Ειδησεογραφικό site

Μέρκελ προς Μητσοτάκη: «Δεν θα υπάρξει άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, Κυριάκο»

48

 Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με την Άνγκελα Μάρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τη δυνατότητα σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα να μιλήσει με τους δύο Γερμανούς αξιωματούχους με σημαντική επιρροή στο ελληνικό ζήτημα και να τους παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Του Γιαννη Χρηστάκου

Η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ είχε συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο, στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες και έχει από μόνη της τον συμβολισμό της καθώς η κ. Μέρκελ κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο ενώ οι εκλογές, όπου συνηθίζονται τέτοιες συναντήσεις στο πλαίσιο της στήριξης στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι προγραμματισμένες για το 2019.

Ο Κ. Μητσοτάκης έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα από την συνάντηση που είχε με την καγκελάριο και συζήτησαν για όλο το φάσμα των εξελίξεων σε όλο τον κόσμο αλλά και πώς αυτά επηρεάζουν την Ευρώπη και κατ’ επέκταση το ελληνικό ζήτημα. Ο ίδιος ήθελε να δείξει την εικόνα ενός πολιτικού μακριά από τον λαϊκισμό, που έχει σχέδιο, προγραμματισμό και ανθρώπους να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

 

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ…

 

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την συνάντηση αυτή είναι ότι το κλίμα στην Ευρωζώνη και ολόκληρη την Ένωση έχει βαρύνει επικίνδυνα για την κυβέρνηση αφού θεωρούν ότι από την εκλογή του κ. Τσίπρα δημιουργούνται συνεχώς εντάσεις, καθυστερήσεις και στο τέλος όσα ψηφίζονται μπλοκάρονται από τους ίδιους τους υπουργούς με διάφορα εμπόδια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και οι συνεργάτες του Χρ. Σταϊκούρας και Στ. Πέτσας που τον συνόδευσαν έλαβαν καθαρά το μήνυμα από την καγκελαρία ότι «επόμενο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει για την Ελλάδα» και είχαν την ευκαιρία μέσα από τις συζητήσεις που έκαναν και με Γερμανούς βουλευτές ότι τουλάχιστον στο Βερολίνο κανείς δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει, σε περίπτωση ατυχήματος, ένα νέο πρόγραμμα ή αλλιώς ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα.

Τούτων δοθέντων, στην Πειραιώς επιχειρούν να αναλύσουν τα δεδομένα αφού στη διάρκεια της διήμερης παραμονής του Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο η συνολική εικόνα που υπάρχει είναι η απροθυμία όχι μόνο των Γερμανών αλλά και άλλων μελών της Ευρωζώνης να επιμείνουν σε προσπάθειες να σωθεί η Ελλάδα όταν κατά τη γνώμη τους οι Έλληνες δεν θέλουν να κάνουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό είναι και το σημείο κλειδί της επίσκεψης του κ. Μητοτάκη στο Βερολίνο. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως δεν θέλησε να δώσει μεγάλο βάρος σε αυτή τη συνάντηση, εξηγώντας απλώς ότι στόχος του είναι να γνωρίσουν οι Γερμανοί πολιτικοί ότι απέναντι από τον κ. Τσίπρα διεκδικεί τη διακυβέρνηση ένας πολιτικός που έχει δικό του στοιχειοθετημένο και κοστολογημένο σχέδιο.

Ο Μητσοτάκη γύρισε σοφότερος από το Βερολίνο, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος που έχει η χώρα τελειώνει μαζί με το υπάρχον πρόγραμμα στα μέσα του 2018. Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει δικός του χρόνος για να το διαχειριστεί, αφού όλα όσα παρουσίασε στην κ. Μέρκελ αποτελούν σχέδια σε περίπτωση που σχηματίσει δική του κυβέρνηση μετά από εκλογές. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπήκε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά ήταν σαφής ότι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να υλοποιηθούν για να υπάρξει συνέχεια.

Το ζητούμενο είναι ποια ακριβώς συνταγή είναι η σωστή για να πετύχει το πρόγραμμα ή εδώ που έχει φτάσει είναι καταδικασμένο. Ο Κ. Μητσοτάκης πάντως εξήγησε στην καγκελάριο, παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο, ότι δεν αφορά μόνο την προσαρμογή μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση αλλά εκτείνεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα γίνονται συνεχώς προσαρμογές σε κάθε τομέα του κράτους, της δικαιοσύνης, των θεσμών και της ανταγωνιστικότητας. Πηγές της Πειραιώς τονίζουν ότι η κ. Μέρκελ έδειξε εξίσου ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της συνάντησης καθώς υπήρξε συναντίληψη στο βασικό κορμό των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

 

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε και το προσφυγικό, για το οποίο η κ. Μέρκελ έδειξε έμφαση. Στη Γερμανία, που εισήλθε σε προεκλογική χρονιά, το θέμα αυτό κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση και η καγκελάριος θέλει να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους ευρωπαϊκούς λαούς προχωρώντας ταυτόχρονα σε επιτυχή προγράμματα αλληλεγγύης για τους πραγματικούς πρόσφυγες. Βασικό ζητούμενο για την ίδια είναι η ανάσχεση των ροών για να μην επιβαρυνθεί κι άλλο η Ευρώπη. Για το θέμα αυτό ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα άλλο σχέδιο που έχει εκπονήσει με τους συνεργάτες του στην Πειραιώς, που έχει στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης, ενώ δεν αρνήθηκε ότι είναι απαραίτητη και η συμβολή της Τουρκίας στον σχεδιασμό.

Όσο για τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε, αναλώθηκε σε τεχνικά στοιχεία του προγράμματος και ο Κ. Μητσοτάκης του εξήγησε ότι με το δικό του εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό σχέδιο δεν θα πρέπει να επιμείνουν οι δανειστές σε πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ, κάτι που είχε πει και νωρίτερα και στην Άνγκελα Μέρκελ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.