Ειδησεογραφικό site

Μάνια Βλαχογιάννη: «Υπηρετώ την Τέχνη με αφοσίωση και σεβασμό»

819

 

Η Μάνια Βλαχογιάννη είναι Crossover Σοπράνο-Λογοτέχνης-Ηθοποιός-μουσικός, συνεργάζεται δισκογραφικά με σύγχρονους συνθέτες ενώ παράλληλα εμφανίζεται σε μουσικοθεατρικές και θεατρικές παραστάσεις. Μια διαδρομή με γνώση και δημιουργικότητα με σταθμούς και στο εξωτερικό.

 

Του Κώστα Τσαγκαράκη

Δώστε μας μια εικόνα της πορείας σας.

Την αρχή της καλλιτεχνικής μου διαδρομής σηματοδότησε το Δίπλωμα Πιάνου με 1ο Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 17 ετών. Ακολούθησαν σπουδές Πιάνου και Μονωδίας στο Richard Strauss Konservatorium-Μόναχο, την Ανώτατη Μουσική Σχολή Δρέσδης και σπουδές Musical Τheater Performance στη Δραματική Σχολή του H.D.Trayer.

Σε νεαρή ηλικία μου δόθηκε η θέση της Υποδιευθύντριας στην Κρατική Μουσική Σχολή του Garching (Μόναχο) ενώ παράλληλα συμμετείχα σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.

Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά στην Ελλάδα με τίτλο «Όταν μιλάνε οι αισθήσεις» σε δικούς μου στίχους, μουσική του συνθέτη Balsam7teen και τη συμμετοχή του βαθύφωνου Βασίλη Ασημακόπουλου.

Ακολούθησαν 12 δισκογραφικές δουλειές σε συνεργασία με σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και σε ποικίλα είδη μουσικής, αρκετές από τις οποίες κατέκτησαν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά charts.

Σημαντικός σταθμός η συμμετοχή μου στο album «Mythos 90: Mikis Theodorakis» από τους Aural Fragment και η συνεργασία μου με τον συνθέτη Τάσο Πέτσα στο ντουέτο μας «Angel of Mine», το οποίο παρέμεινε επί 5 εβδομάδες ανάμεσα στα 200 καλύτερα τραγούδια της Ευρώπης.

Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ» και το 2018 συμμετείχα με 10 ποιήματά μου στον Συλλογικό Τόμο Ποίησης «Intelligentsia 3».

Δισκογραφία, θέατρο ή συγγραφή;

 

Τρεις μεγάλες αγάπες, τρεις μορφές Τέχνης που αλληλοσυμπληρώνουν την προσωπική μου καλλιτεχνική έκφραση.

Δεν θα μπορούσα, ούτε θα ήθελα να ξεχωρίσω ή να αφήσω κάποια από αυτές. Επιλέγω να τις υπηρετώ εξίσου πιστά, με αφοσίωση και σεβασμό.

 

Τι αποτελεί για εσάς πηγή έμπνευσης;

Αγαπώ και εμπνέομαι από τη φύση και τα στοιχεία της, την απλότητα και συνάμα το μεγαλείο της ομορφιάς της. Με εμπνέουν η φιλοσοφική σκέψη, οι αντιθέσεις, η εισβολή του “αφύσικου” στο φυσιολογικό, ο έρωτας στην εξιδανικευμένη αλλά και τη γήινη μορφή του, τα μικρά θαύματα και τα δυνατά συναισθήματα, τα υψηλά ιδανικά και οι απλοί άνθρωποι.

 

Ας έρθουμε και στο θέμα του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκαν και οι θεατρικές σας παραστάσεις.

 

Το βιβλίο μου «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ» είναι μια συναρπαστική ιστορία αγάπης ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία με το μεθυστικό άρωμα της Ανατολής, ένα ταξίδι μέσα από το φως και τα σκοτάδια του ανθρώπινου μυαλού σε μια διαρκή αναζήτηση του μεγάλου μυστικού της ζωής.

Μέσα από την εξωτική ιστορία της Ναλιμάρ θέλησα να επισημάνω τον ρόλο της «Mοίρας» ως καθρέφτη των προσωπικών μας επιλογών, το νόημα της πραγματικής τόλμης και τη σημασία της πίστης σε υψηλά ιδανικά ως δύναμη μεταμόρφωσης της ζωής μας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση από τις Εκδόσεις ΝΟΗΣΗ με την εικονογράφηση της Θωμαή Ζωγράφου και τη συνοδεία CD.

Τo κείμενο του βιβλίου ενέπνευσε ως λιμπρέτο τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Balsam7teen ώστε να συνθέσει μουσική για ολόκληρο το βιβλίο, δίνοντάς του και τη μορφή μιας νέας ροκ όπερας με τον ομώνυμο τίτλο, ηχογραφημένα αποσπάσματα της οποίας περιέχονται στο συνοδευτικό CD.

Με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών του μουσικού θεάτρου μαζί μου στη σκηνή, όπως ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ο Γιάννης Φίλιας, ο Μάριος Ανδρέου κ.ά, παρουσιάσαμε τη ροκ όπερα με μεγάλη επιτυχία στη μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ.

Γρήγορα το έργο μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερες μουσικοθεατρικές σκηνές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το Βεάκειο Θέατρο Πειραιά σε μια παράσταση με τη σύμπραξη της Λυρικής Σκηνής Κύπρου.

Παράλληλα έγραψα και σκηνοθέτησα ένα δεύτερο μουσικοθεατρικό έργο που βασίζεται επίσης στην ιστορία του βιβλίου μου.

Πρόκειται για τη ροκ όπερα/χορόδραμα «Νεφέλη και Ναλιμάρ – Αστέρι της Ερήμου», μια παράσταση για μεγάλους και παιδιά σχολικής ηλικίας, που εκτυλίσσεται στην παραμυθένια Ανατολή και τη σύγχρονη πραγματικότητα ταυτόχρονα, θίγοντας παράλληλα και το θέμα της “θυματοποίησης” των νέων.

Το βιβλίο και τα δύο μουσικοθεατρικά έργα που βασίζονται σε αυτό τελούν υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και συνεχίζουν μέχρι σήμερα την πορεία τους σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

 

 

Οι στόχοι σας ως μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος;

Οι στόχοι μου δεν είναι άλλοι από εκείνους του Ομίλου μας και της pροέδρου του, ζωγράφου Νίνας Διακοβασίλη και αφορούν την προσφορά στον πολιτισμό και τον άνθρωπο μέσα από τη διάδοση και προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς των τεχνών, γραμμάτων και επιστημών με εκθέσεις, διαγωνισμούς, λογοτεχνικές παρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος.

Παράλληλα, από την τιμητική αυτή θέση ευελπιστώ να δώσω ευκαιρίες και δυνατότητες σε νέους, ταλαντούχους καλλιτέχνες και να υλοποιήσω κάποιες ιδέες μου σχετικά με τον αρμονικό συνδυασμό του κλασσικού με το σύγχρονο στοιχείο στην Τέχνη.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

σον αφορά το βιβλίο μου και τη ροκ όπερα «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ», στόχος μου είναι να συνεχίσουν τη διαδρομή τους ώστε σε μια εποχή αβεβαιότητας και κρίσης αξιών να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν σημαντικά διαχρονικά μηνύματα σε μεγάλους και μικρούς, μέσα από τη δύναμη λόγου και μουσικής και τη μαγεία της φωνής και του χορού.

Στην προσωπική μου δισκογραφία ξεκινώ προσεχώς ηχογραφήσεις με το συνθέτη AURAL FRAGMENT για το νέο του album «Return to Space IV» ενώ πριν λίγο καιρό άρχισε μια πολύ όμορφη συνεργασία με τις βραβευμένες συνθέτριες Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου.

Παράλληλα, η επιτυχημένη πορεία που διαγράφει το νέο μου single «Memories» σε μουσική Τάσου Πέτσα σφράγισε και μελλοντικά τη συνεργασία μου με τον συνθέτη.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.