Ειδησεογραφικό site

Μάχη της Κρήτης: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης – 82 χρόνια από την ηρωική αντίσταση

20

Με την επίσημη δοξολογία και την τέλεση μνημοσύνου για τους πεσόντες που τελέστηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Ακολούθησε παρέλαση παραδοσιακών συλλόγων στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης από το φρούριο Φιρκά μέχρι και το Νεώριο Μόρο. Στα μηνύματα της επετείου αναφέρθηκε με δήλωση του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής επισημαίνοντας ότι η αντίσταση των Κρητικών και των συμμάχων συνέβαλε αποφασιστικά στην ήττα του φασισμού κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. «Τέτοιες επετείους δεν πρέπει να τίς ξεχνάμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων Τάσος Αλόγλου, δήλωσε. «Τιμούμε την θυσία όλων αυτών που έδωσαν την ζωή τους, προκειμένου η Κρήτη, η Ελλάδα, η Ευρώπη, όλος ο κόσμος να αντιμετωπίσουν τον ζυγό των Γερμανών και να δώσουν ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ ανέφερε: «Είμαι εδώ μαζί με τους συναδέλφους από τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, γιατί γιορτάζουμε αυτό το Σαββατοκύριακο την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Και για όλους εμάς είναι μεγάλη τιμή».

Σε γραπτή δήλωση του για την επέτειο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει: «Η φετινή επέτειος της Μάχης της Κρήτης, μας υπενθυμίζει το διαχρονικό χρέος των λαών για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας, της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, του Διεθνούς Δικαίου και των Δημοκρατικών Αξιών, για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα για έναν κόσμο ειρήνης, συνεργασίας και προόδου.

Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι στην εποχή μας, η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε όλους τους αγωνιστές και τους ήρωες που στη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, όταν ο Κρητικός ουρανός σκοτείνιασε από τα αλεξίπτωτα των Γερμανών, μετέφεραν στις πόλεις και τα χωριά μας, ύστερα από αιώνες, το “Μολών Λαβέ”, και αντιστάθηκαν “ομηρικά” στο απάνθρωπο ιδεολόγημα του ναζισμού».

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και τελετή στο μνημείο του πλοίου «Ταναϊς», που μετέφερε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέλη της Εβραϊκής κοινότητας της Κρήτης και Ελληνες πολίτες και βυθίστηκε χτυπημένο από τορπίλη στα ανοικτά της Κρήτης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν τελετές μνήμης σε πολλά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας, στο συμμαχικό νεκροταφείο Σούδας και στο Γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το απόγευμα με την τελετή μνήμης στο αεροδρόμιο του Μάλεμε.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.