Ειδησεογραφικό site

Μακρόν για Brexit: Τα «λεφτά» αποτελούν το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης

35

Το ύψος των χρηματικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ΕΕ φαίνεται να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέντευξη Τύπου του με την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως τόνισε στους εταίρους του αλλά και στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι πως είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπημένη πολιτική στις διαπραγματεύσεις μεταξύ διαφάνειας και προστασίας των δεδομένων.

Στην ενημέρωση που παρείχε στους αρχηγούς ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει ακόμη “αξιοσημείωτες χρηματικές προσπάθειες”, για να δώσει το πράσινο φως η Ευρωπαϊκή πλευρά και πως πρέπει να υπάρξει μια προσεκτική κατανομή των χρημάτων αυτών.

Συμπληρώνοντας, ο Γάλλος αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ τόνισε πως “είμαστε ακόμη μακριά από το να φτάσουμε στις απαραίτητες χρηματικές δεσμεύσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν φτάσουμε στη δεύτερη φάση”.

Πάντως ο Πρόεδρος Μακρόν δήλωσε πως είναι εντυπωσιασμένος από την ενότητα που έχει δείξει η ΕΕ, μεταξύ όλων των κρατών μελών και είπε πως συζήτησαν μεταξύ τους όλα τα σημεία της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης δηλαδή του διαζυγίου.


Να αποφύγουμε ρήξη με Τουρκία

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Μακρόν είπε πως πρέπει να αποφύγουμε τη ρήξη αλλά να διατηρήσουμε έναν εντατικό διάλογο, καταγράφοντας όμως τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, τις οποίες χαρακτήρισε “ανησυχητικές”.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και η συνεργασία με την Τουρκία είναι σημαντική, καθώς είναι χώρα κλειδί στην διαχείριση του μεταναστευτικού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.