Ειδησεογραφικό site

Μετά τον σάλο «ξεσκονίζουν» τον ιατρικό φάκελο του Φλώρου

3.046

Στις υπογραφές των γνωματεύσεων που οδήγησαν εκτός φυλακής τον καταδικασμένο σε 21 χρόνια κάθειρξη επιχειρηματία για το σκάνδαλο της Energa αναζητά τώρα «απαντήσεις» η κυβέρνηση, την ώρα που η Δικαιοσύνη δείχνει ως υπαίτιο της αποφυλάκισης το νόμο Παρασκευόπουλου

Στον βαρύ ιατρικό φάκελο του Αριστείδη Φλώρου, και συγκεκριμένα στις υπογραφές των λειτουργών του Ιπποκράτη, που διέγνωσαν και πιστοποίησαν μια σειρά από σοβαρότατες ασθένειες στον 39χρονο, υπάρχουν ολες οι απαντήσεις που, εκ των υστέρων και μετά το ντόρο της αποφυλάκισης του καταδικασθέντος σε 21 χρόνια κάθειρξη επιχειρηματία, αναζητεί με…ζήλο η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί.

«Αυτά τα λαμόγια που έδωσαν τέτοιες γνωματεύσεις σε εναν ΑΠΑΤΕΩΝΑ, 39 ετών για να του αθροίσουν ποσοστό αναπηρίας 70%» όπως έγραψε στο facebook σε μια αμφιλεγόμενη ανάρτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης για τους γιατρούς του συστήματος υγείας, που πιστοποίησαν την αναπηρία του Αριστείδη Φλώρου, έχουν όνομα και ταυτότητα.

Είναι οι γιατροί με τους οποίους συναντήθηκε ο 39χρονος τους τελευταίους μηνες στις συχνές διαδρομές του από τις φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας καθώς και το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, στα δημόσια νοσοκομεία, μέχρι να καταλήξει στην τριμελή υγειονομική επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Νίκαιας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ισχύει για την αξιολόγηση των ατόμων με αναπηρία στα ΚΕΠΑ, κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να προσκομίσει στις τριμελείς υγειονομικές επιτροπές του οικείου ΚΕΠΑ γνωματεύσεις για το πρόβλημα υγείας του από γιατρό ή γιατρούς δημόσιων δομών υγείας. Βάσει της διαδικασίας που ισχύει κατάδικος μπορεί να αιτείται την ιατρική επίσκεψη σε δημόσιο νοσοκομείο από τον εισαγγελέα του σωφρονιστικού καταστήματος ο οποίος και αποφασίζει με βάση το πρόβλημα υγείας και τη διαθεσιμότητα των γιατρών της εκάστοτε κλινικής του πλησιέστερου νοσοκομείου, τη μεταγωγή του για εξετάσεις.

Ο καταδικασθείς σε 21 χρόνια κάθειρξη Αριστείδης Φλώρος, σύμφωνα με το έγγραφο του ΚΕΠΑ που ανήρτησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης στον λογαριασμό του στο facebook, είχε προσκομίσει ιατρικές γνωματεύσεις τουλάχιστον από ψυχίατρο- νευρολόγο και πνευμονολόγο ή καρδιολόγο: έχει διαγνωστεί με υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή, κρίσεις επιληψίας, σύνδρομο άπνοιας – υπόπνοιας στον ύπνο και ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο.

Κατά πληροφορίες η πρώτη πάθηση -η οποία βάρυνε σημαντικα με ποσοστό 35% στη συνολική αναπηρία 70% του Αριστείδη Φλώρου- φέρει την υπογραφή γνωστού καθηγητή Ψυχιατρικής του νοσοκομείου «Αττικόν» ο οποίος φέρεται να έχει εποπτικό ρόλο στις φυλακές Κορυδαλλού και ιδίως στο ψυχιατρείο, καθως και να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Ειναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος ψυχίατρος είναι συχνά επικεφαλής ομάδων εργασίας για θέματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Πρόσφατα, τοποθετήθηκε σε ομάδα εργασίας για την ειδικότητα της ψυχιατρικής αλλα και για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ακούσιες νοσηλείες. Ο ίδιος πανεπιστημιακός είχε χορηγήσει στο παρελθόν ψυχιατρική γνωμάτευση στη Βίκυ Σταμάτη.

Ιατρικοί κύκλοι μιλώντας στο protothema.gr για τις ψυχιατρικές γνωματεύσεις που χορηγούνται για τα ΚΕΠΑ ή άλλες παρεμφερείς χρήσεις ανέφεραν πως αυτές (πρέπει να) προϋποθέτουν και αντικειμενικά ευρήματα και να μη στηρίζονται μόνο στις αναφορές και περιγραφές του ασθενη προς τον ψυχίατρο σχετικά με την κατάστασή του. Η καταθλιπτική διαταραχή, που φέρεται να διαγιγνώσκει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του «Αττικόν» για τον 39χρονο Αριστείδη Φλώρο, και μαλιστα υποτροπιάζουσα, προϋποθέτει αποδεδειγμένα αντικειμενικά καταθλιπτικά επεισόδια σε βάθος χρόνου, καταγεγραμμένο ψυχιατρικό ιστορικό, φαρμακευτική αγωγή, πιθανόν και νοσηλεία του.

Κι αν ψυχιατρική διάγνωση κινείται συχνά αναμεσα στα όρια της ασάφειας και της ευκρίνειας, η επιληψία και η υπνική άπνοια, παθήσεις μη αναστρέψιμες που επίσης πιστοποιούνται στον Αριστείδη Φλώρο, είναι απολύτως μετρήσιμες και προϋποθέτουν αποδείξεις εργαστηριακές. Έτσι, η διάγνωση της επιληψίας του 39χρονου προϋποθέτει εγκεφαλογράφημα ενώ ειδική εξέταση χρειάζεται και για την τελική διάγνωση του συνδρόμου άπνοιας – υπόπνοιας στον ύπνο.

Ο «βαρύς» ιατρικός φάκελος του 39χρονου καταδικασθέντα επιχειρηματία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο πιθανότατα με ιατρικές γνωματεύσεις που εκδόθηκαν από περισσότερα του ενός δημόσια νοσοκομεία και το αίτημά του για αξιολόγηση της υγείας του υποβλήθηκε στο ΚΕΠΑ του πρώην υποκαταστήματος ΙΚΑ – Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Νίκαιας.

Κατά πληροφορίες, η τριμελής υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ αποτελούνταν απο τρεις γιατρούς του λεγόμενου ειδικού σώματος Ιατρών αναπηρίας του ΕΦΚΑ. Και οι τρεις γιατροί ήταν από την Αττική ενω φέρεται να τοποθετήθηκαν με απόφαση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής εργασίας του ΕΦΚΑ, κ. Διονυσίου Γαϊτάνη. Η τριμελής υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ πρέπει να απαρτίζεται από γιατρούς σχετικής με την πάθηση του ασθενή ειδικότητα. Στην περίπτωση του Αριστείδη Φλώρου την επιτροπή αποτελούσαν ενας ψυχίατρος, ένας παθολόγος με ειδίκευση στη διαβητολογία και ένας καρδιολόγος. Αυτοί μετέβησαν στο τέλος του περασμένου Μαίου στο σωφρονιστικό κατάστημα και παρέλαβε τον ιατρικό φάκελο από τον 39χρονο.

Η απόφαση του ΚΕΠΑ εκδόθηκε στις 7 Ιουνίου 2018. Φέρει την υπογραφή όπως όλες οι ανάλογες αποφάσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης του ΕΦΚΑ, κ. Διονύση Γαιτάνη. Πρόκειται για τον διοικητικό υπεύθυνο που υπογράφει το πιστοποιητικό αξιολόγηςης αποτελέςματος και επικυρώνει τις σχετικές γνωματεύσεις πανελλαδικά.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται στον ΕΦΚΑ διερωτώνται βεβαίως αν η επιτροπή ΚΕΠΑ της ΤΟΜΥ Νίκαιας είχε φιλτράρει και ελέγξει τον φάκελο περαιτέρω με διαγνωστικές και κλινικές εξετάσεις διασφαλίζοντας την εγκυρότητα των γνωματεύσεων που υπογράφουν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων ή εάν η συνεδρίασή της και η αποφαςή της είχε απολύτως διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.