Ειδησεογραφικό site

Μετά το Brexit η Κομισιόν ανοίγει επισήμως την πόρτα στην Σκωτία

36

«Η πόρτα του προέδρου Γιούνκερ είναι ανοιχτή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν – Είχε προηγηθεί δήλωση της Σκωτσέζας πρωθυπουργού ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ»

Με τη φράση «η πόρτα του προέδρου Γιούνκερ είναι ανοιχτή» απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον ότι το Κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μετά το δημοψήφισμα όπου αποφασίστηκε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, οι εξελίξεις τρέχουν. Η Σκωτία έσπευσε να εκφράσει την πρόθεσή της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Διόλου δεν θα πρέπει να αποκλείεται σε αυτή τη φάση, το ενδεχόμενο την ώρα που η Βρετανία θα διαπραγματεύεται τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σκωτία να συζητά με τις Βρυξέλλες για τους όρους… προσχώρησής της στην ΕΕ!

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα δώσει το «παρών» στη συνάντηση των 27 (πλέον) μελών της ΕΕ με κύριο θέμα το μέλλον της Ένωσης, την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στον Ντομπρόβσκις η ατζέντα του Βρετανού πρώην Επίτροπου Χιλλ

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την παραίτηση του Βρετανού Επιτρόπου Τζόναθαν Χίλλ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε στην επιστολή του Βρετανού Λόρδου, εκφράζοντας την λύπη του για την αποχώρησή του και χαρακτηρίζοντας τον «πραγματικό τζέντλεμαν».

Την ατζέντα τον καθηκόντων του πρώην Βρετανού Επίτροπου θα αναλάβει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σχετικά με τη διπλή διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει έτσι ώστε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μεγάλη Βρετανία, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως υπάρχουν δύο άρθρα της Ευρωπαικής συνθήκης που πρέπει να ενεργοποιηθούν από τη Μεγάλη Βρετανία, το άρθρο 50 και το άρθρο 218.

Το μεν αφορά την διαπραγμάτευση για τους όρους της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το άρθρο 218 είναι υπεύθυνο για τη μορφή της νέας εταιρικής σχέσης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια και την Ευρωβουλή και μόλις γίνει η ενεργοποίηση των άρθρων από τη Μεγάλη Βρετανία θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.