδηση είναι ο καθαρός αέρας στις τάξεις θα έπρεπε να λειτουργούν με συσκευές καθαρισμού. Για να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό θα πρέπει να γίνει καθολικός εμβολιασμός» συμπλήρωσε.

Μονόδρομος ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών είναι μονόδρομος για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιου στις σχολικές αίθουσες. Τα δημοτικά σχολεία είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιδημιολόγων, καθώς αποτελούν την ηλικιακή ομάδα που δεν έχει ακόμη πρόσβαση στο εμβόλιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.