Ειδησεογραφικό site

Μαρτυρίες από την πύρινη λαίλαπα στη Γαλλία: «Αυτή η φωτιά είναι η κόλαση»

35

«Αυτή η φωτιά είναι η κόλαση.Η φωτιά είναι αυτή που αποφασίζει». 

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν στο… πετσί τους την «πύρινη κόλαση» στη νότιο Γαλλία και την Κορσική βλέπουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που οι αρχές αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η φωτιά έχει ήδη αποτεφρώσει χιλιάδες εκτάρια ενώ πάνω από 12.000 άνθρωποι-ανάμεσά τους και πολλοί τουρίστες-αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, επιβιβάστηκε σε στρατιωτικό ελικόπτερο βλέποντας από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής.

Τις τελευταίες ώρες τα μόνα ευχάριστα νέα έρχονται από την περιοχή Bormes les Mimosas, όπου οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να τιθασεύσουν τις φλόγες.

Την ίδια ώρα κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι η φωτιά σε ορισμένες περιοχές είναι έργο εμπρηστών.

«Μια φωτιά που ξεκινάει στις 10 το βράδυ ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι κι ενώ τα καναντέρ και τα αεροπλάνα δεν μπορούν να απογειωθούν δεν είναι τυχαία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης Bormes les Mimosas.

Εκατομμύρια βλάστησης έχουν ήδη γίνει στάχτη στις νοτιοανατολικές περιοχές εν μέσω τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο αγώνας των πυροσβεστών είναι μεγάλος γιατί η έντονη ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι αναζωπυρώνουν συνεχώς τις εστίες. Πάνω από 600 πυροσβέστες βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, oι τρεις εστίες έχουν κάτι κοινό:ξεκίνησαν συγχρόνως στην Κορσική,σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές περιοχές.

Οι πυροσβέστες δείχνουν ήδη εξαντλημένοι από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, διαμαρτύρονται για την κραυγαλέα έλλειψη μέσων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε βοήθεια για δύο καναντέρ από την Ε.Ε, κατάφερε όμως να πάρει μόνο ένα.Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε έξι επιπλέον βομβαρδιστικά νερού τύπου Ντας 8.

Τα σχόλια είναι κλειστά.