Ειδησεογραφικό site

Λιάκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών προς την εφορία

37

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους (και) προς την εφορία εφόσον κρίνεται ανεπίδεκτο είσπραξης άφησε με την τοποθέτησή του στο 2ο Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό χρέος των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προς την εφορία φτάνει τα 96 δισ. ευρώ. «Πρέπει να έχουμε τη γενναιότητα να πούμε πόσα από αυτά τα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν» τόνισε ο κ. Λιάκος.

«Πρέπει να δείξουμε και εμείς ως πολιτικό σύστημα θάρρος» ανέφερε συγκεκριμένα και εξήγησε τη θέση του: «Κάθε μήνα ανακοινώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Τα μισά είναι πραγματικά χρέη και τα άλλα μισά είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων είναι σε εταιρείες οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν».

Ο κ. Λιάκος αναφέρθηκε στην χρηματιστηριακή «Ακρόπολις» της οποίας το χρέος μαζί με τα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχει φτάσει από τα 5,5 δισ. ευρώ στα 8 δισ. ευρώ «τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης δεν είναι καν στη ζωή».

«Εδώ λοιπόν υπάρχει μια κακή επικοινωνία που βγαίνει στον διεθνή τύπο ότι στην Ελλάδα το ιδιωτικό χρέος είναι πολύ μεγάλο αναλογικά με το ΑΕΠ (…) Πρέπει να έχουμε τη γενναιότητα να πούμε πόσα από αυτά τα χρήματα μπορείς να τα πάρεις και να τα ρυθμίσεις, και αυτό αφορά το χρέος και προς το δημόσιο και τα τραπεζικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε μια κακή επικοινωνία» σημείωσε, δηλαδή μια διογκωμένη εικόνα προς τα έξω για το ύψους του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα.

Ο κ. Λιάκος παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος όταν αντιδρούσε σε αυτό το θέμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο κ. Λιάκος έκανε… στροφή στο ρεαλισμό παραδεχόμενος ότι η επιμήκυνση της λήξης του χρέους είναι η ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή για τη διευθέτηση του προσθέτοντας ότι όσο μεγαλύτερη αυτή θα είναι, τόσο ομαλότερα θα είναι τα δημοσιονομικά μονοπάτια.

Ο κ. Λιάκος, πάντα αναφερόμενος στο χρέος, σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησής του, εντάσσονται και οι μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ενεργή συμμετοχή για τη διευθέτηση του χρέους θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τόσο ο ESM όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.