Ειδησεογραφικό site

Μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, η «μπάλα» στους εταίρους – «Le Monde»: Ο Σαμαράς έπεισε τη Μέρκελ περισσότερο από τον Βαλς

41

Με την επίσκεψη στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την κίνησή του, ενημέρωσε τον πιο ισχυρό παίκτη της Ευρώπης και διεμήνυσε στους υπόλοιπους παράγοντες που ενέχονται τις προθέσεις του και τις προϋπόθεσεις για τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος το προσεχές διάστημα από την κυβέρνηση.
Η σταθερή υστέρηση στις δημοσκοπήσεις και η παγίωση της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει έστω και μονομερώς στον σχεδιασμό του, τον οποίο θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να αρχίσει να καλύπτει το χαμένο έδαφος και να μειώνει την δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το εάν η κυρία Μέρκελ πείσθηκε από τον πρωθυπουργό και βάλλει το ειδικό της βάρος θα φανεί τον επόμενο μήνα κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι φοροελαφρύνσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να εκτονωθεί η εσωτερική πίεση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα που αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στην μείωση της έκτακτης εισφοράς για το 2015 και για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις. Θα προχωρήσει δε και χωρίς την έγκρισή τους.
Οι φοροελαφρύνσεις είναι ένα πρώτο βήμα για την αναστροφή του κλίματος αλλά δεν είναι αρκετό. Οι διαθέσεις της Τρόικας θα φανούν από το αν αποδέχεται τους υπολογισμούς της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά μεγέθη και το χρηματοδοτικό κενό του 2015 στην ουσία αν θα συμφωνήσει για την αποχώρηση του ΔΝΤ στο τέλος του χρόνου. Το επόμενο κρίσιμο σημείο είναι από το αν οι δανειστές ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και αρχίσει μέσα στο Νοέμβριο η συνδεόμενη με την αποχώρηση του ΔΝΤ συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δυσκολίες υπάρχουν και για την συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών αφού θέματα όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις προκαλούν πολιτικό κόστος και η κυβέρνηση επιθυμεί τουλάχιστον να μεταφερθούν γι αργότερα.
Από την συμπεριφορά της Τρόικας που βεβαίως παίρνει τις κατευθύνσεις από τους πολιτικούς της προισταμένους η κυβέρνηση θα βγάλει τα συμπεράσματά της .
Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους διεθνείς συνομιλητές του ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και να μην υπάρξουν αναταράξεις στην χώρα ώστε να διασφαλιστούν και οι δικές τους απαιτήσεις.
Είναι δε αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του στον σχεδιασμό του και θεωρεί ότι οι εταίροι και δανειστές θα τον στηρίξουν στην πορεία.
Άλλωστε στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας και με την προεδρική εκλογή στον ορίζοντα άλλος δρόμος για την κυβέρνηση δεν υπάρχει. Από την απάντηση που θα δώσουν στην πράξη οι εταίροι και δανειστές θα φανεί εάν έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν με την παρούσα ή κυβέρνηση ή εάν θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις για να διαπραγματευθούν το σύνολο του ελληνικού προβλήματος με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές. Αν και ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια, αφορμές για εκλογική αναμέτρηση εάν τα πράγματα ξεφύγουν από τον σχεδιασμό του είναι εύκολο να βρεθούν.
Εσωτερικές κινήσεις
Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός εστιάζει την προσοχή και στις εσωτερικές εξελίξεις στην κεντροδεξιά παράταξη. Με τις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της ΝΔ θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει, να τονώσει τον κομματικό πατριωτισμό και να ενεργοποιήσει ξανά στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί. Το Σάββατο θα μίλησει στην εκδήλωση στην Χαλκιδική που θα είναι παρόν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ενώ το επόμενο Σάββατο θα είναι ξανά ο μοναδικός ομιλητής στην κορύφωση των εκδηλώσεων στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όπου θα είναι πάλι ο κ. Καραμανλής και ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Η ηγεσία άφησε κατά μέρος ή μετέθεσε για αργότερα τα περί Νέας Ελλάδας όπως και την δεξιά στροφή με το προσκλητήριο στους εκτός των τειχών. Το άνοιγμα θα είναι πολιτικό και όχι σε επίπεδο προσωπικοτήτων όπως ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και μάλλον θα κοιτάζει προς το χαμένο κέντρο.

«Le Monde»: Ο Σαμαράς έπεισε τη Μέρκελ περισσότερο από τον Βαλς

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, αναφέρεται σε άρθρο του, ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», Φρεντερίκ Λε Μετρ.

Υπό το τίτλο «μετά τον Μανουέλ Βαλς, η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον Αντώνη Σαμαρά», ο Λε Μετρ σχολιάζει πως η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε περισσότερο πεπεισμένη για τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα από τον Αντώνη Σαμαρά, παρά για τις δυνατότητες της Γαλλίας να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις της, έπειτα και από τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρωθυπουργό τη Δευτέρα.

«Εάν θέλαμε ένα σημάδι για το ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, τουλάχιστον στα μάτια των Γερμανών μας το παρέχει ο αριθμός των θέσεων που έμειναν κενές κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά», γράφει ο δημοσιογράφος και προσθέτει: « Οι μισές από τις περίπου 100 θέσεις των δημοσιογράφων έμειναν άδειες, καμία σχέση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο».

Όσον αφορά στο ραντεβού της Μέρκελ με τον Βαλς, ο Φρεντερίκ Λε Μετρ αναφέρει ότι παρότι την παραμονή, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλησε να δηλώσει με σαφήνεια εάν εμπιστεύεται ή όχι τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μανουέλ Βαλς να φέρουν σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, «εντούτοις έδωσε τη θετική της συγκατάθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό».

Όπως τονίζει, παραμένοντας προσεκτική, τόνισε «τα θετικά σημάδια» που έχει καταγράψει η χώρα, χάρη σε μια καλή τουριστική περίοδο, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «ζούσε δύσκολους καιρούς» αλλά ότι επέμεινε «για τα πρώτα ορατά σημάδια».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε σχεδόν τις ίδιες εκφράσεις με τον Μανουέλ Βαλς την προηγουμένη, λέγοντας ότι «η χώρα του έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν επιβλήθηκαν από το εξωτερικό.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.