Ειδησεογραφικό site

Liberation: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω σε ένα σύννεφο, νομίζοντας πως η Ευρώπη είναι στο πλευρό του

93

«Με ταχύτητα – αστραπή ο ηγέτης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ένα λαϊκίστικο ακροδεξιό κόμμα», υποστηρίζει σε άρθρο του ο ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρμέρ.

Για τον Γάλλο δημοσιογράφο, πρόκειται για μία εύθραυστη συνεργασία των δύο κομμάτων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατάφερε μια σημαντική νίκη στις εκλογές  αυξάνοντας κατά 9 μονάδες την εκλογική του δύναμη από το 2012 , ωστόσο είναι «πολύ μακριά» από το να σχηματίσει «ένα παλιρροϊκό κύμα» που θα τα σάρωνε όλα στο πέρασμά του», σχολιάζει ο Γάλλος δημοσιογράφος και κάνει λόγο για «κατάρρευση» της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής την οποία χαρακτηρίζει «σκιάχτρο του νεοναζισμού».

Δεν παραλείπει επίσης, να αναφέρει ότι για πρώτη φορά από το 1949, δεν υπάρχει στο κοινοβούλιο κανένα μέλος της οικογένειας Παπανδρέου. «Ο Παπανδρέου βγήκε από την ιστορία από την μικρή πίσω πόρτα, η απελπισμένη επιλογή του κατάφερε ως επί το πλείστον να αποδυναμώσει περαιτέρω ό,τι είχε απομείνει από το ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στο κόμμα ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, ο Γάλλος δημοσιογράφος στάζει δηλητήριο για τους Ανεξάρτητους Ελληνες. «Το μόνο που γνωρίζουμε γι΄αυτούς είναι η δηλητηριώδης αντίθεσή του στις πολιτικές της λιτότητας» λέει και αναπαράγει τη φράση του Έλληνα ιστορικού Ν. Μπλουδάνη για να περιγράψει τους ΑΝΕΛ με διόλου κολακευτικά λόγια: «Πρόκειται για ένα κόμμα τυχοδιωκτών, χωρίς συγκεκριμένη ιδεολογία της ανώτερης μεσαίας τάξης». «Ο Καμμένος»,  προσθέτει ο Κατρμέρ, «ο οποίος μιλά άπταιστα γαλλικά, έχει μάλιστα γράψει κι ένα βιβλίο το 1990 στο οποίο κατηγορούσε χωρίς αποδείξεις το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου πως ήταν πίσω από τους ακροαριστερούς τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη. Πολύ πιο πρόσφατα, είχε υπερασπιστεί δημόσια τη «θεωρία των ψεκασμών», η οποία του είχε χαρίσει το παρατσούκλι «ο ψεκασμένος». Είχε ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, ενώ είχε ακόμα εκτιμήσει ότι οι Εβραίοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους, εν αντιθέσει με τους άλλους πολίτες. Οι αδυναμίες του δεν έχουν τέλος».

Ο Κατρμέρ προσθέτει τη φράση πάλι από την ανάλυση του Νικόλα Μπλουδάνη, αυτή τη φορά αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εν τέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μιλήσει τη διπλή γλώσσα του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου: σκληρή στο εσωτερικό, ευέλικτη στο εξωτερικό. Αλλά ενέχεται επίσης ο κίνδυνος να επαναλάβει το τραγικό λάθος που είχε κάνει το κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο του 1946 πιστεύοντας πως είχε τη στήριξη της ΕΣΣΔ και του κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα πάνω σε ένα σύννεφο, νομίζοντας πως η Ευρώπη είναι στο πλευρό του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση».

Τέλος, ο Γάλλος δημοσιογράφος αναρωτιέται αν υπάρχει περίπτωση στο τέλος του 2015 να ξαναζήσουμε στην Ελλάδα πρόωρες εκλογές για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Μεταξύ των ευκαιριακών λαϊκιστών και των ριζοσπαστών αριστερών, ο Τσίπρας θα πρέπει να πλεύσει με ισορροπία». Ο Κατρμέρ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των 162 βουλευτών ως αδύναμης πλειοψηφίας, καθώς οι «αναπόφευκτες απώλειες» που θα σημειωθούν «μπορούν να αποβούν μοιραίες».

Επίσης, «ο αναπόφευκτος συμβιβασμός με την ΕΕ και η αδυναμία της εκπλήρωσης των υποσχέσεων που δόθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια ρισκάρουν να αποδυναμώσουν περισσότερο αυτόν τον παράξενο συνασπισμό. Ετσι, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, έστω και αν κανένα κόμμα δεν τις επιθυμεί», γράφει ο δημοσιογράφος της «Liberation».

Τα σχόλια είναι κλειστά.