Ειδησεογραφικό site

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Οι νέοι θα φέρουν την ΑΛΛΑΓΗ…»

278

«Να κάνουμε πράξη το μήνυμα για διεύρυνση και πολιτική ανανέωση», τονίζει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στον ρόλο της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, στην οποία τέθηκε επικεφαλής.

Στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης επισημαίνει ότι για το Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει «ταβάνι» στις επόμενες εκλογές ενώ όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες ξεκαθαρίζει ότι «με βάση το προγραμματικό μας πλαίσιο την επόμενη μέρα των εκλογών και με την εντολή που θα μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός θα συζητήσουμε με τις πολιτικές δυνάμεις ένα πλαίσιο διακυβέρνησης με γνώμονα την εθνική συνεννόηση».
Ένας νέος, με καλές σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία, όπως εσείς, πώς αποφασίζει να ασχοληθεί τόσο ενεργά με την πολιτική;
Οι νέοι άνθρωποι σήμερα, και ειδικά οι άνθρωποι της γενιάς μας, έχουν ενηλικιωθεί, σπουδάσει και κάνει τα πρώτα τους βήματα στην ενεργή επαγγελματική ζωή, ζώντας την Ελλάδα μόνο μέσα στην κρίση. Και ειδικότερα, μία Ελλάδα που δεν τους δίνει καμία προοπτική να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται. Αν, λοιπόν, οι νέοι άνθρωποι δεν εμπλακούν ενεργά στην πολιτική και στα κοινά, τότε η επόμενη μέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε στον τόπο μας. Και μαζί με αυτό να δώσουμε έναν λόγο και στους συνομηλίκους μας, και αυτούς που είναι σήμερα στο εξωτερικό αλλά και εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους εδώ στη χώρα μας, να αφήσουν το δικό τους στίγμα στην επόμενη μέρα.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ
Έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία συγκρότησης του νέου φορέα. Θα ήθελα να μου πείτε σε ποια φάση βρισκόσαστε;
Στο Κίνημα Αλλαγής προχωράμε με γρήγορα και σταθερά βήματα τις διαδικασίες της οργανωτικής μας συγκρότησης. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη συγκρότηση των Τομέων Πολιτικής και των Θεματικών Δικτύων του Κινήματος, που θα αναλάβουν την εξειδίκευση του Προγραμματικού μας Πλαισίου, και των Νομαρχιακών Επιτροπών που θα επωμιστούν το βάρος να φτάσουν οι προτάσεις και η πολιτική μας παρέμβαση σε όλες τις γωνιές της χώρας, αυτή τη στιγμή κάνουμε πράξη το μήνυμα για εξωστρέφεια στην κοινωνία. Με τις πρώτες ανοιχτές νομαρχιακές συνελεύσεις του Κινήματος Αλλαγής σε όλη την Ελλάδα, με τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων, τον ενθουσιασμό των νεότερων και την εμπειρία των μεγαλύτερων, τη γόνιμη συζήτηση και το σαφές πολιτικό μας στίγμα, στέλνουμε το μήνυμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη ανασυγκροτείται με σύγχρονο πολιτικό λόγο, με προτάσεις και λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα. Επόμενο βήμα, η εκλογή των Συντονιστικών Γραμματειών των Τοπικών Οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής ανά Καλλικρατικό Δήμο στις 24 Ιουνίου. Εκλογή που θα γίνει από τη βάση και μάλιστα με ανοιχτές διαδικασίες για να σηματοδοτήσουμε ότι η νέα μας αυτόνομη πορεία και ο στόχος για διεύρυνση και ενότητα έχει τη σφραγίδα των μελών και των φίλων του κινήματος.
Στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής έχουν εκφραστεί έντονες ενστάσεις για τον διορισμό αντί εκλογής των οργάνων. Τι απαντάτε;
Θέση αρχής μας είναι ένα κόμμα που θα λειτουργεί από τα κάτω προς τα πάνω, με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και λόγο στη βάση του Κινήματος. Όμως η απόφαση όλων των κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και του ίδιου του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής είναι η διατήρηση της αυτονομίας τους μέχρι και το επόμενο συνέδριό μας, που θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές και θα επισφραγίσει και επίσημα την πλήρη λειτουργία του Κινήματος. Ακριβώς, λοιπόν, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τον πλουραλισμό και τη σύνθεση των διαφορετικών μας ιδεολογικών αφετηριών, στο μεταβατικό στάδιο που διανύουμε, όπως ορίζεται και από το καταστατικό μας, διασφαλίζουμε την εκπροσώπηση στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής όλων των κομμάτων και κινήσεων που το απαρτίζουν.
Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής οριστήκατε επικεφαλής της επιτροπής για τα ψηφοδέλτια. Ποια κριτήρια θα κυριαρχήσουν στην επιλογή των υποψηφίων που θα τα στελεχώσουν;
Ο ρόλος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής είναι ιδιαίτερα σημαντικός και κρίσιμος, ακριβώς γιατί καλούμαστε άμεσα να επιλέξουμε τους ανθρώπους εκείνους που θα δώσουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη για τις επόμενες εκλογές. Όπως και σε όλα τα στάδια συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής, έτσι και στα ψηφοδέλτια, κριτήριο είναι να κάνουμε πράξη το μήνυμα για διεύρυνση και πολιτική ανανέωση. Να συνδυάσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία των μεγαλύτερων στελεχών με τη «φρεσκάδα» των νεότερων. Να εντάξουμε στον αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε στελέχη από τη βάση της κοινωνίας, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ακόμα και ανθρώπους που δεν είχαν εμπλακεί μέχρι πρότινος σε κομματικούς σχηματισμούς, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι το νέο στην πολιτική είναι θέμα νοοτροπίας και ιδεών. Για να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές για τρεις, ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η θετική έκπληξη σε αυτές, ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν βολεύεται απλώς με τον ρόλο του ρυθμιστή και ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει και πλέον ήρθε η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή.
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
Ποιοι είναι εκλογικοί στόχοι του νέου φορέα και πώς βλέπετε τις μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Το Κίνημα Αλλαγής θα συνδράμει στον σχηματισμό κυβέρνησης, και αν ναι, υπό ποιους όρους;
Με τη σφραγίδα των 212.000 συμπολιτών μας δημιουργήσαμε κόμμα πρωταγωνιστή και όχι συμπλήρωμα. Ακριβώς για αυτό τον λόγο για εμάς δεν υπάρχει «ταβάνι» στις επόμενες εκλογές. Με βάση το προγραμματικό μας πλαίσιο και με άξονες 1) τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 2) την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων που έφερε η κρίση, ειδικά στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και 3) ένα πλαίσιο συνταγματικών αλλαγών που θωρακίζουν και ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, ζητάμε από τον ελληνικό λαό καθοριστικό ρόλο για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα. Ακριβώς με αυτό το προγραμματικό πλαίσιο την επόμενη μέρα των εκλογών και με την εντολή που θα μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός, θα συζητήσουμε με τις πολιτικές δυνάμεις ένα πλαίσιο διακυβέρνησης με γνώμονα την εθνική συνεννόηση. Για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, που μετά από 8 χρόνια η χώρα μας είναι ακόμα σε κρίση και μάλιστα χωρίς προοπτική να ανακτήσει άμεσα την οικονομική της αυτοδυναμία.
Μπορούμε να πάμε καλύτερα, αρκεί να το επιλέξουμε

Τα σχόλια είναι κλειστά.