Ειδησεογραφικό site

«Μάχη» στη Βουλή – Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν ντρέπεσαι να κάνεις τον Αη Βασίλη;

3.025

Κόντρα στη Βουλή μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ – «Ανταλλάξατε Σκοπιανό με συντάξεις» είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Σε υψηλούς τόινους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άφησε αναπάντητη.

Τσίπρας: Δεν είναι δώρα αλλά αναγκαίες ανάσες τα θετικά μέτρα

Ο πρωθυπουργός είπε για τα θετικά μέτρα ότι «δεν είναι δώρα αλλά αναγκαίες ανάσες».

«Κάποιοι τις τελευταίες μέρες επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε μας βήμα βασίζεται σε σαφή σχεδιασμό και μιλούν για δωράκια Χριστουγέννων. Μιλάω για την αξιωματική αντιπολίτευση και στους συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ. Μου είναι δύσκολο να μπω στην ουσία αυτού του παραλογισμού. Θέλω να σταθώ στον προσβλητικό χαρακτηρισμό περί παροχολογίας. Προσβλητικός απέναντι στους πολίτες που επί χρόνια στερήθηκαν βασικά πράγματα. Σας έβλεπαν οι πολίτες χρόνια να ψηφίζετε μόνο περικοπές. Σήμερα ήρθε η ώρα να ανταμειφθούν για τις θυσίες τους. Αρα είναι ύβρη απέναντί τους να μιλατε για παροχολογία. Δεν είναι δώρα, είναι αναγκαίες ανάσες» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί θα τοποθετηθεί στη συνέχεια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πριν από λίγες μέρες δεν υπήρχε ομιλία που να μην ξεκινάει ομιλία που να μην αναφέρεται στην πρόβλεψή του για περικοπή συντάξεων. Δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης που να μην μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά. Να ψηφίσει ναι σε όλα σε αυτό το φιλολαϊκό νομοσχέδιο. Δεν το είπαμε στον αέρα ότι τελειώνουμε με τα μνημόνια» είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την πρώτη παρέμβαση ο Αλεξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη στήριξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. «Προχωράμε στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Πρόκειται για θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη θα γίνει άμεσα και θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία» είπε ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε με τη δεύτερη παρέμβαση που αφορά τη νέα γενιά μέχρι 25 ετών εξαπολύοντας και πάλι επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη: «Υποπέσατε πρόσφατα σε σοβαρό ατόπημα. Γραπτό μάλιστα. Θα σας το συγχωρούσα όσο δεκάδες άλλα αν δεν ήταν εξοργιστικό γιατί εσείς αναγκάσετε τη νέα γενιά να δουλεύει με χαρτζιλίκια. Είπατε μέσω tweet ότι οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη γι αυτό επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Οχι! Κανείς δεν το επιλέγει. Αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος. Και αυτό γιατί ο εργοδότης δεν είχε δει ποτέ του επιθεωρητή εργασίας. Αναγκάζεται γιατί εσείς οδηγήσατε τους νέους σε ανεργία ύψους 60%. Αναγκάζεται γιατί όταν ζει σε μια χώρα όπως ήταν την εποχή που εσείς κυβερνούσατε, κανείς νέος δεν ένιωθε την προστασία της πολιτείας στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Μην βαφτίζετε τον δικό σας κυνισμό ως επιλογή των νέων. Τα πεπραγμένα σας είναι γνωστά. Είναι γνωστή η ζημία που κάνατε και αποτελεί θράσος να μιλάτε. Εμείς από την άλλη προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ταυτόχρονα με την σκληρή προσπάθεια να δουλέψουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα ώστε να αλλάξουμε την εικόνα ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης. Το Σώμα επιθεώρησης εργασίας δεν είναι ταμπέλα. Η αδήλωτη εργασία έπεσε από το 20% στο 12%».

Καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό και σήμερα νομοθετούμε την επιδότηση 50% ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη για νέους 25 ετών. Στέλνουμε και σαφές μήνυμα στους εργοδότες που ευλόγως ανησυχούν από την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Καμία ανησυχία λοιπόν και κανένα άλλοθι όμως, από τη στιγμή που η πολιτεία αναλαμβάνει να επιδοτήσει κατά το ήμισυ τις εισφορές.
Κανένα άλλοθι για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα βαθιά αντικοινωνικό καθεστώς εκμετάλλευσης χιλιάδων νέων ανθρώπων.
Καταλαβαίνω ότι τα μάτια όλων είναι σήμερα στραμμένα στον τίτλο του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα: «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης συντάξεων».

Ξέρω μάλιστα ότι πολλοί τρίβουν τα μάτια τους με αυτό τον τίτλο. Δεν αναφέρομαι στους χιλιάδες συνταξιούχους που σήμερα χαμογελούν. Αλλά σε κάποιους εντός και εκτός της αίθουσας οι οποίοι όπως ο τζογαδόρος στη ρουλέτα ποντάρει ακόμα και τα ρούχα που φοράει στον τελευταίο γύρο, έτσι και αυτοί πόνταραν πολιτικά ό, τι είχαν και δεν είχαν, όλα στο μαύρο.

Όλα στο μαύρο, αλλά τελικά βγήκε κόκκινο και έχασαν. Σας το είχαμε πει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο. Μη βιάζεστε τόσο πολύ με τις συντάξεις. Βιαστήκατε, επενδύσατε τα πάντα εκεί.
Όπως είχατε επενδύσει στον κόφτη, στην κατάρρευση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, όπως επενδύσατε στο αόρατο 4ο μνημόνιο. Επενδύσατε λοιπόν στην περικοπή των συντάξεων.
Όταν όμως καταλάβατε ότι η διαπραγμάτευση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους, γιατί είχαμε εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων και το μόνο που έμενε ήταν η εμμονή του ΔΝΤ, τότε χάσατε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας.
Φιλικά σε σας ΜΜΕ, έγραψαν κατά σειρά για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μέτρου, για μερική εφαρμογή, για αναβολή και για αναστολή.
Ανακάλυψαν, φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης από το Euroworking Group, από το Eurogroup, ότι στυλώνει τα πόδια το ΔΝΤ, ότι η Γερμανία, οι θεσμοί, όλοι είναι απέναντι με μια φωνή.
Μόνοι σας τα λέγατε, μόνοι σας τα πιστεύατε. Πηγαίνατε στο Βερολίνο μπας και εκμαιεύσετε μια φράση, ένα χτύπημα στην πλάτη, κάτι που να σας δείχνει ότι η Γερμανία θα πιέσει για την εφαρμογή των περικοπών. Όπως πήγατε, έτσι ήρθατε. Άδεια τα χέρια σας.
Έρχεται ο Επίτροπος Μοσκοβισί, τοποθετείται σε αυτό εδώ το βήμα αφήνοντας – σοφά όπως αποδείχθηκε – ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και τον περνάτε γενεές δεκατέσσερις. Ο αντιπρόεδρος σας, εσείς ο ίδιος, για να μην πω καν για τα μιντιακά συγκροτήματα που σας στηρίζουν. Όχι σοσιαλιστή, όχι συριζαίο, αντάρτη στο Νεπάλ εμφανίζατε τον Επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επειδή τόλμησε να σας χαλάσει το αφήγημα.
Και σήμερα, ήρθε η μέρα που ξορκίζατε. Αφού όμως πρώτα πέσατε τόσο χαμηλά.
Αφού φτάσατε στο σημείο να εύχεστε να μειωθούν οι συντάξεις, για να κεφαλαιοποιήσετε πολιτικά πάνω στο δράμα των ανθρώπων, ήρθε η ώρα να ψηφίσετε με τα δυο χέρια την κατάργηση του μέτρου.
Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί και εύκολο ότι θα συμβεί. Ορθώς πίστεψε η αντιπολίτευση ότι δεν θα καταφέρναμε να γυρίσουμε το παιχνίδι αλλά ανήθικα πόνταρε πάνω σε αυτό.
Εργαστήκαμε μεθοδικά ώστε να αποδείξουμε ότι το μέτρο ήταν αχρείαστο και να φτάσουμε στο σημείο της οριστικής του κατάργησης.
Θέλω όμως αλήθεια, να αναρωτηθεί ο κάθε πολίτης που μας ακούει και σας ακούει ανεξαρτήτως τηγς στάσης που επέλεξε η αντιπολίτευση.
Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ δεν εναι τα κόμματα που ισοπέδωσαν τις συντάξεις με διαδοχικές οριζόντιες περικοπές έως και 50% και συνολικού ύψους 45 δισ. Ευρώ; Αυτοί δεν είναι που παρακάλαγαν να εφαρμοστεί το μέτρο; Αυτοί δεν είναι που έχουν όμορες απόψεις με το ΔΝΤ; Αρα αν στην θέση την δική μας ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχε η πιθανότητα να πετύχουν την ανατροπή του μέτρου; Δεν θα υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα.

Εσείς κ. Μητσοτάκη, δεν ποντάρατε μόνο στα πολιτικά οφέλη των περικοπών. Συμφωνείτε ιδεολογικά με το μέτρο. Εσείς διατρανώνετε την ανάγκη του τρίτου πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης. Εσείς ως κυβέρνηση, χρεοκοπήσατε τα ταμεία δημιουργώντας μια εφιαλτική κατάσταση για τη βιωσιμότητα των ταμείων.

Παραδώσατε, σας θυμίζω, τα ασφαλιστικά ταμεία με θηριώδες έλλειμμα 1,1 δισ. και με 400.000 απλήρωτες συντάξεις και εφάπαξ.

Και μάλιστα, όχι μόνο προκαλέσατε την κατάρρευση των ταμείων, αλλά αντιταχθήκατε με σθένος στην μοναδική ουσιαστική προσπάθεια για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Θυμάστε τι λέγατε για το νέο ασφαλιστικό;

Το νόμο Κατρούγκαλου όπως τον βαφτίσατε;

Για τον οποίο μάλιστα επινοήσατε και το λεγόμενο κίνημα της γραβάτας για να αποδειχθεί η δήθεν πάνδημη αντίθεση του κόσμου σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Τι έμεινε από αυτό τον ορυμαγδό πέρα από την διαρκή αναπαραγωγή της προπαγάνδας περί οριζόντιων περικοπών, εκτόξευσης των εισφορών και κατάρρευσης των ταμείων;

Να σας πω τι έμεινε. Η πραγματικότητα.

Και τι δείχνει αυτή;

Πρώτον, το ποσοστό των μη μισθωτών ασφαλισμένων που κλήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2018 να πληρώσουν εισφορές μέχρι 200 ευρώ ήταν 88%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2016, οπότε και ίσχυε ακόμη το παλαιό σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, ήταν μόλις 27%.

Δηλαδή πριν το νόμο που δήθεν θα εκτόξευε τις εισφορές, πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ σχεδόν 3 στους 10 ασφαλισμένους, ενώ τώρα με το νέο πλαίσιο πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, 9 στους 10. Μάλιστα….

Δεύτερον, τα καταρρέοντα ταμεία που παραλάβαμε, ενοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα ύψους 777 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ.
Μια θετική απόκλιση δηλαδή της τάξης του 1,5 δισ. Ευρώ. Ενώ στην ίδια κατεύθυνση με ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα αναμένεται να κλείσει και η φετινή χρονιά.
Τρίτον, και εδώ νομίζω αποτυπώνεται η πιο εκκωφαντική κατάρρευση της προπαγάνδας σας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Με βάση λοιπόν τις διατάξεις του ασφαλιστικού που νομοθετήσαμε το 2016, από 1/1/2019 620.000 πολίτες θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.
620.000 κύριες συντάξεις θα είναι, από την 1η Ιανουαρίου 2019, αυξημένες, μετά τον επανυπολογισμό, με βάση το νέο πλαίσιο.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι βαθειές ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μετξύ της κυβέρνησης μας και της ΝΔ του κου Μητσοτάκη.
Από τη μια μεριά η κατάργηση της περικοπής στις συντάξεις και οι αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους.
Από την άλλη μεριά η πρόταση για το ασφαλιστικό Πινοσέτ.
Που θέτει σε διακινδύνευση τις επικουρικές συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Καθώς ο λεγόμενος κουμπαράς σας θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Και είτε θα τιναξει τον προϋπολογισμό στον αέρα είτε θα οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων.
Από τη δική μας μεριά η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αυξήσεις στους μισθούς και από τη δική σας μεριά η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, η επιστροφή στο μνημονιακό εργασιακό σκοτάδι.
Από τη δική μας μεριά η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας και πρόνοιας με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις
Και από τη δική σας οι απολύσεις, οι εκχώρηση υπηρεσίων στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων.
Η μετατροπή του κανόνα 1/1 στο 1/5. Και πάλι δηλαδή επιστροφή στο μνημονιακό σκοτάδι. Σας αρέσει φαίνεται το μνημόνιο κύριε Μητσοτάκη. Θέλετε να το εφαρμόσετε μόνος σας και οικειοθελώς. Δε θα σας κάνουμε όμως τη χάρη.
Εσείς θέλετε να ψηφίζετε με το μυαλό στην ελίτ και στα κρατικοδίαιτα συμφέροντα. Εμείς και σήμερα ψηφίζουμε με το μυαλό στα εκατομμύρια συμπολιτών μας που αισθάνονται ανακούφιση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις.
Με το μυαλό σε αυτούς που από την αρχή του νέου χρόνου, θα δουν και σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημα τους.
Και φυσικά, στα 3,5 εκατομμύρια των συμπολιτών μας που θα λάβουν από 200 ως και 1200 μέρισμα, από το συνολικό ποσό των 710 εκατομμυρίων που εξασφαλίσαμε με την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος.
Όλοι αυτοί, θα περάσουν τις γιορτές όπως τους αξίζει. Με περισσότερη ελπίδα και προσμονή. Για κάποιους άλλους που πόνταραν στην καταστροφή, έρχονται δύσκολες μέρες. Καλό κουράγιο..
Γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή με αυτούς που την περιφρονούν και την αγνοούν, κ. Μητσοτάκη. Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απαντά αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής

Μητσοτάκης: Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις συντάξεις

«Πράγματι έπεσα έξω στις προβλέψεις μου», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Δεν ξέρω πόσο υπερήφανος αισθάνεστε που είστε ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός. Το 2019 είναι έτος εκλογών και ο λαός θα σας δώσει την απάντηση που σας αξίζει.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να παραπλανά την κοινωνία. Για να το κάνει αυτό ξέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντίλογος. Μιλά για μαρτύριο της σταγόνας. Σήμερα εσείς θα υποστείτε το μαρτύριο της αλήθειας. Μια αλήθεια που η κοινωνία την έχει υποστεί στο πετσί της. Σήμερα μετά από 4 χρόνια η χώρα ξαναμπαίνει σε εκλογική τροχιά και το τέλος της διαδρομής σας θα είναι οι κάλπες.

Εκτός αν θέλετε να πιστέψουν οι πολίτες ότι είστε πρωθυπουργός 100 ημερών. Τώρα έχετε καθαρό βλέμμα και πριν αυταπάτες. Όμως οι πολίτες έχουν βλέμμα καθαρό και διαπιστώνουν ότι είστε αυταπάτη. Εχετε καταπιεί την φωνή σας για το Σκοπιανό αν και μιλάτε πολύ τελευταία. Εχετε να μας πείτε για όσα πρόσφατα μας είπε ο κ. Ζάεφ για Μακεδόνες του Αιγαίου, της Ελλάδας και για Μακεδονικά που πρέπει να διδάσκονται στην χώρα μας. Ο Ζάεφ πανηγυρίζει και εσέις κατάπιατε το αμίλητο νερό. Ο κ. Ζάεφ κέρδισε αυτό που δεν του είχε εκχωρήσει καμία ελληνική κυέρνηση: μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Εκεί που 27 χρόνια 6 πρωθυπουργοί ελεγαν όχι εσείς είπατε ναι. Όταν κ Τσίπρα ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος και υπουργοί σας αναρωτιούνται αν συμφωνούμε με το Σύνθημα ότι η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία, σας λέμε ότι δεν συμφωνούμε. Μόνοι σας κάνατε το παζάρι και οι υπ0όλοιποι δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Εμείς χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που η Δημοκρατία επιτρέπει γα να σας αποτρέψουμε. Αμν αύριο η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα εσέις θα φέρετε την ευθύνη.

Ακόμα και η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει γλώσσα και εθνικότητα γιατί εκεί κρύβεται ο αλυτρωτισμός

Πάσχετε από γενική αφωνία. Περιμένουμε μια κουβέντα για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ όπου κάθε ημέρα προστίθεται ένα όνομα.

Οσο για την ερώτηση πουκατέθεσε η ΝΔ την προγραμματίσατε για την 21 Δεκεμβρίου. Το κουβάρι της σκοτεινής υπόθεσης μόλις ξεκίνησε να ξετυλίγεται και θα έχουμε πολλά ακόμα να πούμε.

Οι πολίτες παρακολουθούν με ειρωνία το τελευταίο παραμύθι από το ρεπερτόριο ψεμάτων σας. Για εσάς το ρολόι τρέχει από τηνημέρα που δήθεν βγάλατε την χώρα από τα μνημόνια. 1417 ημέρες σκοτεινές για την ελλάδα είστε στην εξουσία.

Κόψατε όλες τις νέες συντάξεις και πριονίσατε τις παλαιότερες.

Με κυνισμό στήσατε έναν αντιπερισπασμό στην εθνική πληγή του Σκοπιανού. Θα σας πω τι συζητούν οι πολίτες. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με την μη περικοπή των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να ψηφίσετε με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό είναι το εισιτήριο που ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Στις Πρέσπεε που υπγράψατε την εθνική υθποχώρηση και στην Ιθάκη την δήθεν εξοδο από τα μνημόνια.

Να σας πω και τι λένε στις Βρυξέλλες πίσω από τις πλάτες σας; Ότι κάνεις έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα και με κομπασμό ισχυρίζεστε σήμερα ότι θα φέρνετε εδώ γουλιά γοθυλία το ποτήρι της ελάφρυνσης όταν πνίγεται τους έλληνες με τα βάρη που εσέις φορτώσατε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.