Ειδησεογραφικό site

Μένος για τα μέσα ενημέρωσης από Τσίπρα

128

Σε μάχες οπισθοφυλακών και απόπειρα αναζήτησης άλλοθι για την ήττα που υπέστη στις εκλογές, την οποία απέδωσε στα μέσα ενημέρωσης, επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά τη συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος δέχθηκε σφοδρά πυρά από τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
Τα δύο κυβερνητικά στελέχη αντεπιτέθηκαν στα όσα υποστήριξε νωρίτερα ο τέως πρωθυπουργός για δημιουργία κομματικού κράτους και στους ισχυρισμούς του για αύξηση στον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, καθώς και για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων από τη νέα κυβέρνηση.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, και ολοκληρώνεται το απόγευμα με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να υπογραμμίσει ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά πληροφορίες, θα απαντήσει σε όλα όσα είπε ο προκάτοχός του στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι «οι μετρ της παραπληροφόρησης και των fake news κατηγορούν την κυβέρνηση για… fake news και παραπληροφόρηση».

Τσίπρας: Χατήρια στον κ. Λάτση

«Από τις πρώτες τρεις εβδομάδες, αποδεικνύετε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο, ήταν αυτό της άλωσης του κράτους, γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι είναι εμφανής η πρόθεση του «να ξαναστήσει ένα βαθύ και ανεξέλεγκτο κομματικό κράτος» και «να κυβερνήσει τη χώρα με τον γνώριμο αυταρχισμό της Δεξιάς και την παραπληροφόρηση των χορηγών του».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το σχέδιο της για την οικονομία «εξαντλήθηκε στα χατήρια σας στον κ. Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατ. ευρώ επιπλέον μειώσεις, σε αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει στον ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα μειώσεις στα μεγάλα βαλάντια». Κατά την εκτίμηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα επιφέρει πρόσθετα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη, καθώς και ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ύψους τουλάχιστον 2.271.000 ευρώ
Χαρακτήρισε «υποκρισία» όταν κατηγορείτο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για υπερβολικό αριθμό μετακλητών και σπατάλες, καθώς τώρα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου μόνο για τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού «αυτομάτως έχουμε αύξηση των θέσεων ευθύνης και των αντίστοιχων επιδομάτων πάνω από 50%».

«Τώρα δεν τρέχει κάστανο», είπε αναφερόμενος στα Μέσα Ενημέρωσης που αποτελούν τον προσφιλή του στόχο. «Όταν ο Πολάκης την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε αναλυτικά τον κατάλογο με τα 21 σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πώς έφευγε το δημόσιο χρήμα για να γίνεται pay rol σε εκδότες, δημοσιογράφους και σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, είδα μεγάλη αμηχανία στο ακροατήριο. Και τσιμουδιά σε όλα τα δελτία των ειδήσεων», συμπλήρωσε στηρίζοντας για μια ακόμη φορά τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Στο ίδιο μοτίβο ο τέως πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές λόγω της στήριξης που είχε από τα μέσα ενημέρωσης. Αντιφάσκοντας, ωστόσο, αμέσως μετά υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση δεν πρέπει να αισθάνονται πανίσχυροι επειδή «με πρωτοφανή τρόπο υπάρχει μονόλογος στα ΜΜΕ σήμερα». Σήμερα, συνέχισε, «ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης και του ίντερνετ και όχι της ΥΕΝΕΔ». Και γι΄ αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ «όλο αυτό το Οργουελικό τοπίο που έχετε στήσει στα ΜΜΕ».

«Ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει πάτρωνες»

Στον τέως πρωθυπουργό απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέροντας ότι «συνιστά αθέμιτο πατερναλισμό που υποβαθμίζει βαθύτατα τον ελληνικό λαό», ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι έχασε τις εκλογές λόγω της παρέμβασης των μέσων Ενημέρωσης. «Ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει πάτρωνες. Ψηφίζει με βάση τη συνείδησή του και με το πώς αντιλαμβάνεται το μέλλον του», υπογράμμισε.

Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς περί αύξησης των μετακλητών υπαλλήλων, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε κατ΄ αρχήν ότι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήταν σαφής ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούσε να είχε στη διάθεσή του κάθε κυβερνητικό στέλεχος, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τώρα με το συζητούμενο νομοσχέδιο.
Παρέθεσε, ταυτοχρόνως, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι υπηρετούντες μέχρι τις 7 Ιουλίου ήταν περισσότεροι από εκείνους που προβλέπει το νομοσχέδιο τόσο στο σύνολο, που πλέον δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους 695 όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο που ήταν 163 και με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα ξεπεράσουν τους 108.

Αντικρούοντας, εξάλλου, τα όσα επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για νόμο περί αποκομματικοποίησης που ψηφίστηκε επί των ημερών του, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι ενώ οι σχετικές ρυθμίσεις ήταν ενεργές επί τρία χρόνια και παρήγαγαν έναν γενικό γραμματέα, διότι είχαν εκκινήσει προκηρύξεις οι οποίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίστηκαν φωτογραφικές και επεστράφησαν και διότι δεν ήταν μια διαδικασία ΑΣΕΠ, αλλά μια διαδικασία που το ΑΣΕΠ πρότεινε 3 από έναν κατάλογο και στο τέλος επέλεγε ο υπουργός.
Αναφορικά με την πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος δεν θα πετύχει, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε: «Κρατώ τη δήλωσή σας. Εύχομαι και ελπίζω να είναι ανάλογης επιτυχίας πρόβλεψη με το ότι ούτε μια στο εκατομμύριο δεν θα χάνατε τις εκλογές»

Τα σχόλια είναι κλειστά.