Ειδησεογραφικό site

Με γερμανικό διαβατήριο τα Σκόπια μετονομάζονται «Μακεδονία»

320

Ακριβώς 696 χιλιόμετρα μακριά από τις ιαχές, περί μακεδονικής γλώσσας του Ζάεφ θα παιχτεί το κύριο μέρος της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να βιάζεται να κλείσει το θέμα «φοβούμενος» τις εκλογές αλλά και «ωθούμενος» από εξωγενείς παράγοντες αφού οι μεγάλοι παίχτες θέλουν ένα γρήγορο happy end στο ονοματολογικό.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Γι’ αυτό τον λόγο έρχεται και η καγκελάριος Μέρκελ στην Ελλάδα προκειμένου να «δέσει» τα χέρια των επόμενων κυβερνήσεων μέσω των συναντήσεων που θα έχει με αρχηγούς κομμάτων. Ένα παιχνίδι που είχε επαναληφθεί και το 2009 με επιτυχία… ώστε η χώρα να είναι δέσμια.
Η διαδικασία της επικύρωσης της Συμφωνίας στη Βουλή των Ελλήνων μπορεί να συμβεί και εντός των προσεχών ημερών.
Αναλύσεις επί αναλύσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έχουν όλες τους κοινό παρονομαστή. Και ποιος είναι αυτός; Ότι η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην επικύρωση θα έχει εξασφαλίσει και την υπερψήφισή της και την απόρριψη πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της ΝΔ.
Αυτό σημαίνει πως έχει εξασφαλίσει 151 «ναι» για την κύρωση και 150 «όχι» για την πρόταση δυσπιστίας. Διαφορετικά, θα καθυστερήσει την κύρωση μέχρι τον Μάρτιο και θα τη συνδυάσει με την προκήρυξη εθνικών εκλογών τον Μάιο αφού η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει ένα από τα βασικά «κλειδιά» στην πορεία προς τις κάλπες.

ΤΟ «ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ» ΑΝΕΛ
Γρίφος για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η τελική κίνηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα ψηφίσει την κύρωση της Συμφωνίας. Το πιο πιθανό είναι να αναδιπλωθεί ο ΥΠΕΘΑ και να ψηφίσει υπέρ αλλά στο τσιπρικό στρατόπεδο δεν παίζουν με πιθανότητες για ένα θέμα που τους… «καίει» και παρασκηνιακά κινούνται όλο αυτό το διάστημα να εξασφαλίσουν τα «ναι» και μακριά από τους ΑΝΕΛ προκειμένου να «δέσουν» γερά τον σκοπό τους.
ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΠΟΙΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ
Το ΝΑΤΟ επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή διαδικασία. Μάλιστα, υπάρχει επιστολή του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος ζητεί ολοκλήρωση του συνόλου των διαδικασιών και στις δύο πρωτεύουσες έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2019. Εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο θα ενεργοποιήσει και τις διαδικασίες στην Αθήνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι μετά τις 18 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«ΚΟΡΟΝΕΣ» ΖΑΕΦ

Ο Ζάεφ, από την άλλη, συνεχίζει την επιθετική του ρητορική αγνοώντας τις ελληνικές αντιδράσεις αφού ωθείται από τις ευλογίες των μεγάλων παιχτών που θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία».
Ως χρονιά της «ενσωμάτωσης της Μακεδονίας» περιέγραψε το 2019 στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Ελπίζω να μετατρέψουμε τις ευχές και τους στόχους μας σε πραγματικότητα, να γίνουμε μια χώρα με ειρήνη και σταθερότητα, να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και να γίνουμε μια παγκόσμια και δίκαιη Μακεδονία, με μια οικονομία που λειτουργεί για όλους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Σίγουρα οι Γερμανοί θέλουν και αυτοί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία» και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.
Στο κάδρο αυτό, όπως διαμορφώνεται από τις σκακιέρες της παρασκηνιακής πολιτικής, η 10η και 11η Ιανουαρίου είναι οι πιθανές ημερομηνίες που θα έρθει το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων. Όχι τυχαία, καθώς αυτές τις ημέρες θα βρίσκεται στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ, σε μια επίσκεψη που οι πληροφορίες θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο να συναντάται όχι μόνο με τον πρόεδρο της ΝΔ αλλά, ενδεχομένως, και με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια αναμένεται να ολοκληρωθεί το διάστημα 10-14 Ιανουαρίου, θα συμπέσει δηλαδή με την επίσκεψη στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία έρχεται για πολλούς λόγους (Προσφυγικό-οικονομικά) αλλά και για να υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών δημόσια και ιδιωτικά.

«ΑΛΛΑΓΕΣ» ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

Η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών που ζητεί το ΝΑΤΟ οφείλεται, βεβαίως, στον εκλογικό κύκλο στον οποίο εισέρχεται με το νέο έτος η Ελλάδα, όπου η ημερομηνία των εθνικών εκλογών (πέρα από τις τρεις που εκ των πραγμάτων θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο) παραμένει άγνωστη.
Πολιτικές εξελίξεις αναμένονται όμως και στην ΠΓΔΜ, καθώς τον Απρίλιο λήγει η θητεία του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ

Αν και η ελληνική Βουλή δεν επικυρώσει τη Συμφωνία, δεν θα ισχύουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως αναφέρεται ρητά στις τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση Ζάεφ.

Πιο συγκεκριμένα, αν το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Πρωτόκολλο Ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνταγματικές αλλαγές που θα έχει εν τω μεταξύ προωθήσει η κυβέρνηση Ζάεφ δεν θα αποκτήσουν εκτελεστικό χαρακτήρα και δεν θα δεσμεύουν τη χώρα να αλλάξει το σημερινό της όνομα. Αυτό αναφέρεται καθαρά στο επεξηγηματικό σημείωμα επί της τροπολογίας που αφορά την αλλαγή της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ΑΠΟΨΗ ΚΟΤΖΙΑ

Τη βεβαιότητά του για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων εξέφρασε και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που, ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει, και θεωρούν τη Συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό», είπε ενδεικτικά ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ)

Τα σχόλια είναι κλειστά.