Ειδησεογραφικό site

Λέκκας: Προειδοποιεί για κίνδυνο κατολισθήσεων σε άλλες επτά παραλίες στο Ιόνιο

150

Τι λέει ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας – Πώς συνδέεται η κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου με τη σεισμικότητα στο τόξο του Ιονίου – Οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και σε άλλες περιοχές – Επτά τραυματίες στη διάσημη παραλία της Ζακύνθου – Βράχοι όγκου 5.000  κυβικών μέτρων έπεσαν στη θάλασσα

Βράχοι όγκου 5.000 κυβικών μέτρων έπεσαν στη θάλασσα στην παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο: Η κατολίσθηση που προκάλεσε τρόμο και πανικό είχε άμεση συνέπεια να τραυματισθούν 7 άνθρωποι -σοβαρότερη είναι η κατάσταση μιας 34χρονης τουρίστριας από την Τσεχία- έχει αλλάξει για πάντα τη διασημότερη παραλία της Ζακύνθου, που παραμένει «κλειστή» μέχρι νεωτέρας, για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η κατολίσθηση «αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο κ.Λέκκας μίλησε για  επικινδυνότητα τουλάχιστον άλλων 7 παραλίων των Επτανήσων, κάνοντας λόγο για περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η ‘ζωνοποίηση’ των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται».

Δείτε βίντεο από τη μεγάλη κατολίσθηση

Ο κ.Λέκκας, στη δήλωσή του, πρόσθεσε ότι «η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους». Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου». Κατέληξε σημειώνοντας ότι «σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

Μετά την τρομακτική κατολίσθηση έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στην παραλία του Ναυαγίου, μέχρι νεωτέρας. Η κατολίσθηση σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες διάσωσης, αφού το τεράστιο κύμα που προκλήθηκε από την πτώση των βράχων στη θάλασσα αναποδογύρισαν βάρκες που προσέγγιζαν την παραλία, ενώ μεταξύ των λουομένων επικράτησε πανικός. Επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους μια οικογένεια τουριστών από την Τσεχία: Η μητέρα, 34 ετών, κολυμπούσε στην πλευρά που έπεσαν τα βράχια και έχει σπάσει σπόνδυλο. Παραμένει νοσηλευόμενη στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου, όπως και ο σύζυγος και τα παιδιά τους- για προληπτικούς λόγους, εκείνοι. Αλλοι τρεις άνθρωποι με ελαφρά τραύματα πήραν ήδη εξιτήριο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οσα συνέβησαν όμως, σήμερα το πρωί στη διάσημη παραλία κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα οι λουόμενοι. Εκτός από την τρομακτική κατολίσθηση, καταγράφονται οι αγωνιώδεις αντιδράσεις τους, αφού ακούγονται φωνές και ουρλιαχτά, καθώς εξελίσσεται, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το φαινόμενο.

Δήμαρχος Ζακύνθου: Μόνο περιήγηση, δεν βγαίνουν επισκέπτες στην παραλία

«Η περιήγηση των επισκεπτών μας γίνεται κανονικά απλώς δεν βγάζουμε κοσμο στην παραλία γιατί απαγορεύεται μέχρι να δούμε επακριβώς τους λόγους της κατάρρευσης του βράχου. Αυτή τη στιγμή με μηχανήματα και με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ θα καθαρίσουμε τον χώρο για να είμαστε σίγουροι χίλια τοις εκατό ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος… αν και δεν έχουν δηλωθεί αγνοούμενοι» λέει στο protothema.gr o Δήμαρχος Ζακυνθου.
Παράλληλα σημείωσε πως την ερχόμενη Τρίτη θα φτάσουν στο νησί γεωλόγοι προκειμένου να ελεχθει η περιοχή υπο τον φόβο νέων κατολισθήσεων. «Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του κ. Λέκκα. Έχω απευθύνει και παλαιότερα στον ίδιο καθώς μου είχε ζητηθεί στο παρελθόν από γκρουπ τουριστών να τους επετραπεί αναρρίχηση. Ωστόσο δεν έδωσα ποτέ την άδεια ως Δήμος γιατί δεν είχα τη βεβαίωση της ανθεκτικότητας του βράχου. Σε συνεργασία με το λιμεναρχείο έχουμε τοποθετήσει πινακίδες κατά μήκος της παραλίας στις οποίες αναγράφεται «προσοχή επικίνδυνοι βράχοι».

 

zakynthos_navagio4
zakynthos_navagio8

Δείτε βίντεο: Βίντεο από Ναυάγιο Ζακύνθου: Η στιγμή που έπεσε ο βράχος

Τα σχόλια είναι κλειστά.