Ειδησεογραφικό site

Mπούμερανγκ οι καταγγελίες για χρηματισμούς – Το παρασκήνιο πίσω από το «άνοιγμα» Σαμαρά – Οι πιέσεις Βενιζέλου

52

Να ανοίξει την βεντάλια κυρίως προς τους ανεξάρτητους βουλευτές προερχόμενους από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και όσους δεν θέλουν να τελειώσει σύντομα η θητεία της σημερινής Βουλής ήθελε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σχεδίασε και έπεισε τελικά τον πρωθυπουργό να προβεί στο σημερινό διάγγελμα «εθνικής συναίνεσης» με άξονα το τρίπτυχο εκλογή Δήμα – εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και επίσπευση των εθνικών εκλογών λίγους μήνες νωρίτερα από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Ένα πολύωρο δραματικό πολιτικό παρασκήνιο ξετυλίχτηκε από το πρωί της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι περίπου όταν ο Πρωθυπουργός αποφάσισε τελικά να κάνει αποδεκτές τις επίμονες εισηγήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, και να προχωρήσει σε ένα διάγγελμα με το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ευ. Βενιζέλου, ανοίγει την βεντάλια των πολιτικών εξελίξεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου υπήρξαν “πυρετώδεις διαπραγματεύσεις” μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων καθώς ο κ. Βενιζέλος επέμενε ότι το δόγμα Δήμας ή εκλογές το οποίο μετ’ επιμονής υποστήριζε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρά το απογοητευτικό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας αλλά και την αρνητική τροπή που παίρνει το στοίχημα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κυβέρνηση από το βεβαρημένο πολιτικό κλίμα, οδηγούσε σε αδιέξοδο.

Ο Ευ. Βενιζέλος ήταν σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο πρωτεργάτης του σχεδίου της νέας “πρωτοβουλίας” που πήρε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με κάλεσμά του στον πολιτικό κόσμο για συναινετική εκλογή τώρα του Σταύρου Δήμα, συγκρότησης στη συνέχεια Εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με συμμετοχή όλων των πολιτικών χώρων, αναθεώρηση του Συντάγματος και μετά να τεθεί στο τραπέζι προς συζήτηση και το ενδεχόμενο επίσπευσης των γενικών εκλογών κατά ένα περίπου εξάμηνο (στα τέλη του 2015 αντί του Ιουνίου του 2016).

Ο κ. Βενιζέλος έπεισε τον κ. Σαμαρά ότι με αυτή την κίνηση θα “απελευθέρωνε” όσους ανεξάρτητους κυρίους βουλευτές θα ήθελαν να επιμηκυνθεί όσο είναι δυνατόν η θητεία της σημερινής Βουλής ψηφίζοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά ταυτόχρονα θα αισθάνονταν εγκλωβισμένοι από την καχυποψία και την πόλωση που επικρατεί μετά και τα τελευταία γεγονότα γύρω από το θέμα της προεδρικής εκλογής.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος θέλει με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει την βεντάλια πιέζοντας προς την πλευρά της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) μήπως και υπαναχωρήσουν λίγο από τις κόκκινες γραμμές στο θέμα της άμεσης προσφυγής στις κάλπες και της μη αναγνώρισης οποιασδήποτε νέας συμφωνίας με τους δανειστές και ίσως να τους πείσει να συμμετέχουν με κάποιες προσωπικότητες στην Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε η θέση της Ελληνικής πλευράς να αποτελεί μια συνισταμένη όλων των απόψεων, κυρίως όμως εκτιμάται ότι ο κύριος Βενιζέλος θέλει να πιέσει στο χώρο της κεντροαριστεράς και κυρίως τους ανεξαρτητοποιημένους από τη ΔΗΜΑΡ βουλευτές ώστε να ενταχθούν σύντομα, σε πρώτη φάση στο κυβερνητικό μπλοκ (με αντάλλαγμα ακόμα και υπουργικές θέσεις όπως υπονόησε ο Πρωθυπουργός) και σε δεύτερη φάση κάτω από την ομπρέλα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης του κεντρικού κεντροαριστερού πόλου, τον οποίο φιλοδοξεί να συστήσει και να ηγηθεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Η συναινετική κίνηση του κ. Σαμαρά δημιούργησε νέα δεδομένα, καθώς διαπιστώνεται μετακίνηση από το αρχικό άκαμπτο δίλημμα «Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου» στο οποίο επέμεναν τις προηγούμενες ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οποίοι, με τον τρόπο αυτό, δεν άφηναν περιθώρια ελιγμών σε βουλευτές που δεν ανήκουν στη συγκυβέρνηση και έχουν την άποψη ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε άμεσες εκλογές.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το νοσηρό κλίμα πολιτικής κατάπτωσης των τελευταίων ημερών που πυροδοτήθηκε από την «υπόθεση Χαϊκάλη» μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά και να εκδηλωθούν τα ανακλαστικά των βουλευτών, οι οποίοι, υπό την πίεση και της κοινής γνώμης, δεν θέλουν εκλογές.

Αμέσως μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις παρατηρήθηκε κινητικότητα μεταξύ των βουλευτών και, παρά την αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης –του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που ούτως ή άλλως δεν ήταν στους κυβερνητικούς υπολογισμούς, αλλά και της ΔΗΜΑΡ-, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να λυθεί ο γρίφος της προεδρικής εκλογής μέχρι την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Την πρόθεσή τους να προστεθούν στους 160 που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία εξέφρασαν ήδη ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Κουράκος και ο Παναγιώτης Μελάς που είχαν προτιμήσει το «παρών». Πολύ πιθανό είναι να τους ακολουθήσουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, που ήταν απόντες από την πρώτη ψηφοφορία, και ίσως η Μίκα Ιατρίδη, που είχε προτιμήσει το «παρών».

Αρνητικά δήλωσε ότι θα ψηφίσει και πάλι αύριο ο Βασίλης Καπερνάρος, ενώ, τουλάχιστον στη δεύτερη ψηφοφορία, μάλλον δύσκολα θα μεταστραφούν οι Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.