Ειδησεογραφικό site

Lockdown: Πρόσω ολοταχώς για παράταση έως τις 15 Μαρτίου

16

Κοινή παραδοχή αποτελεί πλέον για επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη πως το σενάριο της επέκτασης του lockdown είναι πολύ πιο κοντά. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη, τα ημερήσια κρούσματα είναι αρκετά υψηλά ενώ πολλές περιοχές προκαλούν ανησυχία για το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί δηλώνουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους πως είναι πιθανόν την ερχόμενη Παρασκευή η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να αποφασίσει την επέκταση της διάρκειας των περιοριστικών μέτρων λόγω μη αποδοτικότητάς τους. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του  καθηγητή παθολογίας και κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιου Σπαντιδέα, ο οποίος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, εξέφρασε τη διαφωνία του για την εφαρμογή των μέτρων, καθώς όπως εξήγησε, «μετά από δύο εβδομάδες και ενώ θα περιμέναμε μετά από την εφαρμογή να έχουμε προοδευτική πτώση κρουσμάτων βλέπουμε το αντίθετο».

«Με τα υπάρχοντα μέτρα κάτι δεν κάνουμε σωστά, τα κρούσματα αντί να πέφτουν αυξάνονται»

σημείωσε. Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την παράταση του lockdown κατά 1 ή 2 βδομάδες, λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα τονίζοντας ότι «πρέπει να εντοπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να εστιάσουμε στην αντιμετώπιση τους».

Σημείωσε πως παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ακόμη, «δεν βλέπουμε κανέναν περιορισμό, όλοι κυκλοφορούν ενώ μας έχουν επισκεφθεί και τα νέα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικοί». Πρέπει να μπουν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση. Αυστηρότερα μέτρα όπως η μάσκα να είναι υποχρεωτική σε αυστηρό βαθμό. Δεν έκρυψε παράλληλα ότι οι αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις είναι κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς.

Παυλάκης: Χρειάζεται ολικό lockdown δύο εβδομάδων
Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA το πρωί της Δευτέρας τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων από την Johnson & Johnson θα έρθουν στη χώρα μας περί τα τέλη Απρίλη και μέχρι τότε πρέπει να βρεθούν τρόποι τα πάμε καλύτερα. Ο καθηγητής σημείωσε πως η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ πρότεινε ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές και δίνοντάς μας την δυνατότητα να επανελειτουργήσει η οικονομία αλλά και το καλοκαίρι να είναι καλύτερο. Το να κατηγορούμε τα μέτρα, είπε, είναι κακό και λάθος, και τόνισε ότι,χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία σχολίασε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε

Τα σχόλια είναι κλειστά.