Ειδησεογραφικό site

Le Monde: Τι θα πει για την Ελλάδα σήμερα ο Ντράγκι στο ευρωκοινοβούλιο

26

ntragki

Οι ημέρες που έρχονται είναι κρίσιμες. Η ΕΚΤ θα παρακολουθήσει με πολύ προσοχή τις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, γράφει η Le Monde, η οποία για πρώτη φορά «χτυπάει» κόκκινο στην ανάλυσή της.

Ο Μάρι Ντράγκι, γράφει, θα μιλήσει στο ευρωκοινοβούλιο την Δευτέρα το απόγευμα, όπως είχε σχεδιαστεί από καιρό αλλά οι δηλώσεις του παίρνουν σήμερα έκτακτο χαρακτήρα.

Το μήνυμα που θα περάσει ο Μάριο Ντράγκι είναι ότι τον Ιούνιο του 2014 η Ελλάδα βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Αλλά σήμερα, θα δηλώσει ο Ντράγκι, χωρίς να της έχει επιβληθεί ούτε ένα επιπλέον μέτρο λιτότητας, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, κυρίως εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου, κατά την εβδομαδιαία τους συνεδρίαση, η ηγεσία της ΕΚΤ θα συζητήσει για το ελληνικό ζήτημα και ίσως, αν καμία συμφωνία δεν υπάρχει στον ορίζοντα ως τότε στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 18 Ιουνίου, θα δοθεί ένα σινιάλο στις αγορές.
Από την πλευρά των δανειστών έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες ότι στα σχέδια βρίσκεται και η πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Καθώς και οι συνέπειές της, δηλαδή η αντίδραση των αγορών και ίσως ένα κίνημα πανικού από τους Ελληνες καταθέτες, οι οποίοι πιθανόν να τρέξουν στις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματά τους. Οι διευθυντές των οικονομικών υπουργείων της ευρωζώνης που συνεδρίασαν στην Πέμπτη 11 Ιουνίου στην Μπρατισλάβα, αναρωτήθηκαν αν η Ελλάδα διαθέτει νομικό πλαίσιο για έλεγχο κεφαλαίων. Κι αυτό, σε περίπτωση που θα έπρεπε να ληφθούν εκτάκτως αποφάσεις για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας από την χρεοκοπία.
Ορισμένοι είχαν ήδη στο μυαλό τους το σενάριο της χρεοκοπίας -με τον τρόπο της Αργεντινής ή της Κύπρου- ήδη από τον μήνα Μάρτιο. Αλλοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση του Grexit πρέπει να υπάρξουν έτοιμες προτάσεις για να ενισχύσουν εκτάκτως την ακεραιότητα της ευρωζώνης, ώστε να αποφύγουν την διάλυσή της. Ωραία ατμόσφαιρα, καταλήγει το άρθρο της Le Monde.

Τα σχόλια είναι κλειστά.