Ειδησεογραφικό site

Μάικλ Γκόουβ: Δεν έχω χάρισμα, αλλά θέλω να γίνω πρωθυπουργός

90

Μπορεί να αιφνιδίασε τη Μεγάλη Βρετανία με την απόφασή του να κατέβει στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών, όμως, ο Μπάικλ Γκόουβ, ο άλλοτε σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, ομολογεί ότι δεν έχει… χάρισμα.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα κατά το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την αρχηγία των Τόρις και την πρωθυπουργία υποστήριξε ότι δεν ήθελε να μπει στη διαδικασία της μάχης για την ηγεσία του κόμματος και πως, μάλιστα, έκανε τα πάντα για να μη βρεθεί στη θέση αυτή.

«Δεν το ήθελα. Έκανα σχεδόν τα πάντα για να μην βρεθώ σε αυτή τη θέση. Δεν έχω λάμψη, ούτε χάρισμα», δήλωσε ενώπιον τηλεοπτικής κάμερας ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας.
«Ήμουν πολύ διστακτικός γιατί γνώριζα τους περιορισμούς μου. Όποιο χάρισμα υπάρχει, δεν το έχω. Οποιαδήποτε αίγλη μπορεί να υπάρχει, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να την συνδέσει με εμένα», είπε ο Γκόουβ προκαλώντας γέλια στους παρευρισκόμενους.

«Αλλά σε κάθε βήμα του πολιτικού μου βίου, έθετα στον εαυτό μου μόνο ένα ερώτημα: Ποιο είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει. Τι λέει η καρδιά σου;», πρόσθεσε ο Γκόουβ, ο οποίος μαζί με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου πρωτοστάτησαν στην καμπάνια υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Στέκομαι εδώ για έναν μόνο λόγο, για αυτή τη χώρα που αγαπώ για να ασπαστώ την αλλαγή».

Λίγες ημέρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά το οποίο στέφθηκαν νικητές οι υποστηρικτές του Brexit, ο Γκόουβ εξέπληξε πολλούς όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στη διαδοχή του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, την ώρα που ο Τζόνσον θεωρείτο ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Ο «αντάρτης» Γκόουβ, όμως, εκτόξευσε τα βέλη του προς τον εκκεντρικό πρώην δήμαρχο, τονίζοντας πως μπορεί ο άλλοτε συνεργάτης του να έχει ταλέντο, αλλά δεν είναι ο σωστός άνθρωπος για να ηγηθεί της χώρας.

Τώρα, ο υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις δεσμεύεται να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό εισάγοντας ένα σύστημα πόντων για τους μετανάστες εμπνευσμένο από την Αυστραλία, σύμφωνα με το οποίο για να παρασχεθεί άδεια παραμονής ο αιτών χρειάζεται να συγκεντρώσουν πόντους σύμφωνα με την ηλικία, τη γνώση Αγγλικής, την εργασιακή εμπειρία.

Την ίδια στιγμή, ο Γκόουβ τονίζει πως θα καταργήσει την ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών στην ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα «αγκάθι» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Μπορεί ο Νάιτζελ Φάρατζ μία μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα να χαρακτήρισε «λάθος» το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από την καμπάνια του να κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας τα 350 εκατ. στερλίνες που – κατά την εκτίμησή του – το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, ο Γκόουβ επιμένει πως θα εφαρμόσει την υπόσχεση, διοχετεύοντας τα 100 εκατ. λίρες από τα 350 εκατ. λίρες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.