Ειδησεογραφικό site

Μάρτυρας στη δίκη της Χ.Α: Το χτύπημα στον Φύσσα ήταν από εκπαιδευμένο άντρα

43

Αποκαλυπτική η μαρτυρία του  μάρτυρα Δημήτρη Χατζησταμάτη, εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού – »Έκαναν ποδοβολητό, οι αστυνομικοί σοκαρίστηκαν», σημειώνει ο ίδιος – Πώς βρέθηκε πάνω από το άψυχο σώμα του μουσικού και  τι είδε

Τα όσα είδε και έζησε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, περιέγραψε στην κατάθεσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται η υπόθεση τηςΧρυσής Αυγής ο μάρτυρας Δημήτρης Χατζησταμάτης, εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού.

Σήμερα στο εδώλιο κάθισαν 14 κατηγορούμενοι από τους 18 συνολικά που εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού και για τους οποίους το δικαστήριο έχει διατάξει την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στη δίκη.

Για το λόγο αυτό το δικαστήριο διέταξε σήμερα να βρίσκονται, στην επόμενη συνεδρίαση (την ερχόμενη Δευτέρα) στη δικαστική αίθουσα και οι 18 κατηγορούμενοι ως εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του μουσικού. Σκοπός είναι, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος κ. Μαρία Λεπενιώτη να συνεχίσει την κατάθεσή του ο μάρτυρας και να ερωτηθεί από τους παράγοντες της δίκης για τον αν αναγνωρίζει κάποιον από τους κατηγορουμένους.

Τώρα, ο κ. Χατζησταμάτης, που κατέθεσε σήμερα, είναι ο μάρτυρας που συχνά αποκαλείται στη δίκη ως »μεσολαβητής», καθώς ήταν εκείνος, που όπως έχει ο ίδιος καταθέσει, προσπάθησε να προσέγγισε την παρέα του Παύλου Φύσσα και την ομάδα που τον είχε πλησιάσει απειλητικά με σκοπό, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Ο ίδιος, όπως κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο πίστευε ότι εκείνο το μοιραίο βράδυ που ο Γιώργος Ρουπακιάς δολοφόνησε τον 34χρονο μουσικό, η αιτία της αρχικής τουλάχιστον αντιπαράθεσης έξω από την καφετέρια το »Κοράλι» ήταν το ποδόσφαιρο και όχι τα πολιτικά.

»Αυτό το χτύπημα δεν το κάνει όποιος να είναι. Ήταν  κάποιος εκπαιδευμένος, εγώ δεν τον είδα», είπε στην κατάθεση του ο μάρτυρας, αναφερόμενος αργότερα στην εικόνα που αντίκρισε με τον μαχαιρωμένο Παύλο Φύσσα στο πεζοδρόμιο.

Ο ίδιος περιέγραψε τις προσπάθειες- που όπως είπε – κατέβαλε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, μεταξύ της παρέας του Παύλου Φύσσα και της ομάδας που τον πλησίασε.

Ανέφερε ότι αρχικά δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε μέχρι τη στιγμή που κάποιος από την καφετέρια το »Κοράλι» του είπε ότι κάτι συμβαίνει εκτός του μαγαζιού.

»Είδα τρια πρόσωπα στη Παύλου Μελλά. Ήταν ντυμένοι ομοιόμορφα φορούσαν μαύρα ρούχα. Στην αρχή σκέφτηκα ότι είναι στη Χρυσή Αυγή.  Τους είχα ξαναδεί μια φορά», ανέφερε ο μάρτυρας.


Πρόεδρος:
Πώς ήταν αυτοί οι άνθρωποι;

Μάρτυρας: Ο ένας ήταν μελαχροινός, ο άλλος ήταν στο ύψος μου, ο τρίτος φαίνονταν γυμνασμένος. Ήταν εκεί γύρω στα 35. Ο ένας που ήταν και πιο γεροδεμένος πρέπει να είχε ξυρισμένα μαλλιά.

Πρόεδρος: Οι άλλοι ποιοι ήταν;

Μάρτυρας: Είδα ένα ψηλό άνδρα, που αργότερα έμαθα ότι ήταν ο Παύλος Φύσσας. Μαζί του ήταν μια,  και δυο ακόμη άνδρες. Κοίταγαν προς τους άλλους τρεις χωρίς κάποια ιδιαίτερη ταραχή. Πίστευα ότι στραβοκοιτάχτηκαν για το ποδόσφαιρο.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ανέφερε πως πήγε στην παρέα του Π. Φύσσα. »Τους λέω τι έγινε; Μου λέει κοίτα εδώ πάνω. Μου δείχνει τους τρεις, οι οποίοι ήταν στη μέση του δρόμου με μια υπερένταση. Πήγα προς το μέρος τους με το μηχανάκι μου».

Πρόεδρος:
Πώς καταλάβατε ότι ήταν σε υπερένταση;

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε ηρεμία. Μίλησα με έναν και από ότι έμαθα μετά αυτός λεγόνταν Άγγος.

Πρόεδρος: Ποιος σας είπε ότι αυτός που μιλήσατε είναι ο Άγγος;


Μάρτυρας:
Το έμαθα μετά  και οι εφημερίδες μετά έγραφαν, εγώ δεν τους ξέρω προσωπικά.

Πρόεδρος: Πώς ήταν ο άνδρας αυτός με τον οποίο μιλήσατε;

Μάρτυρας:
Ταραγμένος, φορούσε μια μαύρη μπλούζα. Ήταν λίγο πιο ψηλός από εμένα. Τους λέω »όπα ρε μάγκες τι έγινε; Θα τσακωθείτε τώρα; …Ο ένας είχε ένα τηλέφωνο και συνέχεια έβριζε. Μιλούσε στο τηλέφωνο και έβριζε . Θα σας γ…. φώναζε για να τους ακούσουν οι άλλοι».

Πρόεδρος: Αυτά τα άτομα θυμάστε να τα είδατε μέσα στη καφετέρια;

Μάρτυρας:
 Καμία από τις δυο παρέες δεν είδα…Στη συνέχεια πήγα στην άλλη παρέα για να κλείσει το θέμα, εγώ πίστευα ότι η διαφορά τους προέρχονταν από τον αγώνα. Εγώ να βοηθήσω ήθελα να τους ηρεμήσω. Αν ήταν η Χρυσή Αυγή θα τις έτρωγες. Λέω στο Φύσσα πήγαινε στην ευχή του Θεού τι ψάχνεις. Μου λέει είναι της Χρυσής Αύγης.

»Κουνούσε επιδεικτικά το στειλιάρι»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας τόνισε: »Είπα σε ένα παλικάρι σκάσε ρε μ… τι μαγκιές είναι αυτές θα σε γ… Μου λέει δεν τους ακούς. Του λέω κάτσε εδώ. Και τι έγινε; Μια κοπέλα που ήταν δίπλα στο Φύσσα φώναξε: »Δεν τους φοβόμαστε άμα θέλουν ας έρθουν…»

Παράλληλα, στην κατάθεσή του ο κ. Χατζησταμάτης μίλησε για ένα άντρα της ομάδας των αντρών με τα μαύρα που »κουνούσε επιδεικτικά το στειλιάρι».

Όπως είπε, »ακούστηκε ένα σύνθημα »δεν περνάει ο φασισμός». Δεν άκουγα όμως, ο στόχος μου ήταν να μην έρθουν σε επαφή οι δυο ομάδες, να ηρεμήσω τα πνεύματα», είπε χαρακτηριστικά.


»Έκαναν ποδοβολητό, οι αστυνομικοί σοκαρίστηκαν»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε: »Το σκηνικό όμως άλλαξε. Είδα καμία 20αρια άτομα με κράνη. Ενημέρωσα τους αστυνομικούς για αυτά που είχαν δει.  Ακούγαμε ποδοβολητό, βλέπω 20 άτομα ομοιόμορφα ντυμένα με μαύρες μπλούζες, κρατούσαν κράνη. Το ποδοβολητό ήταν συνταγμένο. Ο ήχος είχε ρυθμό. Ήταν κάτι που ήταν δουλεμένο. Ήταν μια ομάδα που γνωριζόντουσαν».

Πρόεδρος:
Έλεγαν κάτι;

Μάρτυρας: Είπαν, νατος εκεί είναι. Θα σας γ…. ρε μ…. »Είδα να τους κυνηγάνε και μετά τους έχασα».

Πρόεδρος: Αυτοί οι 20 πέρασαν μπροστά από τις μηχανές της ΔΙΑΣ;

Απάντηση:
Οι μηχανές τους ακολούθησαν.

Πρόεδρος: Φρόντισαν να κάνουν κάτι εκτός από το να ακολουθήσουν; Όταν άκουσαν εκείνα τα ποδοβολητά έκανα κάτι;

Απάντηση:
Πιστεύω σοκαρίστηκαν.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας ανέφερε πως με το που έφτασε πάνω από τον Φύσσα,  μια κοπέλα του είπε: »δικός τους είσαι».

Όπως τόνισε στο δικαστήριο εκείνος προσπάθησε να την ηρεμήσει και στη συνέχεια κάλεσε ασθενοφόρο.

Περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε με τον μαχαιρωμένο μουσικό να βρίσκεται στο δικαστήριο, ο μάρτυρας ανέφερε: »Το παράδοξο είναι ότι  δεν υπήρχε αίμα. Είχε μόνο μια μικρή ροή αίματος. Η κοπέλα τον είχε ψηλά… Άρχισα να τον τρίβω και σκέφτηκα να του βγάλω τα παπούτσια.   Του μιλούσα. Το ασθενοφόρο έκανε μισή ώρα να έρθει ίσως και παραπάνω. Είχε ένα τριαντάφυλλο στο στήθος, είχε ανοίξει, ήταν στεγνό χωρίς αίμα …»

Τα σχόλια είναι κλειστά.