Ειδησεογραφικό site

Η πιο κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα-Συζήτηση στο Eurogroup, αργότερα η Σύνοδος Κορυφής-Μέρκελ, Ολάντ θα δει ο Τσίπρας

37

Ως την τελευταία ευκαιρία που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους θεωρείται το σημερινό Eurogroup το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14:30 ώρς Ελλάδος.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προπαρασκευαστική συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν

Τόσο ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενοι στο χώρο όπου θα γίνει το κρίσιμο Eurogroup ζήτησαν αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.

Και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, έριξε το… μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση. Σε ρωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει το ευρώ, ο Σόιμπλε απάντησε πως αυτή είναι μια ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνατήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως αποκαλύπτει το Politico.


Aυστηρά τα μηνύματα των υπουργών Οικονομικών

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε: «Μέχρι τώρα η Αθήνα λέει ότι δεν θέλει πρόγραμμα, χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει δυνατότητα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Η Αθήνα να δούμε τι θα μας πει. Οποιος γνωρίζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες ξέρει τι πρέπει να πει και τι να κάνει». Μάλιστα ο Γερμανός ΥΠΟΙ υποστήριξε ότι περιμένει με … «ενθουσιασμό» τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις ενώ ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της διαγραφής χρέους δεν είναι πιθανή. Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε απάντησε: «Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση».

«Μετά το «όχι» του ελληνικού λαού, πρέπει να ακούσουμε την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση της κρίσης», είπε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπουμ τονίζοντας πως αυτό που περιμένει είναι οι νέες προτάσεις να είναι «αξιόπιστες». «Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη» τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup ενώ υπογράμμισε πως «ό,τι συμφωνήσουμε με την Ελλάδα πρέπει να είναι αξιόπιστο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το μέλλον της ευρωζώνης». Γνωστοποίησε ακόμη ότι πριν από την έναρξη των συνομιλιών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Επίτροπος, αρμόδιος για τα οικονομικά, Πιερ Μοσκοβισί, είπε πως οι «Οι 18 λαοί της Ευρωζώνης πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψην. Υπάρχει έλλειμμα ευθύνης αλλά και διάθεση για συμφωνία. Η Ελλάδα να μας πει τι επιθυμεί. Αν θέλει περιπέτεια ή σταθερότητα. Το Grexit Θα πρέπει να αποφευχθεί απολύτως. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ιστορική ευθύνη. Το Grexit θα ήταν μία τρομακτική αποτυχία».«Αναμένουμε ο νέος Έλληνας ΥΠΟΙΚ να παρουσιάσει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις» τόνισε επίσης ο Πιερ Μοσκοβισί. Απαντώντας σε σχετική ερώτητη, είπε ότι αυτή η Σύνοδος δεν αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά το πώς θα προχωρήσουμε.

Γκραμένια (Λουξεμβούργιος ΥΠΟΙΚ): «Αναμένουμε προτάσεις από Αθήνα. Πρέπει να καταλάβουμε πώς θα λύσουν την εξίσωση «μέσα στο ευρώ και όχι στην πρόταση»».

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα μας παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 δημοκρατιών της Ευρωζώνης» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση προσθέτοντας πως «δεν είναι πρόθεσή μας να υπάρξει Grexit. Αλλά, αν δεν υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και μεταρρυθμίσεις, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Κάζιμιρ, δήλωσε πως «τις επόμενες ώρες και εβδομάδες να επιλέξουμε τον έναν δρόμο ή τον άλλο.«Η κατάσταση έχει περάσει στο σημείο που μια συμφωνία είναι πιθανή μόνο στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο» συνέχισε ενώ δεν δεν δίστασε να δηλώσε «σκεπτικός για το ότι θα βρεθεί μια λύση σήμερα».

«Θα ακούσουμε προσεκτικά το αίτημα των ελληνικών αρχών και τις δεσμεύσεις που είναι πρόθυμη να αναλάβει η Ελλάδα», δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ , Πιερ Κάρλο Παντοάν, τονίζοντας πως «πολλά θα εξαρτηθουν από την ελληνική κυβέρνηση».

Ο Λετονός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε υπέρμαχος των διαρθρωτικών αλλαγών. «Το 2008 ήμασταν στην ίδια θέση όμως νοικοκυρέψαμε τα του οίκου μας. Η οικονομία μας γνώρισε ύφεση 20%, μειώσαμε όμως κατά 30% τον δημόσιο τομέα μειώνοντας και μισθούς και προσωπικό. Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές βοήθησαν τη Λετονία να ανακάμψει» είπε.

«Είναι καχύποπτες τώρα οι χώρες της Ευρωζώνης με την Ελλάδα, οπότε δεν μπορεί να συζητηθεί σε αυτή τη φάση το ζήτημα του χρέους, τόνισε ο Έντουαρντ Σκικλούνα, ΥΠΟΙΚ Μάλτας. «Το Eurogroup να λάβει υπόψιν και την επιλογή Grexit. Eιναι 50/50, πρέπει να διαχειριστούμε καλά κάθε επιλογή» συνέχισε.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως «Δεν εξετάζουμε πρόγραμμα-γέφυρα για Ελλάδα» προσθέτοντας πως «θέλουμε κάποιες εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είναι πολλά τα διακυβεύματα, πολλοί μιλούν για αλληλεγγύη, αν υπάρξει δέσμευση για να δανείσουμε χρήματα θα πρέπει να έχουμε όρους. Δεν θα προβούμε σε ελάφρυνση χρέους. Η πόρτα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις αλλά ο χρόνος τελειώνει. Δεν θέλουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ αλλά θα πρέπει να μας δείξει ότι θέλει να μείνει».

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν, σε δηλώσεις του τάχθηκε κατά του Grexit, λέγοντας: «Κανείς δεν θέλει να ωθήσει την Ελλάδα εκτός τροχιάς τον επόμενο μήνα. Κανείς δεν θέλει Grexit. Η αλήθεια είναι ότι η Ιρλανδία ήθελε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη άρα εξετάζουμε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αυτή είναι η θέση μου. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει και το πρόγραμμά της θα είναι βιώσιμο». «Έχουμε μία νέα πρωτοβουλία και ελπίζω να είναι βιώσιμη», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς – Γεργκ Σέλινγκ προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε: «Αναμένουμε μία πρόταση της Ελλάδας άμεσα. Το μεγάλο ζήτημα είναι πόσο διαρκεί η ρευστότητα της χώρας. Αυτό είναι το μείζον αυτή τη στιγμή και είναι κάτι το οποίο έχει παραδεχθεί ανοιχτά και η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έρθουν σε μία κοινή βάση συζήτησης. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση βιώσιμων προτάσεων».

Στο πρώτο Eurogroup χωρίς Βαρουφάκη μετά τις εκλογές, ο διάδοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος που έφθασε πριν από λίγα λεπτά στο χώρο όπου θα γίνει η συνεδρίαση, καλείται να διαπραγματευτεί και διαχειριστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα:

– το 61% που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα,

– την εντολή της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας του πολιτικού κόσμου της χώρας για συμφωνία εντός ευρώ και

–  ένα νέο πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνουν μέτρα λιτότητας αλλά (με σύμμαχο το ΔΝΤ) και μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Πριν συμπληρώσει καν 18 ώρες αφότου ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του (το Eurogroup συνεδριάσζει σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες), ο κύριος Τσακαλώτος πέφτει κατευθείαν στα βαθιά: ενώ επί δύο μήνες είχε συνηθίσει να διαπραγματεύεται απευθείας μόνον με τους θεσμούς (κυρίως τον επίτροπο Μοσκοβισί και  τον Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ) σήμερα θα βρεθεί αντιμέτωπος με εκπροσώπους 18 ευρωπαϊκών  κυβερνήσεων που η κάθε μία (όπως και ο κύριος Σόιμπλε) έχουν προβεί στη δική τους ανάλυση και ερμηνεία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Στην πραγματικότητα, ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ.Γιώργος Χουλιαράκης που τον συνοδεύει (παρότι έχει και αυτός υποβάλει την παραίτησή του πριν τον κύριο Βαρουφάκη) θα διαπιστώσουν τις πραγματικές διαθέσεις των ευρωπαίων εταίρων για τη χώρα μας και αν διαπιστώνεται πως κάποιοι εξ αυτών έχουν στήσει παγίδα στην Ελλάδα για να τη σπρώξουν στην έξοδο από το ευρώ.

Σε «νεκρό χρόνο» (καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης έχει εκπνεύσει εδώ και μία εβδομάδα και επίκειται αύριο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα) η διαπραγμάτευση στο Eurogroup πρέπει να οδηγήσει σε άμεσα αποτελέσματα «εντός 48 ωρών» από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Για να το επιτύχει η ελληνική πλευρά έχει σημαντικά «ατού» στα χέρια της:

– δεν μετέχει ο κύριος Βαρουφάκης που αποτελούσε κόκκινο πανί για τους δανειστές. Άρα δεν μπορούν να θέτουν σαν επιχείρημα το θέμα των προσώπων.

– την αίτηση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για ένα τρίτο πρόγραμμα, έως το 2017 τουλάχιστον. Από το 2013 ο κύριος Σόιμπλε ζητούσε να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα  για την Ελλάδα, που η προηγούμενη κυβέρνηση αρνείτο λέγοντας πως το 2015 «τελειώνει το Μνημόνιο». Επίσης ο κύριος Σόιμπλε έχει πλέον και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζητούσε από τα προηγούμενα Μνημόνια. Θα έχει όμως και την έγκριση του Συμβούλιου των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή και την συναίνεση της αντιπολίτευσης που δεν είχαν τα προηγούμενα προγράμματα.

– η κυβέρνηση προσέρχεται ενισχυμένη στην διαπραγμάτευση από το 61% του δημοψηφίσματος καθώς, πέραν των ερμηνειών που καθένας δίνει πλέον στο δημοψήφισμα, δεν στηρίζεται απλώς σε μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πολιτική δέσμευσή της είναι έτσι ισχυρότερη και πειστικότερη έναντι των ευρωπαίων, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αντιμετωπίσει ευκολότερα και την εσωκομματική  αντιπολίτευση.

– με το όπλο του 61% και σύμμαχο το ΔΝΤ μπορεί επιπλέον ακόμα και ο κύριος Σόιμπλε να υποστηρίξει στην Γερμανική Βουλή το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το οποίο  είχαν υποσχεθεί οι εταίροι από το 2012 στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν της το την έδωσαν διότι  έβλεπαν πως θα έπεφτε πρόωρα και μάλιστα να βιάζεται να βγει στις αγορές για να απαλλαγεί νωρίτερα και από τα Μνημόνια.

Από την άλλη, δεν διαφαίνεται πως θα τελειώσει εύκολα η μάχη για τα μέτρα λιτότητας που θα συνοδεύουν τη λύση «πακέτο» για χρηματοδότηση 29,145 δισ. ως το 2017 και νέο αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ που ζητά η κυβέρνηση.

Από το κείμενο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών προκύπτουν «κόκκινες γραμμές» όπως η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, η διατήρηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019, περιορισμένες μόνον -και όχι δραστικές- περικοπές στα κονδύλια για την άμυνα κλπ πέραν των μέτρων ύψους 7,9 δισ. τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ζητούν πλέον από την Αθήνα και άλλα, ενώ δεν φαίνονται να δεσμεύονται ούτε από την συμβιβαστική  πρόταση Γιούνκερ της 26ης Ιουνίου.
Όπως έχουν δηλώσει δημοσίως και μετά το δημοψήφισμα, ενδέχεται να ζητήσουν ακόμη περισσότερα μέτρα λιτότητος, για τον πρόσθετο λόγο ότι τα οικονομικά δεδομένα στην οικονομία έχουν μεταβληθεί δραματικά, ενώ και το τρίτο πρόγραμμα που ζητά η Ελλάδα δεν εκτείνεται μόνον έως τον Μάρτιο του 2016 που τελείωνε η συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά έως το τέλος του 2017, δηλαδή για ενάμιση χρόνο ακόμη για το οποίο πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες προβλέψεις.

Ο κύριος Τσακαλώτος δήλωσε χθες κατά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα ακολουθήσει τη «γραμμή Βαρουφάκη» και θα τον έχει και βοηθό του στα ζητήματα που θα ανακύψουν. Δεν είναι καθόλου βέβαιον όμως ότι ο κύριος Βαρουφάκης θα υποστήριζε ή θα βοηθούσε στην εξεύερεση λύσης που θα περιλάμβανε και μέτρα που, κατά τον ίδιο, θεωρούνται «τοξικά» ή υφεσιακά όπως αυτά που βάζουν στην ατζέντα οι δανειστές –πέραν εκείνων που δέχεται η Αθήνα.

Ακόμα χειρότερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει  να αντιμετωπίσει και την πολύ σκληρή πραγματικότητα: κλειστές τράπεζες, κούρεμα στα ενέχυρα των τραπεζών στην ΕΚΤ, άδεια κρατικά ταμεία, οικονομία σε ασφυξία ήδη από τον Μάρτιο, απλήρωτες δόσεις προς τους δανειστές και, για πρώτη φορά  απέναντι σε 18 υπουργούς Οικονομικών

Με όλα αυτά τα θέματα ανοικτά και την ΕΚΤ να πιέζει για επίσπευση της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα διαπιστώσει «αν θα την αντέξει το σχοινί» ή και εάν θα ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις τυχόν κέντρα που απεργάζονται την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.