Ειδησεογραφικό site

«Μαρινόπουλος»: Σήμερα η «μητέρα των μαχών»

39

Σήμερα θα ξεκινήσει η συζήτηση σε ότι αφορά το αίτημα υπαγωγής της εταιρείας Μαρινόπουλος αλλά και σειράς θυγατρικών της στο άρθρο 99 που προστατεύει την επιχείρηση από τους πιστωτές. Στόχος της νομικής ομάδας της εταιρείας σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι να πείσει πως μέλημα της δεν είναι απλά η προστασία αλλά η εφαρμογή ενός βιώσιμου business plan που θα οδηγήσει σε απορρόφηση των κραδασμών που δημιούργησαν οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια σε όλα αυτά είναι να υπάρξει τελικά το διαφαινόμενο ενδιαφέρον της οικογένειας Σκλαβενίτη, μιας εταιρείας που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα λειτουργήσει ως «λευκός ιππότης» που θα σώσει την Μαρινόπουλος και θα εφαρμόσει μετά την εξαγορά των καταστημάτων της σχέδιο αναδιοργάνωσης. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο protothema.gr πως παρά τις σχετικές διαρροές δεν πρόκειται να υπάρξει λύση «σαλαμοποίησης» του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος και η λύση οφείλει να βρεθεί συνολικά. Επίσης διαφαίνεται πως η τελική απόφαση περί ένταξης ή όχι στο άρθρο 99 λογικά δεν θα προκύψει σήμερα αλλά τη Δευτέρα.

Από τα σημαντικά στοιχεία της όλης προσπάθειας είναι πάντως πως η κυβέρνηση έστω κι αργά δείχνει να έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Η επισήμανση του ΔΝΤ για το πόσο αρνητική είναι η εξέλιξη αυτή στην ελληνική αγορά καθώς και οι αντιδράσεις των 13.000 εργαζόμενων της αλυσίδας δημιούργησαν μια δυναμική με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη έστω και αργοπορημένα να αντιδρά και να συμμετέχει όπως γνωρίζουμε στις συζητήσεις για να υπάρξει λύση.

Επίσης μεγάλης σημασίας ήταν και η χθεσινή συναίνεση που το Σωματείο των εργαζομένων στον όμιλο αποφάσισε να δείξει. Να σημειώσουμε πως η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταβολή των δεδουλευμένων και να καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων τώρα, κυρίαρχα μια σειρά μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων είναι που αντιδρούν στην τοποθέτηση της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 με κάποιες μεγάλες βιομηχανίες να συναινούν και με τις τράπεζες να δείχνουν αυτή τη στιγμή τάση συνεργασίας με την οικογένεια Μαρινόπουλος και τη Σκλαβενίτης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβούνται πως ενδεχόμενη προστασία της εταιρείας θα τις αποστερήσει των δικαιωμάτων της και θα δημιουργήσει όρους ασφυξίας. Από την άλλη πλευρά η Μαρινόπουλος θεωρεί πως η συνέχιση των δραστηριοτήτων του ομίλου με την ηγεσία πλέον της Σκλαβενίτης θα επιτρέψει τη διατήρηση μέρους έστω των θέσεων εργασίας και την ομαλή μετάβαση της επιχείρησης στη νέα ιδιοκτησία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.