Ειδησεογραφικό site

Με βρυχηθμούς πασχίζουν να καλύψουν την πανωλεθρία

60

sid Του Γιάννη Σιδέρη

Σε κατάσταση σοκ, άκουσε το Μαξίμου την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά. Ήταν πεπεισμένοι για το αντίθετο, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το «κλίμα της κοινωνίας», που θα αφουγκράζονταν οι δικαστές.

Ωστόσο, ήταν προετοιμασμένοι και για το – απρόσμενο – ενδεχόμενο απόρριψης, και ενεργοποίησαν τάχιστα το plan B. Αυτό συνίσταται, σύμφωνα με συνομιλητές μας, στα εξής:

  • Έως ότου να συγκροτηθεί ΕΣΡ και να εκδώσει οριστικές άδειες, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επανέλθουμε στο «προηγούμενο άναρχο καθεστώς.Θα βάλει προσωρινή τάξη».
  • Τα υπάρχοντα κανάλια θα λάβουν άδεια προσωρινής λειτουργίας, και θα πρέπει να πληρώσουν γι’ αυτή, ώστε «να δοθεί τέλος στο καθεστώς της μη αδειοδότησης».
  • Το χρηματικό ποσό που θα καταβάλουν, δίκην ενοικίου, δεν θα το καταβάλουν άπαξ, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα («με βάση χρονική μονάδα». Δεν έχει καθοριστεί εάν η χρονική μονάδα θα είναι μήνας, ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).
  • Για να λάβουν την προσωρινή άδεια τα κανάλια, πέραν της καταβολής ενοικίου, θα πρέπει να τηρούν και τους όρους που προέβλεπε ο νόμος Παππά, οι οποίοι, κατά το Μαξίμου, «δεν κρίθηκαν αντισυνταγματικοί», (όπως π.χ. ο αριθμός των εργαζομένων, ή οι προδιαγραφές του τεχνικού εξοπλισμού).
  • Η κυβέρνηση κάνει μεν κριτική στην απόφαση, δεσμεύεται όμως από αυτή να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης, σύμφωνα με την ερμηνεία του ΣτΕ (στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι αυτό μπορεί να πάρει έως και… δυόμισι χρόνια. Στελέχη πάντως της ήσσονος αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν ως κινδυνολογία την προβολή ενός τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος).
  • Ενδιαφέρον είναι ότι «όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια του νόμου Παππά, μπορούν να πάρουν προσωρινή βεβαίωση. (Αυτό περιλαμβάνει δυνητικά και τους νέους Μαρινάκη καιΣαββίδη).
  • Τελευταίο άλλα όχι έσχατο: Της νέας προσπάθειας «να μπει τάξη» θα ηγηθεί, κατά το Μαξίμου, «ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς».

Πρωτοφανής επίθεση Γεροβασίλη

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση της κυβερνητικής εκπροσώπου στη δικαιοσύνη. Μιλώντας με πρωτοφανή τρόπο απαξιωτικά, για το ΣτΕ τόνισε ότι πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:

  • Έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα.
  • Έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
  • Έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιδόθηκε στο γνωστό λαϊκιστικό ανθρωπισμό, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως επιχείρημα, ότι η επιστροφή της δόσης που έχουν καταβάλει οι υποψήφιοι για αδειοδότηση καναλάρχες, προκαλεί συνέπειες, όπως τα 15.000 παιδάκια που στέλνονται εκτός παιδικών σταθμών, η μη πρόσληψη νοσηλευτών, η στέρηση από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, και η επιστροφή των χρημάτων στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών (δηλαδή φταίει το ΣτΕ που ο υπουργός Επικρατείας έκανε έναν αντισυνταγματικό νόμο!).

Η ανακοίνωση της μεγάλης ήττας εμπεριέχει βρυχηθμούς, όπως εκφράστηκαν από την κυβερνητική εκπρόσωπο:

– Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.

– Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.

– Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

AdTech Ad

– Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο».

Βραδυφλεγής βόμβα

Η κα Γεροβασίλη είναι κυβερνητική εκπρόσωπος, άρα η δήλωσή της χρεώνεται στον πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο ίδιος πρωθυπουργός με μια αμφίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου», απαντώντας στη Ν.Δ., χρησιμοποίησε μια φράση που δημιουργεί απορίες και επιδέχεται ερμηνείες.

Αναφέρει σε μια παράγραφο: «Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν.

Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού» (δική μας η υπογράμμιση).

Δεδομένου ότι η ανακοίνωση γράφτηκε με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, εύκολα θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και να παρεξηγηθεί η σχετική αναφορά, ότι παρακράτος μπορεί να χαρακτηρίζεται το ΣτΕ (ειλικρινώς δεν το υπονοούμε, πρόκειται μάλλον για φραστικό ολίσθημα στο οποίο – όχι για πρώτη φορά – παρασέρνεται η κυβέρνηση, λόγω της βερμπαλιστικής πολεμικής φρασεολογίας στην οποία εθίζεται, αλλά δεν παύει να είναι παρεξηγήσιμο).

Η κυβέρνηση αναμφίβολα υπέστη συντριπτικό πολιτικό πλήγμα που φτάνει τα όρια της πολιτικής πανωλεθρίας. Ηττήθηκε κατά κράτος στο πλέον εμβληματικό στρατηγικό της στόχο, από τη μάχη του οποίου ήλπιζε να βγει με το φωτοστέφανο του εξολοθρευτή της διαπλοκής – της παλιάς εννοείται).

Έχει φροντίσει, δια στόματος Πρωθυπουργού και πλείστων στελεχών, να διαμηνύσει ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν ρίχνουν κυβερνήσεις, και έχει δίκιο. Η ιστορία όντως έχει δείξει ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν ρίχνουν κυβερνήσεις. Έχει επίσης δείξει ότι τέτοιας σημασίας αποφάσεις ήττας, λειτουργούν συνήθως ως βραδυφλεγείς βόμβες, συσσωρεύουν φορτία, και κάποια  στιγμή εκρήγνυνται.

Άγνωστο είναι το πότε, όχι το αν

 *Αναδημοσίευση από το Liberal.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.