Ειδησεογραφικό site

«Μαστίγιο – καρότο» για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη – Φήμες ότι τα σύνορα ανοίγουν

59

Αν και η ροή των προσφύγων από την Τουρκία έχει περιοριστεί σημαντικά-χθες πέρασαν μόλις 232 άτομα στα ελληνικά νησιά- και ο αριθμός των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας κινείται λίγο πάνω από τους 50.000, η κυβέρνηση ακόμη κι έτσι αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες του στο γραφείο του στην Βουλή, που περιορίστηκε στην καταγραφή της κατάστασης και δεν υπήρξαν διαρροές.

Στην Ειδομένη παραμένουν περί τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες προκαλώντας τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ενώ εικόνες ντροπής με αρνητικές συνέπειες για την τουριστική κίνηση καταγράφονται στο λιμάνι του Πειραιά που τείνει να γίνει ένας τεράστιος καταυλισμός με περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ και χθες επαναλήφθηκε το φαινόμενο της παραπληροφόρησης των προσφύγων στην Ειδομένη. Χωρίς κανείς να γνωρίζει πως ξεκίνησε μία φήμη ότι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα με τα Σκόπια προκάλεσε αναταραχή και κινητοποίησης μεταξύ τους. Τα Σκόπια πάντως με απόφαση της Βουλής τους παρέτειναν το κλείσιμο των συνόρων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ήδη τόσο στην Ειδομένη όσο και στον Πειραιά κινούνται κυκλώματα που υπόσχονται στους πρόσφυγες και μετανάστες πέρασμα στην Ευρώπη μέσα από τα Αλβανικά σύνορα ή και απευθείας στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι ήταν συνειδητή απόφαση να μη δημιουργηθεί δομή με ανθρώπινες συνθήκες στην Ειδομένη, προκειμένου οι πρόσφυγες να αποχωρήσουν από την μεθώριο για άλλες δομές στο εσωτερικό της χώρας. Βέβαια δεν υπάρχουν θέσεις για να τους φιλοξενήσουν αλλά ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας επιμένει ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του Γιάννη Μουζάλα -σύμφωνα με αυτό θα έπρεπε η Ειδομένη να έχει ήδη εκκενωθεί- και ότι αυτή την εβδομάδα θα δημιουργηθούν επιπλέον 10.000 θέσεις φιλοξενίας. Προκειμένου να παρακάμψει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε ήδη έκτακτες επιχορηγήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ στις διαπραγματεύσεις, τάζει θέσεις εργασίας από εκείνους που θα προσληφθούν για την εξυπηρέτηση των δομών φιλοξενίας.

Στα νησιά -Λέσβο και Χίο- οι πρόσφυγες και μετανάστες εξέφρασαν με διαδηλώσεις την διαμαρτυρία τους για την μετατροπή των hot spots σε κέντρα κράτησης και την άρνησή τους να επιστρέψουν στην Τουρκία. Παρότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ διαχώρησε την θέση της από την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που κινείται εκτός του πλαισίου το Οργανισμού για τα δικαιώματα των προσφύγων, ο ανπαληρωτής υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι δεν είναι θέμα προτίμησης των προσφύγων αλλά τήρησης των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί.

Παράλληλα προκάλεσε ανησυχία και στους πληθυσμούς των άλλων νησιών λέγοντας ότι αν γεμίσουν τα hot spots στην Λέσβο και Χίο τότε οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε άλλα νησιά.

Η συμμόρφωση όμως της κυβέρνησης με την πολιτική αποτροπής της ΕΕ προκάλεσε διχασμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνει η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας για το προσφυγικό την οποία δεν υπέγραψαν τέσσερα στελέχη, γνωστά για την ευαισθησία τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι κ.κ. Λάμπρου, Γολέμης, Σαρρής και Υδραίος. Οι τέσσερις που προέρχονται από την τάση των 53 διαφώνησαν με την κυβερνητική τακτική και κυρίως με την συγκατάθεση της κυβέρνησης στην συμφωνία ΕΕ- Τουρκιας και όσα αυτή συνεπάγεται σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις πάγιες αρχές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.